Guvernul aprobă vineri folosirea certificatului verde în România. Cîțu: ”A venit ca soluție pentru a nu închide economia”

Iancu Andreea 17.09.2021, 14:58
Guvernul aprobă vineri folosirea certificatului verde în România. Cîțu: ”A venit ca soluție pentru a nu închide economia”

Valul al patrulea al pandemiei a dus la creșteri susținute în privința numărului de infectări, în ultimele 24 de ore înregistrându-se aproximativ 4.500 de cazuri de Covid-19. În acest context, Guvernul aprobă vineri, 17 septembrie, folosirea certificatului verde în România. Premierul Florin Cîțu a motivat această decizie, susținând că ea este esențială pentru a nu ajunge la un nou lockdown și deci pentru a evita o închidere a economiei.

Folosirea certificatului verde în țara noastră se aprobă vineri de Guvernul României

O hotărâre aprobată joi, de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, privind obligativitatea certificatului verde Covid, va fi luată în considerare în ședința de Guvern de astăzi. Astfel, folosirea certificatului verde se aprobă în România, conform declarației premierului Cîțu, care explică că motivul acestei decizii este legat de dorința de a nu afecta economia. CNSU stabilea obligativitatea certificatului verde pentru a facilita accesul la activități economice din diverse domenii, în localitățile unde rata de incidență depășește 3 la mie și este mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.

Astfel, accesul la evenimente, în restaurante sau pe stadion se va realiza doar în baza certificatului Covid, dacă în localitate există o rată de incidență a infectărilor cu SARS-CoV-2 de peste 3 la mie. De asemenea, o altă premieră este faptul că în baruri, cluburi și săli de jocuri vor avea acces doar cei vaccinați. Aceste măsuri sunt inspirate de alte state europene, care au reușit să obțină procente mai bune de vaccinare decât România și au introdus utilizarea certificatului Covid în toate zonele aglomerate. Pașaportul verde reprezintă documentul acceptat la nivelul întregii Uniuni Europene, care atestă că o persoană este vaccinată, testată negativ sau a trecut prin boală.

Guvernul aprobă folosirea certificatului verde în România
Premierul Florin Cîțu a oferit explicații despre decizia de a folosi certificatul Covid și în România

Premierul Florin Cîțu, despre decizia aprobării certificatului Covid

Hotărârea aprobată de către CNSU reprezintă o soluție simplă pentru păstrarea economiei românești în picioare, după ce a fost afectată de lockdown-ul și restricțiile de la debutul pandemiei. Astfel, prim-ministrul Florin Cîțu a explicat că decizia de a folosi certificatul verde este una inspirată, mai cu seamă că acesta reprezintă un instrument la îndemână pentru toți cetățenii. Certificatul Covid poate fi descărcat online. Șeful Executivului a explicat faptul că certificatul Covid poate fi utilizat cu ușurință atunci când o persoană își dorește acces la diferite activități, chiar și atunci când rata de incidență este una crescută.

Acum era momentul, până acum România a fost într-o zonă verde şi am reuşit să ţinem România în zonă verde mult timp faţă de alte ţări din Europa, iar soluţia cu certificatul putea să fie orice altceva, dar este o soluţie la îndemână, a venit pentru că eu nu vreau să închid economia. (…) Şi atunci ne trebuia un instrument prin care să atestăm că oamenii ori s-au vaccinat, ori au trecut prin boală, ori sunt testaţi, ca să putem să lăsăm activităţile să continue. Certificatul verde este un astfel de instrument, care este la îndemână şi putem să-l folosim cu toţii. Putem să-l luăm pe telefon, ca aplicaţie, acel cod QR care poate fi citit foarte rapid, şi de aceea am mers pe această variantă. Putea să fie orice altă variantă, dar era cea mai la îndemână în acest moment, dacă apar alte variante mai bune le vom folosi pe acelea, a declarat Florin Cîţu, joi seara, la TVR 1.

Guvernul aprobă folosirea certificatului verde în România
Certificatul Covid

Pentru că mulți sceptici se grăbesc să susțină este vorba de o discriminare în rândul cetățenilor nevaccinați, premierul Cîțu a precizat că nu poate fi vorba despre așa ceva. Introducerea măsurii privind certificatul verde Covid este una care permite libertatea populației de a prezenta un test Covid sau dovada vaccinării ori a trecerii prin boală.

Nu este adevărat. Şi astăzi, dacă mergi la spital faci un test COVID. Acest certificat a fost folosit la intrarea în România şi în toată Europa a fost folosit în această vară. Testul COVID a fost folosit până acum peste tot, deci nu există nicio discriminare, sunt trei lucruri pe acest certificat: vaccinare, ai trecut prin boală sau testare. Deci chiar nu este nicio discriminare, eu nu văd nicio discriminare, din contră, văd că putem să avem un mod civilizat de a continua lucrurile şi transparent, a declarat Cîţu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...