În ce condiții se vor relua cursurile școlare din toamnă. Schimbări majore pentru elevi. Anunțul făcut de ministrul Educației

Luiza Moldovan 28.05.2020, 11:17

Pandemia cu care ne confruntăm acum reconfigurează lumea într-un fel pe care nimeni nu l-ar fi anticipat. A redesenat relațiile dintre oameni, modul în care ne raportăm unii la ceilalți, modul în care muncim, modul în care circulăm, modul în care, până la urmă, trăim.

Cursurile școlare se reiau în anumite condiții în toamnă

Pandemia a obligat guvernul să ia foarte în serios problema atât de mult disputată a numărului de elevi într-o clasă. Până acum nu s-au găsit soluții, dar iată că obligativitatea distanțării sociale obligă Ministerul Educației să se gândească la soluții pentru ca eterna problemă a numărului mare de elevi din clase să fie, în sfârșit, rezolvată.

A fost nevoie de un virus extrem de contagios pentru ca Ministerul Educației să vină cu soluții, poate nu dintre cele mai bune, poate nu dintre cele mai eficiente, dar, totuși, cu ceva ce pare să aducă a implicare.

Ministrul Educației, Monica Anisie, nu crede că mai este posibilă școala cu 30 de elevi într-o clasă. Obligativitatea distanțării a avut ca efect găsirea unor soluții pe termen mediu și lung.

Monica Anisie, despre elevii cu COVID-19. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Nu dați banii pe prostii, luați tablete la copii! Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Tablete pentru școli cu toalete în curte

,,În acest moment nu văd posibil să ne mai întoarcem în săli de clasă cu 30 și ceva de elevi. Este clar că trebuie să luăm măsuri pentru a reduce numărul de copii din clasă”, a declarat miercuri, ministrul Educației, la un post TV.

Anisie a spus că se gândește la o soluție de compromis între învățământul clasic și cel la distanță, care pare să câștige tot mai mult teren. În plus, într-o țară cu școli cu toalete în curte, Monica Anisie se gândește să aloce fonduri pentru achiziționarea de tablete – această tichie de mărgăritar pe capul chel al Educației. Nu au alocat fonduri pentru construirea de grupuri sanitare, dar alocă fonduri pentru cumpărarea de tablete, în așa fel încât, spune Anisie, niciun copil să nu mai fie în imposibilitatea de a accesa tehnologia.

Interesant de văzut și cum va rezolva Anisie problema lipsei de curent electric în unele (nu puține) localități sau în cătunuri îndepărtate, unde copiii fac kilometri pe jos, dus-întors la și de la școală.

„Guvernul a alocat 150 milioane de lei pentru achiziția de tablete pentru copiii din medii defavorizate. De asemenea, sunt cursuri de formare pentru cadrele didactice. Ne dorim ca în septembrie niciun copil să nu mai fie în imposibilitatea de a apela la tehnologie”, a spus ministrul Educației.

Urmăriți Impact.ro și pe