Hărțile de inundații, de hazard, actualizate în România: așa afli unde să nu te muți, să-ți cumperi un teren

Gabriel Peneș 09.11.2022, 12:44
Hărțile de inundații, de hazard, actualizate în România: așa afli unde să nu te muți, să-ți cumperi un teren

Hărțile de inundații și de hazard, actualizate în România. Hărțile indică zonele cu potențial de a fi devastate de furia apelor și impactul posibilelor inundații asupra bunurilor și vieții oamenilor. Ele sunt un instrument foarte necesar pentru cei care locuiesc în zone inundabile ori și-ar dori să-și cumpere o casă într-o regiune și vor să afle dacă aceasta se află în vreo situație de risc din acest punct de vedere.

Hărțile de inundații, de hazard, actualizate în România

Dacă vrei să-și cumperi o casă, să ai, poate, și o apă curgătoare în fundul curții, ai face bine să te informezi asupra zonei din punctul de vedere al posibilelor indundații. Iar pentru asta există un instrument foarte folositor.

Hărțile de hazard și risc la inundații actualizate, elaborate în cadrul proiectului RO-FLOODS, sunt accesibile publicului larg pe www.inundatii.ro, a anunțat Ministerul Mediului, potrivit news.ro.

Hărţile  au fost elaborate pe parcursul a doi ani, iar în luna septembrie au fost avizate de Comitetele de Bazin de la nivelul celor 11 Administraţii Bazinale de Apă şi înaintate către Comisia Europeană.

Conform Ministerului Mediului, versiunile preliminare ale hărţilor elaborate în cadrul acestui proiect au fost încărcate într-un Vizualizator Web GIS pentru a fi analizate şi validate de experţii din cadrul Administraţiilor Bazinale de Apă şi ai părţilor interesate – instituţii selectate, precum primării şi alte organizaţii locale şi regionale.

În total, peste 900 de experţi au primit accesul necesar pentru a putea analiza hărţile şi pentru a putea identifica zonele în care evaluarea trebuie reluată şi îmbunătăţită de experţii în modelare.

Așa afli unde să nu te muți, să-ți cumperi un teren

Hărțile actualizate acum sunt accesibile oricărei persoane interesate și reprezintă un instrument esențial pentru managementul integrat al riscului la inundații, deoarece ele sunt utilizate pentru planificarea măsurilor necesare pentru protecția la inundații, pentru planificarea modului de utilizare a terenurilor și pentru a preveni și evita noi riscuri la apariția acestor fenomene.

Conform definițiilor furnizate de minister, o hartă de hazard la inundații indică zona care va fi inundată în timpul unor evenimente de inundații sintetice cu diferite probabilități anuale de depășire și, în plus, poate furniza informații privind adâncimea apei sau viteza de curgere a apei, informează avocatnet.ro.

Pe de altă parte, o hartă de risc la inundații indică impactul potențial al inundațiilor asupra vieții, a bunurilor și a sănătății oamenilor, a economiei, patrimoniului cultural și mediului. Pentru aceasta, hărțile de hazard sunt combinate cu informațiile privind elementele expuse și pagubele asociate din zonele inundate.

„Schimbările climatice sunt într-o continuă dinamică și de aceea trebuie să fim pregătiți pentru toate efectele lor. Apa este o resursă vitală pentru populație, dar, în același timp, poate fi și un risc pentru comunități atunci când se produc inundații necontrolate.

Hărțile de hazard și de risc la inundații nu vor împiedica producerea acestor fenomene, însă vor putea ajuta la elaborarea unor planuri de management care să prevină sau să reducă efectele acestor fenomene. Practic, hărțile sunt, în sine, niște instrumente care vor ghida autoritățile atât în ceea ce privește investițiile în lucrări de apărare împotriva inundațiilor dar, mai ales, în planificarea urbană care va ține cont de zonele cu risc la inundații.

Toate statele europene își actualizează aceste hărți, mai ales că inundațiile au început să apară și în zone în care nu au fost niciodată înregistrate astfel de fenomene. Hărțile României au fost elaborate de 200 de specialiști naționali și internaționali și sunt pasul cel mai important spre a avea, de la anul, și planuri de management care să ajute la reducerea riscului la inundații în zonele expuse din țara noastră”, a declarat Barna Tanczos, ministrul Mediului, cu ocazia apariției hărților actualizate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....