Guvernul Dăncilă a picat! Cum a trecut moțiunea de cenzură depusă de opoziție. Primele reacții – LIVE TEXT

Alexandru Ioanid 10.10.2019, 14:32
Guvernul Dăncilă a picat! Cum a trecut moțiunea de cenzură depusă de opoziție. Primele reacții – LIVE TEXT

Guvernul Dăncilă a venit, joi, la Parlament, pentru a participa la dezbaterea și la votul moțiunii de cenzură. Pentru ca demersul opoziției să aibă succes, opoziția avea nevoie de cel puțin 233 de voturi.

ACTUALIZARE 2: Premierul Viorica Dăncilă a ieșit din sala de plen după anunțarea rezultatului oficial și a stat de vorbă cu jurnaliștii pe holul Parlamentului. A acuzat, între altele, trădări în interiorul PSD.

„Vom intra în turul al doilea, candidatura la prezidențiale merge înainte, sâmbătă vom avea lansarea candidatului. Eu sunt convinsă că oamenii vor face comparație între ceea ce va face Guvernul PSD și ce vor face ceilalți. Toate partidele s-au unit, au fost și colegi din PSD care au trădat. Nu e o problemă, plecăm cu datoria îndeplinită. Le doresc celorlalți să vină în plen cât mai repede cu o echipă nouă. Guvernul e demis. Îmi doresc ca președintele să numească cât mai repede un nou premier, chiar și azi”, a fost primele cuvinte ale Vioricăi Dăncilă.

ACTUALIZARE 1: Din acest moment, Guvernul Dăncilă se consideră demis și va continua activitatea la Palatul Victoria ca interimar. Practic, are atribuții limitate:nu are voie, între altele, să adopte Ordonanțe de Urgență sau alte acte normative importante precum ordonanțele simple. 

ACTUALIZARE: Liderul PNL, Ludovic Orban, a spus: „coșmarul pe care l-a trăit România în ultimii ani a încetat”.

„În sfârșit am oprit PSD din a face rău României”, a spus liderul PNL.

Guvernul Dăncilă este istorie, au decis, joi, parlamentarii. Moțiunea de cenzură depusă de opoziție a trecut, iar Guvernul a picat.

Din acest moment, Guvernul Dăncilă se consideră demis. Rezultatul votului a fost unul strâns. 245 de parlamentari au votat la moțiunea de cenzură, trei voturi fiind anulate.

Pentru debarcarea Guvernului au votat 238 de parlamentari, cu  5 voturi mai multe decât pragul necesar de 233.

Doar șase parlamentari au votat pentru păstrarea Guvernului Dăncilă.

Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură


Context:

PSD rămăsese singur la guvernare după ce ALDE a decis să iasă de la guvernare. Pentru social-democrați a fost o perioadă dificilă după 26 mai.

Au pierdut alegerile europarlamentare cu un scor rușinos, iar Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv o zi mai târziu. În ultima perioadă s-au dus negocieri intense în spatele ușilor închise.

S-au făcut negocieri, s-au promis posturi, s-a vorbit chiar că un vot la moțiune ar fi fost ofertat cu un milion de euro. Viorica Dăncilă a făcut tot posibilul pentru a rămâne la Palatul Victoria.

Înainte de votul din Parlament, în timpul dezbaterilor, Viorica Dăncilă a încercat să-i convingă pe parlamentari să nu voteze moțiunea de cenzură.

„Mă uit în sală şi văd aceiaşi oameni politici amatori şi iresponsabili. Nu v-aţi  schimbat prea mult în ultimele luni de când ne-am aflat în acelaşi context din care eu personal am crezut că aţi învăţat ceva”, a spus premierul Dăncilă.

”Am crezut că aţi înţeles că nu puteţi veni în Parlament să daţi jos Guvernul cu temele nefăcute. Am crezut că aţi înţeles atunci că nu puteţi sfida din nou românii, că este obligatoriu să veniţi cu o echipă guvernamentală şi cu un program de guvernare, dacă vreţi să reconstruiţi România aşa cum ne spuneţi măreţ în textul moţiunii”, a arătat premierul în plenul Parlamentului.

Discursul premierului Dăncilă la moțiunea de cenzură

Sursa foto: INQUAM_Photos_George_Calin

La rândul său, senatorul PSD, Titus Corlățean, a atacat în termeni duri opoziția.

„ (…) Dărămarea Guvernului României este condiția esențială pentru normalitate, un cuvânt atât de drag patronului dvs. de la Cotroceni. Mă întreb, ce normalitate este cea în care voci importante neomarxiste din USR anunță că se impune stabilirea obligația avortului pentru femei care nu au venit mediu pe economie sau că neomarxiștii vor prolifera, după preluarea guvernării, căsătoriile și parteneriatele gay în România? Asta este România lucrului bine făcut!”, a spus Titus Corlățean.

Discursul premierului Dăncilă la moțiunea de cenzură
Sursa foto: INQUAM_Photos_George_Calin

Opoziția, pe de altă parte, a spus că guvernul Dăncilă trebuie să plece acasă.

„Ne aflăm un fața unei moțiuni foarte ciudate și o spune un deputat aflat la al patrulea mandat. Doamna Dăncilă e supărată că toți consilierii dumneaei m-au sunat aseară să vorbim de moțiune. Dacă te superi că te refuză un bărbat nu e normal să o spuneți la microfon. Vă dau un cuvânt să-l căutați pe Google: tautologic”, a spus liderul Pro România.

Urmăriți Impact.ro și pe