Harta Europei s-ar putea schimba în curând. După alegeri, încep discuțiile pentru reunificare

Beatrice Dumitru 14.02.2023, 15:04
Harta Europei s-ar putea schimba în curând. După alegeri, încep discuțiile pentru reunificare

O țară din Europa și-a ales un nou președinte care vrea să reia discuțiile pentru unificarea cu un stat vecin. Dacă se va ajunge la un rezultat, deși negocierile au fost oprite în 2017, este posibil ca harta Europei să se schimbe. Politicienii din acest stat au purtat discuții jumătate de secol.

Ce țări s-ar putea reunifica

Nikos Christodoulides a devenit cel mai nou președinte al Ciprului după ce l-a învins pe diplomatul de carieră susținut de comuniști, Andreas Mavroyiannis, la alegerile prezidențiale. Acesta a câștigat 51,9% din voturi, iar rivalul său a obținut 48,1% din sufragii, potrivit rezultatelor oficiale ale alegerilor.

Fostul ministru de Externe a făcut campanie pentru a unifica Ciprul divizat etnic, evitând diviziunile ideologice și de partid. „În Ciprul pe care mi-l imaginez, voi fi președintele tuturor ciprioților”, a spus Nikos Christodoulides. El va reprezenta comunitatea cipriotă grecească dacă va exista o reluare a discuțiilor de pace pe insula divizată și a mai afirmat că speră să unească națiunea insulară mediteraneană, o sarcină ratată de politicieni după aproape jumătate de secol de negocieri.

Harta Europei s-ar putea schimba în curând. După alegeri, încep discuțiile pentru reunificare
Nikos Christodoulides este noul președinte al Ciprului. Sursa foto: Facebook

Cea mai mare preocupare a mea este sfarsitul ocupatiei turcesti si reunificarea patriei noastre. Voi face totul pentru a iesi din impas, pentru a relua dialogul, pentru a crea conditiile pentru rezolvarea problemei Ciprului”, a spus presedintele ales, citat de Euronews.

Întâlnire cu șeful comunității cipriote turce

La o zi după câștigarea alegerilor, biroul de presă al noului președinte a anunțat că acesta este gata să se întâlnească cu șeful comunității cipriote turce în străinate, chiar înainte de 1 martie. Nikos Christodoulides a declarat în repetate rânduri că prioritate sa numărul unu este de a convinge Ankara și pe ciprioții turci să revină la masa negocierilor

Președintele a spus că va fi gata să se întâlnească, chiar înainte de 1 martie, și va reitera acest lucru prin intermediul ONU”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Nikos Christodoulides.

Ciprul este divizat din 1974, când forțele turcești au ocupat treimea sa nordică ca răspuns la o lovitură de stat sponsorizată de Grecia. Ultima rundă de discuții intensive s-au încheiat la jumătatea anului 2017. Turcia nu recunoaste Republica Cipru si nu are legaturi diplomatice oficiale cu aceasta.

Cipru si-a exprimat disponibilitatea de a ajuta la eforturile de salvare după cutremurul devastator din Turcia, dar Ankara nu a acceptat ajutorul. „În urma consultării cu Protecția Civilă, ne-am exprimat disponibilitatea de a ajuta cu o echipă de salvare de 21 de persoane, dar au raspuns „nu, multumesc” a declarat Ministerul Afacerilor Externe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...