Impozitele pentru casă și mașină, mai scumpe din 2024 în București. Primăria Capitalei propune noi majorări pentru taxele și impozitele locale

Anca Manolica 02.03.2023, 17:06
Impozitele pentru casă și mașină, mai scumpe din 2024 în București. Primăria Capitalei propune noi majorări pentru taxele și impozitele locale

Potrivit unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei, taxele și impozitele locale ar urma să crească de anul viitor. Prin urmare, din 2024, impozitele pentru casă și mașină vor fi mai scumpe cu 13,8%, în baza ratei inflaţiei. Detalii pe larg, în rândurile de mai jos.

Taxe şi impozite locale, majorate în Bucureşti

Taxele şi impozitele locale ar urma să crească cu 13,8% în 2024, conform ratei inflaţiei, se arată într-un proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei.

„Conform prevederilor art. 491 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, taxele şi impozitele locale se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior.

Astfel, pentru anul 2024, impozitele şi taxele locale se indexează cu indicele inflaţiei, respectiv 13,8%, conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice”, a transmis Primăria Municipiului Bucureşti, într-un comunicat de presă.

Majorări de la an la an

Anul acesta, taxele şi impozitele locale au crescut cu 5,1%, conform ratei inflaţiei. În 2022, majorarea a fost de 2,6%, în 2021, cu 3,8%, în timp ce în 2020 taxele și impozitele au fost majorate cu 4,6%.

La acea vreme, Primăria Capitalei preciza că indexarea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale cu un coeficient de inflaţie de 4,6% echivala, în cazul locuinţelor persoanelor fizice rezidente, cu o creştere de:

  • 4 – 7 lei pentru garsonieră;
  • 4 – 9 lei pentru un apartament cu două camere;
  • 7 – 12 lei pentru un apartament cu trei camere;
  • 9 – 18 lei pentru un apartament cu patru camere.

Așadar, începând de anul viitor, în contextul majorării taxelor cu 13,8%, pentru un apartament cu două camere, proprietarii vor scoate din buzunar cu aproape 30 de lei mai mult. În cazul locuințelor cu patru camere, suma se va dubla.

Majorări taxe locale, din 2024, în Capitală
Majorări taxe locale, din 2024, în Capitală

Documentație și propuneri privind actul normativ

Documentaţia poate fi consultată pe pagina de internet www.pmb.ro sau la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, din B-dul Regina Elisabeta nr. 47, Sector 5.

Totodată, propunerile privind proiectul de act normativ pot fi depuse până la data de 15 martie:

  • prin site-ul www.pmb.ro;
  • ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: [email protected]/ [email protected];
  • prin poştă pe adresa PMB – B-dul Regina Elisabeta nr. 47, sector 5 – Direcţia Asistenţă Tehnică şi Juridică;
  • la Registratura PMB în zilele de luni, marţi, joi şi vineri între orele 08:30-16:30, şi în ziua de miercuri, în intervalul orar 8:30 – 18:30.

Citește și: Scad impozitele angajaților, cresc taxele bogaților, în România, dacă asculți propaganda de partid

Materialele care se transmit vor purta menţiunea „Propuneri pentru Proiectul de hotărâre privind stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale în municipiul Bucureşti, începând cu anul 2024”.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...