Impozite noi pentru unii dintre românii cu venituri de peste 4.000 de lei. Pentru ce vor da mai mulţi bani la stat

Ana Anitoiu, Mihai Roșoiu 19.11.2021, 14:52
Impozite noi pentru unii dintre românii cu venituri de peste 4.000 de lei. Pentru ce vor da mai mulţi bani la stat

O categorie de români cu venituri de peste 4.000 de lei vor plăti impozite noi, potrivit unui acord la care ar fi ajuns Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal cu privire la noul program de guvernare. Iată pentru ce vor da aceștia mai mulți bani.

Pentru ce se vor percepe noi impozite

Conform unor surse politice, liberalii și social-democrații ar fi căzut de acord ca unii dintre românii care încasează lunar peste 4.000 de lei să plătească un nou impozit. PNL și PSD ar fi stabilit deja acest lucru în cadrul negocierilor pe care le desfășoară cu privire la noul Cabinet și noul plan de guvernare.

Mai exact, conform acordului ce deocamdată nu a fost anunțat oficial, pensionarii care încasează peste 4.000 de lei lunar vor trebui să plătească o contribuție de 10% pentru sănătate.

De asemenea, românii cu pensii mai mici de 1.600 de lei vor primi un sprijin financiar din partea statului, în luna ianuarie. Concret, aceștia vor încasa 1.200 de lei în plus în prima lună a anului 2022, pentru a acoperi utilitățile mai scumpe față de cele din anii trecuți.

În plus, oficialii care negociază pentru formarea unui nou Guvern ar fi fost de acord cu majorarea pensiei minime de la 800 la 1.000 de lei; a salariului minim de la 2.300 la 2.550 de lei; iar a alocațiilor până la 600 de lei, în cazul copiilor cu vârsta între 0 și 2 ani; și până la 243 de lei, în cazul celor mai mari de doi ani.

Impozite noi pentru unii dintre romanii cu venituri de peste 4.000 de lei. Pentru ce vor da mai multi bani la stat
Bancnote numarate de o persoana

Florin Cîțu, anunț pentru o categorie de români

Miercuri, președintele PNL, Florin Cîțu, a făcut un anunț liniștitor pentru o categorie de români. Premierul demis prin moțiune de cenzură a spus că pensiile şi salariile vor fi plătite la timp, deși România încă nu are un Guvern cu puteri depline.

„Nu este cazul (ca românii s-și facă griji cu privire la plata pensiilor sau a salariilor, n.r.). Nu o să fie ca până în 2018 când s-au plătit pensiile în primele zile din ianuarie. Nu. Se vor plăti la timp”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu a făcut această declarație după ce ministrul interimar al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a spus marți că a trimis o circulară la toate ministerele, astfel încât să identifice sumele pe care le vor aduce în Fondul de Rezervă, pentru plata pensiilor şi a salariilor.

De asemenea, miercuri, întrebat de părere are despre creșterea pensiilor cu peste 8%, cerută de PSD, prim-ministrul interimar a spus că nu se pune problema de ceea ce își dorește el sau PNL, ci despre ce este sustenabil în țară.

„Noi am preluat guvernarea în 2019 cu foarte multe dezechilibre. Le-am corectat şi am arătat că poţi să guvernezi o economie şi să ai rezultate bune şi făcând lucrurile transparent, predictibil.

Acum, revenind la acel sistem de a creşte din pix sau de a lua decizii din pix fără să le legăm la sustenabilitatea sistemului de pensii, salarii şi aşa mai departe… Totul este despre ce putem să facem ca să nu dezechilibrăm economia. Până la urmă, toţi dorim să creştem pensiile cu 30%, 40%, 50%, dar dacă se poate”, a spus Florin Cîţu.

Totodată, premierul demis a spus că a fost deja agreat un calendar de către Comisia Europeană și că dacă se dorește o deviere, aceasta trebuie să fie făcută în parametrii deficitului. Președintele PNL a mai spus că dacă se hotărăște o creștere într-o parte trebuie să se ia din alta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...