Imaginile disperării. Rușii stau la coadă la bancomate pentru a scoate bani, după sancţiunile date Rusiei

Iancu Andreea 27.02.2022, 18:36
Imaginile disperării. Rușii stau la coadă la bancomate pentru a scoate bani, după sancţiunile date Rusiei

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a atras numeroase sancțiuni din partea Occidentului, majoritatea dintre ele financiare. În acest context, cetățenii ruși și-au arătat îngrijorarea cu privire la zilele ce urmează și au decis să meargă la bancomate pentru a scoate bani, având în vedere că mai multe bănci urmează să sufere din cauza noilor sancțiuni anunțate.

Rușii, disperați în urma sancțiunilor financiare

Cetățenii ruși au decis să se asigure că nu rămân fără bani și, în urma sancțiunilor anunțate de către liderii Occidentului, care condamnă invazia armatei ruse în Ucraina, au decis să meargă la bancomate pentru a scoate bani. Astfel, în mai multe orașe din Rusia s-au format cozi de zeci de persoane, țara urmând să fie grav afectată de sancțiunile Vestului.

Cu toate acestea, Banca centrală a Rusiei încearcă să păstreze calmul și transmite mesaje menite să îi liniștească pe cetățenii disperați. Reprezentanții instituției bancare încearcă să îi împiedice astfel pe ruși să își retragă banii din bănci.

Banca centrală a țării a spus într-un comunicat că „are resursele și instrumentele necesare pentru a menține stabilitatea financiară și pentru a asigura continuitatea operațională a sectorului financiar”, potrivit BBC.

S-au format cozi la bancomate pentru a scoate bani

Totuși, la numeroase bancomate s-au format deja cozi uriașe, iar oamenii încearcă să scoată bani cash în orice monedă este posibil. Pe rețelele de socializare au apărut înregistrări video și fotografii cu rușii care așteaptă la cozi uriașe la ATM-urile din mai multe orașe ale Rusiei.

Rezervele internaționale ale Băncii centrale a Rusiei, înghețate. Occidentul stabilește sancțiuni dure pentru Moscova

Liderii Uniunii Europene, alături de cei ai SUA, Marii Britanii și Canadei au anunțat că rezervele internaționale ale Băncii centrale a Rusiei vor fi înghețate, ca urmare a faptului că acestea dezaprobă acțiunile lui Vladimir Putin de pe teritoriul Ucrainei. Astfel, aproximativ 630 de miliarde de dolari urmează să devină indisponibili pentru statul rus. Dincolo de oligarhii ruși, simplii cetățeni urmează să fie afectați de aceste decizii aspre.

Aceste sancțiuni, decise în urma invadării Ucrainei de către Rusia, vor împiedica banca să vândă active în străinătate pentru a susține propriile bănci și companii. Totodată, mai multe bănci rusești urmează să fie eliminate din SWIFT, sistemul internațional de plăți, utilizat cu precădere pentru tranzacționarea banilor la nivel mondial.

„Aceste noi sancțiuni ar putea cauza daune grave economiei rusești și sistemului său bancar. Cel mai probabil, acest lucru va exacerba operațiunile bancare în curs, provocând o scurgere a rezervelor”, a spus Clay Lowery, vicepreședinte executiv la Institutul de Finanțe Internaționale.

Deocamdată, răspunsul venit din partea președintelui rus Vladimir Putin ridică îngrijorări, liderul de la Kremlin anunțând că pune în alertă forțele nucleare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...