Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ. Zece persoane, urmărite penal. Ce a dus, de fapt, la tragedie

Ana Anitoiu 28.10.2021, 21:26
Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ. Zece persoane, urmărite penal. Ce a dus, de fapt, la tragedie

Zece persoane sunt urmărite penal de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul ce a fost deschis după incendiul ce a avut loc în noiembrie la Spitalul din Piatra Neamţ și a curmat mai multe vieți. Iată ce ar fi dus, de fapt, la tragedie.

Cine sunt persoanele urmărite penal după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ

Între cele zece persoane urmărite penal se numără şase manageri interimari ai unității medicale, din perioada în perioada 31 martie – 17 noiembrie 2020, suspectaţi că nu au revizuit riscurile, după ce unitatea medicală a devenit suport Covid-19. Împreună cu acești suspecți mai este sub urmărire penală și Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Acuzațiile sunt: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată și neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Conform procurorilor, când spitalul a devenit suport Covid-19, a fost adoptată o terapie ce presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor infectați cu noul coronavirus, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti pacienți. Suspecții nu ar fi stabilit măsuri de prevenire în noile condiții.

Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamt. Zece persoane, urmarite penal. Ce a dus, de fapt, la tragedie
Imagine de dupa incendiul de la Spitalul din Piatra Neamt

Care ar fi fost cauza incendiului

De asemenea, sunt urmărite penal două asistente medicale, pentru: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Acestea ar fi lăsat o lumânare tip candelă nesupravegheată la căpătâiul unui pacient.

„Această lumânare tip candelă ar fi constituit sursă de iniţiere a focului cu consecinţa incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienţi, vătămarea corporală a unui medic, degradarea salonului, distrugerea instalaţiilor de fluide medicale, aer comprimat şi electrică, a echipamentelor de ventilaţie mecanică, precum şi a altor echipamente medicale”, arată procurorii.

În plus, este urmărit penal medicul-șef al Secţiei ATI de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, care nu ar fi luat măsurile necesare pentru prevenirea unui incendiu și pentru asigurarea securității în muncă și a sănătății personalului medical și a pacienţilor.

Mai este urmărit penal un medic de la secția ATI pentru favorizarea făptuitorului, fals intelectual, deoarece ar fi întocmit şi subscris o adresă din data de 18 iunie 2021 ce conţine menţiuni false referitoare la îngrijirile acordate pacienţilor în timpul manifestării incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț.

„Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamţ, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală”, susţin anchetarorii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...