În România se aduc bani cu avionul. Motivul din spatele deciziei, oamenii fac deja cozi

Iancu Andreea 05.03.2022, 09:31
În România se aduc bani cu avionul. Motivul din spatele deciziei, oamenii fac deja cozi

Conflictul din Ucraina a dus la schimbări importante în țara noastră, care s-a trezit aproape de prima linie, cu mii de refugiați la granițele de nord și est, în încercarea disperată a acestora de a scăpa din calea războiului. Dincolo de mobilizarea impresionantă a comunității pentru sprijinirea lor, și pe plan economic au fost remarcate modificări. Oamenii au început să facă deja cozi la bănci, în timp ce reprezentanții instituțiilor financiare încearcă să liniștească populația.

Motivul pentru care românii au început să stea la cozi la bancă

Izbucnirea războiului din Ucraina a provocat o stare de teamă și neliniște în rândul populației din România. Cu mii de refugiați care traversează punctele de frontieră, un conflict ce continuă să escaladeze și schimbări economice fără precedent, românii se înghesuie să își protejeze finanțele și fac deja cozi la bănci. Se vorbește despre lipsă de valută la casele de schimb și despre bani care se aduc cu avionul în România.

Bogdan Neacșu, Director General al CEC Bank și președinte al ARB (Asociația Română a Băncilor) a oferit o serie de informații prețioase pentru cei care au nelămuriri și nu știu încotro să se îndrepte în această perioadă tulbure. Într-un interviu pentru economica.net el explică de ce nu ar trebui să ne îngrijorăm, menționând că țara noastră beneficiază de suficientă valută sub formă de lichidități.

Motivul pentru care românii fac cozi la bănci și de ce se aduc bani cu avionul în România
Românii se înghesuie să își scoată banii din bănci

Nu există motive de îngrijorare pe piața din România

Pe fondul schimbărilor aduse de conflictul armat de lângă granițele noastre, românii trăiesc marcați de incertitudine. La fel ca la debutul pandemiei, mulți fac deja cozi pentru a retrage numerarul din conturi și banii din depozite, fiind speriați de ceea ce ar putea să vină. Reprezentantul CEC Bank susține că nu există motive de îngrijorare, având în vedere că băncile sunt organizate astfel încât să dispună de suficientă valută, chiar și în această perioadă de cerere crescută. De aceea, se fac inclusiv importuri cu avionul.

„Așa cum am văzut și la începutul lui 2020, la debutul pandemiei, în fața incertitudinii, oamenii reacționează emoțional. În primăvara lui 2020, au fost câteva zile cu retrageri de numerar, dar ulterior s-au convins că s-au speriat degeaba și au revenit cu banii în depozite. Per ansamblu, în 2020, depozitele au crescut cu peste 14% – o creștere record.

De data aceasta, observăm un apetit pentru numerarul în valută – vorbim de sume mici, care să acopere cheltuielile pe o lună două, așa cum la debutul pandemiei, oamenii își făceau provizii și goleau rafturile supermarketurilor. Dar nu este nicio problemă în asigurarea valutei necesare. Așa cum la supermarket, aduci marfă din depozit, și în bănci s-a pus în funcțiune logistica necesară pentru a acoperi vârful de cerere. Se fac transporturi de la tezaurele regionale către unități și se realizează chiar și importuri de valută cu avionul.”, a explicat Director General al CEC Bank și președinte al ARB pentru economica.net.

Digitalizarea a crescut notabil în ultimii ani

În plus, acesta consideră că, în timp ce pandemia a influențat transporturile internaționale, în cazul războiului din Ucraina, fluxurile de numerar sunt asigurate, nepunându-se problema unor astfel de situații. Pe de altă parte, multe dintre tranzacțiile din ultimii ani sunt realizate pe platforme digitale.

„Spre deosebire de 2020, când debutul pandemiei a afectat transporturile internaționale, de data aceasta chiar nu sunt probleme în asigurarea fluxurilor de numerar. Dacă apar sincope, acestea sunt cazuri izolate și se rezolvă logistic- similar cu fluxurile de aprovizionare din retail. Trebuie să înțelegem că peste 82% din banii din economie rulează în conturi și ponderea a tot crescut în ultimii ani, odată cu creșterea digitalizării și cu ieșirea unor bănci mari din zona operațiunilor cu numerar.”, a punctat reprezentantul băncii.

Având în vedere că, în ultimii ani, România s-a apropiat tot mai multe de Occident, țara noastră nu depinde de industrii majore din zona actuală de conflict. În plus, specialistul susține că sistemul bancar din România este unul solid, capabil să facă față provocărilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...