Gafă uriașă a autorităților. Care este, de fapt, numărul real al deceselor după incendiul de la spitalul din Constanța

Ioana Bucur 01.10.2021, 14:27

Un incendiu puternic a izbucnit, vineri dimineața, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Pacienţii de la secția de Terapie Intensivă au fost evacuaţi de urgenţă. Autoritățile au declanșat planul roșu de intervenție. Bilanțul inițial, de 9 persoane decedate, a fost infirmar de ministrul de Interne, Lucian Bode.

Incendiu puternic la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa

Update, ora 14:25. Greșeală uriașă a autorităților, la raportarea deceselor în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dezvăluit că numărul real este mai mic.

„Astăzi, șapte oameni şi-au pierdut viaţa din nefericire în această tragedie, cinci în spital şi doi după ce au fost transferaţi la celelalte spitale. Cu siguranţă vom lămuri de ce au comunicat greşit numărul morţilor”, a spus, vineri, ministrul de Interne, Lucian Bode.

Procurorul care se ocupă de caz a fost primul care a anunțat că ar fi de fapt șapte pacienți care și-au pierdut viața în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

„A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Au venit colegii de la Institutul de Criminalistică, urmează să identificăm tot ce se poate identifica. Din informațiile pe care le am, avem 7 decedați, urmează să se facă identificarea, să sperăm că nu crește numărul decedaților. Cel mai probabil se va dispune o expertiză să vedem cauzele, dacă pot fi imputate unei persoane sau nu. (…) Nu toți decedații au fost găsiți pe paturi, nu erau toți arși, unii au murit intoxicați cu fum”, a declarat acesta.

Update, ora 12:25. A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Polițiști și criminaliști au plecat de la București spre Constanța, unde vor face ancheta alături de procurorii constățeni. Vor face cercetare la fața locului și vor lua probe. Aparatele medicale vor fi ridicate pentru expertiză, pentru a se vedea dacă a fost o defecțiune tehnică sau o eroare umană.

Managerul unității medicale nu a vrut să dea declarații, susținând că îi este rău. În cele din urmă, a stat de vorbă cu presa, subliniind, în timpul dialogului, că nu se simte deloc bine.

„Existau avizele și autorizațiile necesare, totul funcționa, dar s-a întâmplat un necaz. Toate neregulile constatate s-au remediat, a fost un necaz. Cadrul tehnic PSI s-a ocupat și au fost toate remediate. Era și personal prezent în ATI în momentul izbucnirii incendiului. Rețeaua electrică era verificată, nu era suprasolicitată. Îmi e rău, ce vreți, să mor acum?”, a spus managerul spitalului.

Update, ora 11:40. Incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa a fost lichidat. Reprezentanții ISU au transmis că nouă persoane și-au pierdut viața.

„Incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI cu pacienți COVID.

Sunt nouă pacienți decedați.

Întregul spital a fost evacuat. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55. Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților”, a trasmis ISU.

Update, ora 11:10. Premierul Florin Cîțu a fost informat cu privire la incendiul din Constanța și este în legătură cu reprezentanții MAI, Ministerul Sănătății și cei ai prefecturii Constanța. În acest moment, este activată o celula de criză la MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale.

Premierul i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului.

Până la acest moment, 50 de persoane au fost evacuate și transferate la alte unități spitalicești.

Update, ora 10:55. Prefectul Constanța a confirmat moartea a patru pacienți internați pe secția ATI a spitalului, unde a izbucnit incendiul.

„S-ar părea că sunt, din păcate, patru persoane decedate”, a precizat prefectul, fără a dezvălui dacă este vorba despre persoane infectate cu Covid-19.

„Au fost evacuați pacienti, inclusiv cei de la ATI. Au ajuns vreo opt pacienti la spitalul medical, vreo 40 la UPU de la Spitalul Judetean, la spitalul de pneumologie sunt 40 locuri disponibile. Vin microbuze ale ISU pentru a prelua pacientii care nu au nevoie de oxigen. interventia este in plina desfasurare. au fost deplasate 40 de autovehicule din CT, cat si din judetele limitrofe, IL si CL. Se pare ca sunt 4 decedati de la ATI. Incendiul a izbucnit in salonul de ATI”, a adăugat acesta.

Pompierii au anunțat că au instalat un spital mobil pentru triajul pacienților. Toți pacienții trec prin acel spital mobil, le este evaluată starea de sănătate, iar medicii decid dacă rămâne la fața locului pentru îngrijiri sau dacă este trimis urgent la alt spital.

În sprijinul echipelor de intervenție din Contanța, de la ISU CĂLĂRAȘI se trimit în sprijin 7 ambulanțe SMURD și 1 autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU IALOMIȚA se deplasează 1 ambulanță SMURD și 1 autospecială pentru transport victime multiple. De la ISU GALAȚI acționează în sprijin 1 autospecială pentru transport victime multiple.

Incendiu puternic la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa

Știre inițială:

Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. Din primele informații, flăcările au afectat secția de Terapie Intensivă, pacienții fiind evacuați de urgență.

Inițial, autoritățile au activat planul roșu de intervenție. Incendiul se manifestă cu flacără deschisă şi degajări mari de fum.

„Din ce am aflat nu sunt victime și nu sunt răniți”, a transmis Mihai Lupu, președintele CJ Constanța într-o intervenție la Digi24.

În cele din urmă, a fost activat și planul alb, specific unităților sanitare, a anunțat președintele CJ Constanța, plan ce prevede evacuarea evacuarea pacienților de pe secția de Terapie Intensivă și de la Unitatea de Primiri Urgențe. Aceștia urmează să fie transferați către Spitaluj Județean Constanța, în timp ce pacienții în stare gravă vor ajunge la Spitalul Municipial Medgidia.

Potrivit ISU Dobrogea, incendiul ar fi izbucnit chiar în Secția de Terapie Intensivă, manifestându-se cu flacără dechisă și degajări mari de fum.

Se pare că toate cele 10 paturi de la Secția de Terapie Intensivă erau ocupate. Potrivit unor informații de la martori, unii pacienți s-au salvat singuri, fugind din calea flăcărilor și fumului, ieșind din spital fără sprijin. O persoană ar fi fost resuscitată chiar în fața unității medicale.

Incendiu puternic la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa
Incendiu puternic la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa

Cauza incendiului, încă necunoscută

Președintele CJ Constanța a precizat că, deocamdată, cauza incendiului nu este cunoscută. Clădirea spitalului este veche de 60-70 de ani, a sublinita Lupu, precizând că auditurile energetice trebuie făcute cât mai frecvent.

Incendiul ar fi izbucnit la primul etaj al spitalului, nu se știe dacă în secție sau într-unul dintre cabinetele medicale.

Intervenția pompierilor care încearcă să îi evacueze cât mai repede pe cei din interior este extrem de dificilă, mulți dintre cei internați la ATI nu se pot deplasa singuri. Pompierii de la ISU Constanța sunt la fața locului cu autoscară pentru a stinge incendiul și pentru a salva persoanele care se află în unitatea sanitară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...