EXCLUSIV

Greva generală a consilierilor de probațiune din Ministerul Justiției. Ministrul Predoiu le spune că nu are soluții pentru revendicări și îi întreabă dacă îl consideră ticălos EXCLUSIV

Cristian Botez 19.05.2023, 20:35
Greva generală a consilierilor de probațiune din Ministerul Justiției. Ministrul Predoiu le spune că nu are soluții pentru revendicări și îi întreabă dacă îl consideră ticălos EXCLUSIV

Consilierii de probațiune, categorie profesională din cadrul Ministerului de Justiție, se află în grevă generală din data de 3 mai a.c. și continuă să fie și după ce ultima tentativă de soluționare a revendicărilor acestora a eșuat acum trei zile, când a avut loc o întâlnirea a reprezentanților Sindicatului Național al Serviciilor de Probațiune cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Consilierii de probațiune, în contact cu o lume cu grad major de risc

Dar până a prezenta cauzele acestei greve, cu consecințe și efecte dramatice în bunul mers al Justiției, facem o succintă prezentare a acestor profesioniști, a căror activitate este mai puțin cunoscută de către cei care nu fac parte din lumea Justiției. Astfel, potrivit legii 252 din 2013, privind privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, consilierii de probațiune au următoarele atribuții și sarcini:

-realizează evaluare a inculpaților, a minorilor aflați în executarea unei măsuri educative, respective a persoanelor supravegheate, din oficiu sau la solicitarea organelor judiciare;

-sprijină instanța de judecată în procesul de individualizare a pedepselor și măsurilor educative;

-coordonează procesul de supraveghere  a respectării uneia din următoarele măsuri educative neprivative de libertate: stagiul de formare civică, supravegherea, consemnare la sfârșit de săptămână, asistarea zilinică,

-coordonează executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității;

-derulează activități specifice în legătură cu persoanele private de libertate.

Iată, așadar, o categorie profesională mai puțin cunoscută publicului larg. Sunt cu puțin peste 700 de astfel de profesioniști, angajați ai Ministerului de Justiție, și denumiți ca structură, Direcția Națională de Probațiune, organizați în unități județene, evident, în număr de 42 de astfel de substructuri.

Consilierii de probațiune, apel la ziariști

Reporterul IMPACT.RO, deja angrenat în reflectarea protestelor sindicatelor din finanțe, a fost contactat, mai deunăzi, de câțiva reprezentanți ai Serviciului de Probațiune din Ilfov, care, într-o întâlnire la care au participat mai mulți membri ai sindicatului, a aflat care sunt principalele revendicări ale acestor consilieri de probațiune, victime, o spune jurnalistul, a unui evident act de discriminare salarială, de către conducerea Ministerului Justiției, direct a ministrului Cătălin Predoiu, în raport cu ceilalți colegi de minister, din Magistratură.

Peste 100.000 de condamnați, în evidențele Sistemului de probațiune

Înainte de acesta, iată, pentru că această categorie profesională este mai puțin cunoscută publicului larg, cu ce se ocupă, care sunt atribuțiile și sarcinile consilierilor de probațiune, după cum le prezintă ei înșiși. „Serviciile de probațiune din întreaga țară au în evidență peste 100.000 de persoane condamnate de instanțele de judecată pentru comiterea unor diverse infracțiuni și care își execute pedeapsa, nu în închisoare, ci în libertate, îndeplinind sau respectând anumite măsuri și obligații stabilite de judecători sub supravegherea consilierilor de probațiune, obiectivul fiind reintegrarea lor în societate(…). Rolul consilierilor de probațiune este de a oferi beneficiarilor servicii complexe, fiecare dintre aceștia acționând ca manager de caz, pentru o perioadă cuprinsă între 2 și 4 ani, în funcție de termenul de supraveghere stabilit de instanță pentru fiecare condamnat sau liberat condiționat din penitenciar.  Aceasta implică realizarea unei evaluări a nevoilor pe care la întâmpină fiecare beneficiar, de a avea o locuință, de a ocupa un loc de muncă sau de a urma cursuri școlare sau de calificare profesională, de a urma ședințe de consiliere psihologică sau anumite tratamente medicale(…). Consilierii de probațiune au la bază studii de Drept sau științe sociale, respective sociologie, psihologie, asistență socială(…).

