Primăriile au început să pregătească campaniile de informare privind acordarea ajutorului pentru căldură. Din păcate pentru asociațiile de proprietari această lege vine cu noi provocări. De obicei fiecare bloc are un singur administrator, care va trebui să întocmească toate certificatele pentru locatarii care sunt eligibili pentru acest ajutor.
De asemenea, nu toate asociațiile îndeplinesc criteriile pentru a primi banii. Eugen Berceanu, managerul unei firme de administrație, ne spune că nu toate asociațiile au posibilitatea de a primi sumele într-un cont bancar separat.
Guvernul a decis ca în plină criză a facturilor anumite categorii defavorizate să primească ajutor pentru compensarea prețului la energie. Întocmirea dosarelor însă, au fost lăsate pe seama asociațiilor. Mai exact la solicitarea beneficiarilor, asociațiile de proprietari vor elibera certificate pentru validarea datoriilor curente și a restanțelor pentru consumul de energie, în două exemplare. Unul dintre ele rămâne la asociație, altul ajunge la Poșta Română, prin care se fac plățile. Un haos al hârtiilor și al dosarelor cu șină, care urmează să ia amploare odată cu acumularea datoriilor.
„Angajații mei nu au nici o problemă cu asta. Deocamdată a primit o președintă de asociație. E stufoasă birocrația, e prost făcută, ca la români, ca de obicei, vor să facă un bine și mai rău fac, vor să ne încurce. Am primit doar o frântură, o filă, trimisă de poștă. Foarte multe asociații la mine nu au cont bancar, nu avem cum să le luăm. Foarte multe asociații nu au cont la bancă, banii nu pot fi dați cash, am înțeles, nu știu.
Dacă nu au cont, ce facem? Asta este problema. Datele de identificare ale furnizorului de energie termică le avem.”, spune managerul.
Pe lângă contul bancar și sumele datorate dar și perioada de consum reprezintă o provocare în eliberarea certificatului.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Sumele nu le știm noi, eu pot să îi spun cât are factura la căldură, am înțeles că este 2400 de lei pe 6 luni, factura este de 300 de lei în jumătate de lună, atât a venit, deci într-o lună o să fie 600. Deci ei dau 700 pe un sezon. Este o mizerie, pe românește.
Urmează să le primim, pobabil că până la vară le primim.”, concluzionează managerul.
În baza acestor certificate se pot efectua plățile către persoanele care beneficiază de sprijin din partea statului, dacă sunt însoțite de cardul de energie. Ele trebuie să conțină:
Sumele pentru compensarea consumului la energie sunt primite de asociația de proprietari, în numele beneficiarilor. Asociațiile apoi virează acești bani la furnizorii de energie, în termenele prevăzute în contracte.
Conform O.U.G. nr. 166/08.12.2022, beneficiază de sprijin pentru compensarea prețului la energie următoarele categorii de persoane și familii:
Persoanele care se încadrează în mai multe categorii beneficiază de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.
Dacă la un loc de consum au domiciliul unul sau mai mulți beneficiari, sprijinul pentru compensarea prețului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum, indiferent dacă acesta este sau nu titularul contractului de furnizare, cu condiția ca locul de consum să coincidă cu domiciliul sau domiciliul declarat.
Dacă beneficiarul unui card de energie este o persoană cu handicap grav, accentuat sau mediu, acesta poate fi utilizat, după caz, de un părinte, tutor, curator, reprezentant legal/personal.
Există situații în care sprijinul pentru consumul de energie NU poate fi acordat:
Sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie este în valoare de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:
700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 1 ianuarie 2023-30 iunie 2023;
700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 1 iulie 2023-31 decembrie 2023.
Aici puteți consulta întregul anunț al Serviciului Îndrumare și Control Asociații de Proprietari privind sprijinul la compensarea prețului la energie.