Imagini pentru adulți și cântece rusești. Așa s-a dezbătut proiectul de lege pentru securitatea cibernetică a României

Beatrice Dumitru 18.11.2022, 19:14
Imagini pentru adulți și cântece rusești. Așa s-a dezbătut proiectul de lege pentru securitatea cibernetică a României

Un incident grav a avut loc la o dezbatere privind proiectul de lege pentru securitatea şi apărarea cibernetică a României. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și s-a desfășurat într-o sală din clădirea Rectoratului Universității Politehnica.

Ce s-a întâmplat la dezbaterea pentru proiectul de Lege pentru securitatea cibernetică a României

Printre participanții la dezbatere au fost secretari și subsecretari de stat, parlamentari, un oficial de la Directoratul National pentru Securitate Cibernetică, consilieri de miniștri sau activiști din societatea civilă. Legea în dezbatere se referă la faptul că Serviciul Român de Informații, SRI, devine autoritate competentă la nivel național în domeniul cyber intelligence.

În timpul dezbaterii, pe ecranul care asigura legătura cu participanții online la dezbaterea proiectului, conectați prin platforma Zoom, au apărut imagini din filme pentru adulți și au fost auzite cântece rusești. Ministerul Digitalizării a dat explicații pentru ce s-a întâmplat.

Reacția Ministerului Digitalizării

Ministerul Digitalizării a precizat că imaginile au fost distribuite „în mod abuziv” de o persoană care participa online la dezbaterea publică, care a intrat de pe conturi false. Întregul atac a durat aproximativ un minut si jumătate.

În concret, un participant la dezbatere, cu un avatar fals, a accesat opțiunea „share screen” a platformei ZOOM și a distribuit materiale cu conținut pornografic. Altfel spus, acest incident s-a întâmplat în contextul în care ne-am dorit transparență deplină, ca de fiecare dată. Orice persoană putea accesa link-ul de conectare pe platforma ZOOM. (…) Aceasta transparență a fost exploatată de persoane care au tratat un subiect atât de important cu superficialitate”, a precizat Ministerul Digitalizării într-un comunicat de presă.

Ministerul Digitalizării a mai transmis că încearcă să-i identifice pe cei vinovați pentru această situație și a fost demarată o activitate de audit intern. „Vom lua toate măsurile care se impun pentru a nu mai permite asemenea incidente”, a mai spus sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...