„Obiectul muncii”: criminali, violatori, tâlhari, corupți, evazioniști

Printre categoriile de persoane aflate în evidența serviciilor de probațiune  se află persoane majore în cazul cărora s-a instanța a amânat aplicarea pedepsei, persoane majore în cazul cărora instanța a suspendat aplicarea pedepsei sub supraveghere, minori condamnați la executarea unor mpsuri edicative neprivative de libertatem minori liberați cin centrele educative de detenție, persoane majore liberate condiționat din penitenciare(…). Tipurile de infracțiuni comise de de către persoanele aflate sub supraveghere sunt: infracțiuni contra siguranței rutier-41%, furturi, înșelăciune, evaziuni fiscale,-taote, 21%, tâlhării,violuri, loviri omoruri-toate,14%, fals și uz de fals-5%, infracțiuni la regimul drogurilor-4%, corupție și abuz în serviciu-2%(…).”

 

 Puși în drept de Curtea Constituțională, carotați de Legea Salarizării

 Principala nemulțumire a sindicaliștilor din Sistemul de probațiune, la nivel național, este cea legată de salarizare. Angajații din familia salarială din justiție sunt plătiți diferit, după o dublă măsură. Cei care fac parte din Magistratură au salariile calculate în raport cu un indicator, numit Valoare Sectorială de Referință(VRS) de 605,225 lei. Acest VRS reprezintă un indicator de conveniență, care se aplică, așadar, în formula de calculare a salariilor. Ei bine, salariile consilierilor de probațiune sunt calculate pe baza unui VRS de 347, 109 lei, pentru personalul de probațiune intrat în sistem începând cu anul 2017,  și a unui VSR de 291, 98 lei, pentru personalul cu o vechime mai mare.

Ideea este că, în baza unei Decizii a Curții Constituționale, 794/2016 se stabilise că VSR-ul de 605,225 lei trebuia să se aplice întregii familii ocupaționale din Justiție. În contradicție cu această decizie și în detrimental consilierilor de probațiune, în 2017 a fost adoptată Legea cadru cu numărul 153 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, VSR-ul pentru angajații din probațiune a fost plafonat la valorile menționate mai sus, mult sub cel al magistraților.

Consilierii de probațiune, scoși din joc

Într-un comunicat al Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de probațiune, membru al Blocului Național Sindical, se spune că „până la finalul anului 2022, Ministerul Justiției a fost ordonator principal de credite pentru cheltuielile salariale ale tuturor instanțelor judecătorești. În această calitate, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a emis un Ordin Ministerial-OMJ 6245/30.12.2021, prin care a decis calcularea drepturilor salariale ale judecătoriilor, tribunalelor specializate și ale curților de apel, precum și ale asistenților judiciari”. Și, mai departe „Deși se cuvenea ca, în baza aceluiași raționament, ministrul Justiției să emită un ordin similar pentru categoria personalului de probațiune, având în vedere că acesta a fost prima categorie din familia din Justiție care a câștigat dreptul la un VRS de 605, 225 lei, ministrul nu a făcut-o până în prezent și refuză în continuare, sub rezerva limitelor legalității acestui demers”.

Ministrul Cătălin Predoiu nu-și asumă riscuri

Mai clar și mai direct, ministrul Predoiu spune că nu poate face nimic în favoarea consilierilor de probațiune, din punctul de vedere al salarilor, în sensul solicitat de sindicaliști, pentru că, spune el, aplicarea valorii Sectoriale de referință VRS 605,225 lei, ar putea fi considerat „abuz în serviciu, invocând faptul că „printr-o hotărâre judecătorească și apoi prin acte administrative de egalizare  a salariilor s-ar ajunge, practice, la aplicarea unei alte legi de salarizare decât cea în vigoare”.

Deși, mai degrabă, și aceasta, în interpretarea semnatarului acestui articol, ministrul Cătălin Predoiu nu vrea să-și asume niciun risc, printr-o decizie în favoarea consilierilor de probațiune, fix în focul procesului aplicării rotativei, în care posturile de miniștri s-au transformat în arme de negociere.

Dialog acceptat de ministru, după săptămâni de proteste

Așa stând lucrurile, de săptămâni bune, sindicaliștii din Sistemul de Probațiune au făcut, în repetate rânduri, mai multe demersuri de negociere, către conducerea ministerului, personal către ministrul Predoiu, declanșând, în lipsa unor răspunsuri, proteste în serie.

