Impactul invadării Ucrainei asupra securității alimentare din Europa. Întrunire de urgență G7, găzduită de Germania

Ana Anitoiu 08.03.2022, 09:46
Impactul invadării Ucrainei asupra securității alimentare din Europa. Întrunire de urgență G7, găzduită de Germania

O întrunire de urgență G7 va fi găzduită vineri virtual de Germania. Vor participa miniștrii Agriculturii din țările care fac parte din acest forum internațional. Oficialii vor discuta despre impactul invadării Ucrainei asupra securității alimentare din Europa și din restul lumii, precum şi despre modul cum pot fi stabilizate cel mai bine pieţele de alimente.

Ce roluri au Ucraina și Rusia în comerțul de grâu, porumb și ulei de Floarea-soarelui

Rusia susține că „operațiunea sa militară specială” din Ucraina are ca scop distrugerea capacităților militare ale acestei țări, nu și ocuparea teritoriului. Războiul a declanșat cea mai gravă criză de securitate cu care s-a confruntat Europa în ultimii zeci de ani.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai bine de un sfert din comerţul mondial cu grâu, 80% din exporturile de ulei de Floarea-soarelui și o cincime din vânzările mondiale de porumb. Marii importatori de cereale sunt vulnerabili în urma declanșării războiului, în contextul în care cele două țări aprovizionează foarte multe state din Asia, Orientul Mijlociu şi Africa.

Impactul invadarii Ucrainei asupra securitatii alimentare din Europa
Intrunire G7, despre impactul invadarii Ucrainei asupra securitatii alimentare. Foto: unsplash.com

Unde pot fi așteptate deficiențe mari în furnizarea de produse alimentare

De altfel, un indicator al prețurilor la alimente la nivel mondial ce a fost calculat de Organizația Națiunilor Unite în luna ianuarie a acestui an, înainte ca Rusia să declanșeze un război în Ucraina, s-a apropiat de un nivel record.

„Furnizarea de produse alimentare în Germania şi Uniunea Europeană este în siguranţă dar deficienţe mai mari pot fi aşteptate în unele ţări din afara UE, în special acolo unde există deja lipsuri din cauza unor probleme precum seceta. Majorări de preţuri pentru produsele agricole nu pot fi excluse nici în ţările industrializate”, a transmis ministrul german al Agriculturii, Cem Oezdemir.

Întrunirea de urgență va fi găzduită de Germania, deoarece această țară deţine în acest an preşedinţia rotativă a G7. Grupul celor Șapte este format din Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Franţa, Germania, Italia şi Japonia.

Rusia a amenințat în mod direct, luni, pentru prima dată de la declanșarea ofensivei în Ucraina, că va opri livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1. Declarația a fost făcută de vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat.

Uniunea Europeană se bazează pe Rusia pentru aproximativ 40% din necesitatea de gaz și 30% din cea de petrol. Oficialul rus a avertizat că s-ar puteea lua această măsură în cazul în care Occidentul va continua și va interzice petrolul rusesc. În acest scenariu, prețul petrolului va ajunge la 300 de dolari/baril.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...