Haos politic în Republica Moldova: care sunt scenariile posibile pentru perioda următoare

Alexandru Ioanid 10.06.2019, 17:34
Haos politic în Republica Moldova: care sunt scenariile posibile pentru perioda următoare

A fost un weekend extrem de fierbinte din punct de vedere politic în Republica Moldova. Situația din țara vecină se tot schimba, de la oră, la oră și au fost momente când la Chișinău erau instalați fie doi premieri, fie doi președinți, fie niciun președinte și niciun premier cu atribuții depline.

Dacă ar fi să ne luăm după declarațiile lui Pavel Filip, președintele interimar al Republicii Moldova, țara se pregătește de alegeri anticipate la sfârșitul lui septembrie.

Până atunci, însă, situația este extrem de incertă. Peste weekend, Vlad Plahotniuc, pe care pro-europenii îl vor îndepărtat de pe scena politică, a adus oamenii cu autocarele să protesteze în Piața Marii Adunări Naționale.

Între timp, însă, Republica Moldova nu avea nicio instituție constituită legal: Parlamentul a fost dizolvat, Guvernul a fost invalidat, iar președintele Igor Dodon suspendat temporar din funcție.

Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană recunosc, însă, legitimitatea Guvernului condus de Maia Sandu. Suprinzătoare este prezența Rusiei în această listă. Dar rămâne de văzut dacă sunt ceva interese la mijloc.

Miting organizat de Plahotniuc în Piața Marii Adunări Naționale

Cele trei scenarii avansate de președintele suspendat, Igor Dodon

Președintele suspendat din funcție temporar de Curtea Constituțională, Igor Dodon, susține că sunt trei scenarii posibile.

1. Începutul activității legale a tuturor instituțiilor de stat și transmiterea pașnică a puterii de către cei care în prezent încearcă să o mai controleze, către noul guvern condus de Maia Sandu. Probabilitatea acestui scenariu este foarte mare.

2. Scenariul Uzurpatorului – a Partidului Democrat prin care ei vor încerca să ignore tot ce se întîmplă în Parlament.

3. Destabilizare totală din partea PD cu încercarea menținerii puterii.

Igor Dodon i-a îndemnat, pe Facebook, și pe cetățenii Republicii Moldova să nu-l mai susțină pe Plahotniuc și să apare noul Guvern.

„Fac apel către toate instituțiile de stat, primării, consilii raionale, sindicate, organizații, asociații – faceți declarații în susținerea noului Guvern legitim. Eu voi fi ferm pe poziție și nu voi ceda! Noi nu vom ceda!”

Igor Dodon, președintele suspendat al Republicii Moldova

Ce spune președintele Klaus Iohannis despre criza politică de la Chișinău

Președintele Klaus Iohannis a transmis, peste weekend, un comunicat de presă în care a făcut un „apel ferm pentru respectarea democrației și a statului de drept”.

„Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce privește statul de drept și buna guvernare, în conformitate cu angajamentul său față de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere. Această situație de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forțelor politice, care trebuie să manifeste calm și reținere în această perioadă și să acorde astfel prioritate stabilității politice a țării”
Comunicat Administrația Prezidențială

Poate cea mai reprezentativă imagine pentru situația de la Chișinău râmâne cea difuzată de presa de peste Prut. E vorba de o femeie care e pe cale să spună cine a adus-o la mitingul din Chișinău, dar este oprită, brutal, de o altă participantă la miting (vezi foto/video de mai jos).

https://www.youtube.com/watch?v=WsPuaJDBJ0o
Urmăriți Impact.ro și pe