Abia la începutul acestei săptămâni, Ministrul Cătălin Predoiu a acceptat să se întâlnească cu o delegație a Sindicatului Național din sistemul de Probațiune.

Grija demnitarului că ar putea fi văzut ca un ticălos

Deși discuția, ca și concluziile, au fost consemnate în sinteză în comunicatul Sindicatului, reporterul IMPACT.RO redă, în continuare, câteva spicuiri dintr-o consemnare personală făcută de Irina Mariș, una din reprezentantele sindicatelor la această întâlnire. Cu precizare că pasaju, are legătură, deduce reporterul, cu faptul că ministrul ar fi fost numit „ticălos” într-o discuție privată între câțiva sindicaliști, fapt care l-ar fi deranjat.

„ Primire protocolară. Conducerea MJ(Ministerul Justiției; n.r.) și DNP(Direcția Națională de Probațiune; n.r.) erau deja acolo, la masă (ministrul, 2 secretari de stat, director DNP, consilier juridic și un inspector). Domnul ministru ne-a spus că „ne ascultă”. Andreea(Andreea Faur, președinte Sindicatul Național al consilierilor din Serviciile de Probațiune; n.r.) i-a spus scopul venirii noastre. In preambul, ministrul a vrut să știe dacă 1. toți cei ce ne situăm de partea cealaltă a mesei îl considerăm ticălos și 2. Dacă, în aceste condiții, avem așteptări de la el/credem în el/credem în dialogul social care se derulează. Eu i-am spus că pot să-i răspund la partea cu dialog social. Că, până acum, nu a fost niciun dialog și nicio negociere (doar o întâlnire fără niciun rezultat) și că suntem în proteste/grevă de mult, și nu am obținut nimic.  A întrebat cumva dacă asta înseamnă că e ticălos. I-am spus că nu folosesc cuvântul ticălos. Dar că nu ne-a dat nimic până acum. Totuși, credem în el (mai credem), că de asta am venit azi(15 mai 2023; n.r.).

Irina  i-a spus ministrului că a folosit cuvinte neprotocolare într-un grup privat și că niciodată altfel. Aici s-a terminat muștruluiala pe cuvântul ticălos”.

Relatare inedită a întâlnirii cu ministrul Predoiu

Consemnarea discuțiilor dintre sindicaliști și ministrul Cătălin Predoiu, făcută de Irina Mariș, este mai sugestivă decât orice proces-verbal sau comunicat oficial, pentru că, în mod evident, redă

Cu naturalețe felul în care a decurs întâlnirea dintre părți.

Irina Mariș: „ A trecut momentul cu „ticălos” și ne-am pus pe negocieri, după cum le avea ministrul stabilite ca agendă de discuție:

  1. Legea salarizării, a zis, nu depinde de el, plus contextul de acum(sic!)
  2. OUG depinde, acum, de prim ministrul Ciucă. El și-a exprimat poziția acolo, că ne susține, că apreciază ca trebuie să fie dată, dar na, contextul actual, PNRR-ul nu depinde de el.
  3. OMJ(Ordinul Ministerului de Justiție; n.r.), asta, da,  depinde de el, îl poate da, ar rezolva tot, dar nu crede în legalitatea lui. Nu crede că e legal ca executivul sau puterea judecătorească să treacă peste legislativ. Nu crede că printr-o hotărâre judecătorească și apoi prin acte administrative de egalizare să poți face cumva altă lege de salarizare (adică să treci peste plafon). Nu discută legalitatea ordinelor ICCJ(Înalta Curte de Casație și Justiție; n.r.) și celelalte, dar el nu e dispus să dea OMJ, pentru că ar fi faptă penal pentru el, adică abuz în serviciu. Nu va da atâta timp cât personalul specializat din MJ (Contenciosul Administrativ și alte structuri) nu va găsi o construcție juridică solidă, în temeiul căreia să semneze OMJ.

