Hotărâre CNSU. Care este condiţia pentru cursurile cu prezenţă fizică. Doar aşa vor putea merge elevii la şcoală

Stan Filon, Alexandru Puiu 19.11.2021, 15:36
Hotărâre CNSU. Care este condiţia pentru cursurile cu prezenţă fizică. Doar aşa vor putea merge elevii la şcoală

Elevii revin la cursurile cu prezență fizică în toate localitățile unde în ultimele 14 zile rata de incidență a cazurilor de coronavirus a scăzut sub 3 la mia de locuitori, potrivit unei decizii luate recent de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Care este condiţia impusă de CNSU pentru cursurile cu prezenţă fizică

CNSU a luat decizia de revenire la cursurile cu prezență fizică a elevilor din localitățile unde rata de incidență este de sub 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare a personalului didactic din școlile respective. Astfel, elevii din peste 1800 de localități din țară sunt așteptați de luni la cursuri, potrivit listei publicate vineri de Ministerul Educației.

”Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ din localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică de 3/1.000 de locuitori, indiferent de rata de vaccinare a personalului, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2”, potrivit Hotărârii CNSU.

Care este conditia impusa de CNSU pentru cursurile cu prezenta fizica
Care este conditia impusa de CNSU pentru cursurile cu prezenta fizica

Școli cu 0% personal didactic vaccinat

Decizia de renunțare la gradul de vaccinare al profesorilor pare o măsură bună, ținând cont de faptul că în peste 1100 de școli și grădinițe din România gradul de vaccinare în rândul personalului didactic este, atenție, zero!

Topul județelor cu școli fără angajați vaccinați este următorul: Suceava, cu 146 de unități de învățământ, fiind urmat de județele Bihor (110), Alba (82), Vrancea (75), Covasna (63) și Timiș (51).

Profesorul Ioan Dan Cherecheș, inspector adjunct al Inspectoratului Școlar Alba, spune că școlile respective sunt din mediul rural, unde sunt foarte puțini angajați. În plus, recunoaște că profesorii respectivi se tem de vaccin. ”Cele mai multe școli și grădinițe cu rata de vaccinare 0% sunt din zona Munților Apuseni, iar acolo este o mare problemă cu încrederea, pentru că oamenii se tem foarte tare de vaccin. Încercăm să-i convingem cu frumosul, însă nu e deloc ușor. Avem, totuși, și semnale bune de la câteva școli din rural, unde dascălii s-au hotărât să se vaccineze”, a declarat Ioan Dan Cherecheș.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...