Impozit auto 2023. Cum se calculează, data-limită de plată și categoriile exceptate

Cazacu Alexandru 13.02.2023, 18:00
Impozit auto 2023. Cum se calculează, data-limită de plată și categoriile exceptate

Potrivit legislației în vigoare, toți proprietarii de autovehicule trebuie să plătească impozit pentru acestea. Codul Fiscal stabilește o anumită sumă pentru fiecare categorie de autovehicule. Dacă nu știi cât trebuie să scoți din buzunar pentru impozit auto în 2023, îți spunem noi în continuare. Haideți să aflăm împreună cum se calculează impozitul auto, unde se poate achita și cine este scutit de la plata acestei taxe.

Impozit auto 2023. Cât trebuie să plătești în funcție de marca, capacitatea și modelul mașinii

Impozitul auto se calculează, după cum spuneam, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului unui autoturism. Concret, cu cât motorul este mai mare, cu atât vom plăti mai mult. Totuși, fiecare localitate poate avea o valoare diferită de impozitare pentru același model de mașină cu aceeași motorizare.

Art. 470 din Codul Fiscal reglementează modalitatea de calcul pentru impozitul auto. Mai precis, Codul Fiscal stabilește o anumită sumă pentru fiecare categorie de autovehicul. Calculul se face prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc (sau fracțiune din aceasta) cu suma corespunzătoare. Iată cât trebuie să plătești pentru impozit auto în 2023.

Cum se calculează impozitul auto

Este important să menționăm faptul că, tabelul de mai jos este unul general, iar fiecare localitate își stabilește independent suma corespunzătoare fiecărei grupe de 200 cmc, pentru fiecare categorie de autovehicule. Iată sumele stabilite de Codul Fiscal în 2023:

Vehicule înmatriculate

 • 8 lei / 200 cmc – pentru motociclete, tricicluri, cvadricicluri și autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cm3, inclusiv;
 • 9 lei/ 200 cmc – motociclete, tricicluri și cvadricicluri cu capacitatea cilindrică de peste 1.600 cm3;
 • 22 lei/ 200 cmc; – autoturisme cu capacitatea cilindrică între 1.601 cm3 și 2.000 cmc inclusiv;
 • 85 lei/ 200 cmc – autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.001 cm3 și 2.600 cmc inclusiv;
 • 171 lei/ 200 cmc – autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.601 cm3 și 3.000 cmc inclusiv;
 • 345 lei/ 200 cmc – autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc;
 • 28 lei/ 200 cmc – pentru autobuze, autocare și microbuze;
 • 34 lei/ cmc – pentru alte vehicule cu tracțiune mecanică cu masa totală maximă autorizată de până la 12 tone, inclusiv;
 • 22 lei/ cmc – tractoare înmatriculate.

Vehicule înregistrate

 • 2 – 4 lei/ 200 cmc – vehicule înregistrate cu capacitate cilindrică mai mică de 4.800 cm3;
 • 4 – 6 lei/ 200 cmc – vehicule înregistrate cu capacitate cilindrică mai mare de 4.800 cm3;
 • 50 – 150 lei/ an – pentru vehicule fără capacitate cilindrică evidențiată.
Impozit auto 2023
Impozit auto 2023. Cum se calculează și cine este scutit de la plata impozitului auto

Cum plătești impozit auto în 2023 și care este data scadentă

Plata impozitului auto se poate face prin mai multe modalități. Mai exact, proprietarii de autovehicule pot achita impozitul auto la ghișeele Direcției Generale de Impozite și Taxe/ Direcția fiscală, instituție aflată în subordinea primăriei de care aparține fiecare localitate în parte.

De asemenea, impozitul auto poate fi plătit și la sucursalele CEC Bank sau în anumite benzinării. Șoferii pot plăti impozit auto în 2023 și în mediul online, pe site-ul ghiseul.ro, dar și prin ordin de plată sau prin mandat poștal.

Impozitul pentru autovehicule se poate plăti integral fără penalități până la finele lunii martie 2023. Cei care nu dispun de toată suma pot achita impozitul auto și în două tranșe egale. Prima dintre acestea se poate achita până la 31.03.2023, iar a doua tranșă până la 30 septembrie, inclusiv.

Totuși, nu poate fi plătit în rate impozitul cu o valoare mai mică de 50 de lei. Cei care achită impozitul auto până la 31 martie pot beneficia de o reducere de până la 10%.

Categoriile de persoane care sunt exceptate de la plata impozitului auto

Principalele categorii de persoane care nu plătesc impozit auto în 2023 sunt:

 • veteranii de război și văduvele acestora, însă pentru un singur mijloc de transport;
 • persoanele cu handicap grav, persoanele încadrate la gradul I de invaliditate și reprezentanții acestora pe perioada în care îi au în îngrijire;
 • proprietarii de vehicule istorice;

De asemenea, excepție de la plata impozitului auto fac și mijloacele de transport ale instituțiilor publice. Lista completă poate fi consultată la Art. 469 din Codul Fiscal.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...