Se tot caută o soluție, de când au început să fie emise celelalte ordine pentru ceilalți, dar până azi  nu s-a găsit. Se caută în continuare și dacă se găsește, el e dispus să semneze și în ultima sa zi de mandat (șanse zero, zic eu, dacă nu s-a găsit de atâta timp). El zice că, în practică, avocații găsesc, câteodată, o chichiță și întorc procesele crezute pierdute. Eu zic, în continuare, că șansele sunt zero. I-am cerut, apoi, să ia construcția juridică concepută de judecătorii de la ICCJ. A zis că nu e suficient de solidă, juridic, pentru un ministru.

Cam astea au fost punctele negociate, adică, probabil, nimic pentru noi, pe mandatul lui. Dar poate pe mandatul următor…”.

Lista lărgită a nemulțumirilor. Coabitarea cu oameni ai străzii în sedii

Și aici nu a fost vorba de revendicările salariale. Consilierii de probațiune, organizați, cum spuneam și la începutul acestui articol, în unități cu reprezentare în fiecare județ, au și alte nemulțumiri, care au rămas nerezolvate și ele. Dintre acestea consemnăm: deficitul de personal, în condițiile în care, în funcție de unitatea județeană la care lucrează, un consilier de probațiune se ocupă de supravegherea și reintegrarea social unui număr de cazuri cuprins între 200 și 400; lipsa resurselor materiale și financiare necesare pentru derularea activității de probațiune în condiții normale. Și aici consemnăm un caz incredibil, la unitatea consilierilor de probațiune din Iași, așa cum a fost relatată chiar de cei din cauză: „Clădirea noastră este o casă naționalizată. La subsol avem locatari, persoane cu venituri reduse, iar în pod s-au aciuat persoane fără locuință și, din acest motiv, am avut chiar un incendiu în pod, iar apa folosită la stingerea focului s-a infiltrat în camerele noastre de la etaj. În plus, cei de la subsol fură apa din conducte, motiv pentru care avem mereu probleme cu asigurarea căldurii în anotimpurile reci”.

Față de toate acestea, consilierii de probațiune mai reclamă lipsa fondurilor pentru rechizite și consumabile, pentru serviciile de curățenie, pentru transport, ca vehicule și decontări de deplasare, precum și pentru serviciile de mentenanță pentru echipamentele IT. Totul culminând cu lipsa pazei sediilor, care implică riscurile de a fi furate documente de o însemnătate evidentă.

Lupta sindicaliștilor va continua

Iată că, dat fiind rezultatul întâlnirii dintre sindicaliștii din Sistemul de probațiune, structură a Ministerului de Justiție, și ministrul Predoiu, protestul actual pare a fi eșuat.

Consilierii de probațiune nu se declară, însă, învinși și sunt dispuși să continue, desigur, cu respectarea prevederilor Legii Dialogului social, lupta lor pentru drepturile salariale pe care le consideră cuvenite de drept, ca și pentru rezolvarea tuturor celorlalte nemulțumiri și revendicări. Și fac acest lucru pentru că țin la profesia lor și pentru că, și pe bună dreptate, cred că merită  respectul și aprecierea corectă, din partea ministrului Justiției și chiar a primului-ministru, pentru munca lor.

Inevitabila umbră a pierderii speranței

Cu toate acestea, sunt mulți, din această categorie profesională, care se arată dezamăgiți de atitudinea celor care i-au angajat. Și punctul de vedere exprimat de Răzvan Paiu, unul din consilierii de probațiune de la Direcția Județeană de Probațiune Ilfov, cu care reporterul IMPACT.RO a stat de vorbă în câteva rânduri este mai mult decât elocvent în acest sens.

Răzvan Paiu: „Pentru profesia de consilier de probațiune trebuie să ai vocație. Altfel nu o înțelegi, nu o apreciezi. Poți să treci pe lângă ea și s-o ignori. Când condamnații mulțumesc pentru tot ce au învățat și vor să ne mulțumească în semn de apreciere, mă întreb de ce angajatorul mă sprijină tot mai puțin să-mi fac meseria. Încă mai cred că în România Probațiunea poate avea un viitor, mai poate fi un reper de competență și profesionalism, fără afilieri politice. Din păcate suntem tot mai puțini angajați care credem asta, iar angajatorul stinge cu fiecare zi speranța, prin nepăsare și intimidare”.

Reporterul IMPACT.RO va continua să relateze despre toate acțiunile sindicale a cât mai multor categorii profesionale, în spiritul obiectivității și din dorința de a creiona un tablou general al frământărilor sociale tot mai puternice din societatea românească.

 

 

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...