Scumpirile din ultima perioadă i-au lovit dur pe românii cu venituri mici și medii. Acum, aceștia mai primesc o veste proastă. Se pare că începând de anul viitor, impozitele pe clădiri vor crește considerabil. Într-un oraș din România, acestea vor fi chiar şi de trei ori mai mari și nu, nu e vorba de București. Află care este orașul în care oamenii vor achita sume uriașe!
Vestea pe care niciun român nu voia să o audă. Începând din anul 2023, impozitele pe clădiri se vor majora, în anumite cazuri oamenii vor trebui să scoată din buzunare sume chiar și de trei ori mai mari.
Mulți români se gândesc deja că cei mai afectați vor fi bucureștenii, dar nu este deloc așa. În urma unei analize efectuate de către Adrian Vascu, senior partner Veridio și fost președinte ANEVAR, s-a observat că proprietarii de locuințe din Capitală vor plăti un impozit de două ori mai mare, în timp ce clujenii vor achita sume chiar și de trei ori mai mari. Adrian Vascu a prezentat trei exemple clare:
În cazul în care actul normativ rămâne nemodificat, Adrian Vascu spune că se pot întâmpla următoarele:
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Tabelul cuprinde:
Totuși, Adrian Vascu consideră că actul normativ se va modifica și prezintă trei efecte:
– primăriile știu ce au de făcut, vor aproba cotele de impozitare din intervalul existent, iar contribuabilii care dețin clădiri nerezidențiale și care nu le-au reevaluat în ultimii 5 ani, vor realiza un raport de evaluare
– impozitele pot să crească, pe de o parte, din creșterea valorilor impozabile date de inflație pentru clădirile rezidentiale și din cauza creșterii costurilor de construire pentru clădirile nerezidentiale și pe de altă parte prin creșterea cotelor de impozitare față de tabelul prezentat anterior
– se mențin valorile impozabile și se actualizează cotele de impozitare în funcție de noile praguri minime. În Timișoara, Iași, Craiova, Targu Mures, Galați etc. pentru cladirile rezidentiale – cota va creste de la 0,08% la 0,1% sau la cladiri nerezidențiale aparținand persoanelor fizice și care aveau o cota de sub 0,5%, în orașe ca: București, Cluj, Iași, Pitești etc.
– aceste modificări coroborate cu cele prevăzute la 2.1 vor putea conduce la creșterea impozitelor în aceste orașe cu 25% pentru clădirile rezidentiale și chiar o creștere de 2,5 ori pentru clădirile nerezidențiale aparținând persoanelor fizice
– Art. 457 referitor la clădirile rezidențiale, conținea în interiorul său acel tabel cu indici de actualizare care ținea seama de rangul localității unde se afla apartamentul și amplasarea în localitate, potrivit hotnews.ro.