Guvernul Dăncilă, pus la la colț: care e mesajul comun al ambasadelor străine

Alexandru Ioanid 03.04.2019, 12:37
Guvernul Dăncilă, pus la la colț: care e mesajul comun al ambasadelor străine

Guvernul Dăncilă e urmărit cu atenție de ambasadele străine. State partenere României au transmis un mesaj comun, în aceeași zi în care are loc o ședință a Executivului.

Miercuri, 3 aprilie, e ziua în care Guvernul de la București ar putea arăta că vrea să scoată țara de pe harta celor care respectă statul de drept. La ora 16, e programată o ședință de Guvern, în care se crede că ar putea fi adoptate ordonanțele de urgență care aruncă în aer sistemul judiciar.

La ora publicării acestui articol, cu o jumătate de oră înainte de începerea ședinței, actele normative nu figurează pe ordinea de zi.

Mesajul comun al ambasadelor

12 ambasade au trimis un mesaj extrem de dur Guvernului de la București. Acestea se declară ”profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc”.

Mesajul e semnat de Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite și Suedia.

https://www.facebook.com/France.Romania/posts/2497695370241621?__xts__[0]=68.ARCn9U3C1hCEcWcXqOdlSEz_C-VzbaEI059oc_ibjjhxxdyPfSK3gVY6uS-Tk-2WigbothQuxx-BQ7pV8fU54IJunyAc13tYOe_OlhhesPxzet6YHpMqSWLj5SeyoSZ6yPtHcZ9Ma4_rv0wQAYEyO9q3whAOFll_ShgN4eE-HGkUbZ6kf50nbm_jR8mfhBHdOar4SOFLCNHObwzlgMy1SSuvx4hZgCx8Elu00rkLaKB_0Phhhq_c-LFrvLlrjKpu88-g_Pgufy4QfrKBKZRmh4O3fQY0TcgAIdRO4Yqh7H749NDEKBwUOsiOxC3X455xpMcg4_4baov3-7oQdVUE8g&__tn__=-R

În numele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite și Suediei. Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției. Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an.

Comunicat ambasade

Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar. Așteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe o abordare inclusivă care să implice toate părțile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfășoare în interesul tuturor cetățenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toți actorii implicați să ia în considerare opiniile și propunerile de sprijin oferite de experții juridici români și internaționali, pentru a evita o și mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiției de România în ultimele două decenii.Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României.

Comunicat ambasade

Și Comisia Europeană a transmis un mesaj dur în aceeași zi

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avut o ieșire publică în care a avertizat dur guvernul de la București.

Frans Timmermans a avertizat Guvernul de la București să nu întreprindă nicio acțiune care să afecteze sistemul judiciar. Românei i s-a cerut să revină rapid la un proces corect de reformă.

„Am informat colegiul cu privire la evoluţia situaţiei din România. România trebuie urgent să revină la un proces de reformă corect, asta înseamnă paşi înainte, nu înapoi şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la regres. Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari de rang înalt care au condamnări pentru corupţie”.
Frans Timmermans, prim-vicepreședinte CE

În ultima perioadă, au apărut zvonuri că OUG care modifică legislația Codurilor Penale e deja redactată și urmează să fie adoptată.

Urmăriți Impact.ro și pe