Greșeala pe care o fac românii atunci când retrag bani de la bancomat. Ce trebuie să eviți, de fapt

Ioana Bucur 16.04.2021, 12:17
Greșeala pe care o fac românii atunci când retrag bani de la bancomat. Ce trebuie să eviți, de fapt

Este un obicei ce a intrat multora în reflex, așa că ajungem să parcurgem pașii fără să fim atenți la detalii importante. Care este greșeala pe care o fac românii atunci când retrag bani de la bancomat. Află ce trebuie să eviți, de fapt.

Greșeala pe care o fac românii atunci când retrag bani de la bancomat

Dacă în urmă cu câțiva ani, momentele în care oamenii retrăgeau bani de la bancomant îi lăsau expuși hoților care abia așteptau să profite de o clipă de neatenție, astăzi, lucrurile s-au schimbat. Cele mai multe bănci și-au adus aparatele în interior, unde intrarea este permisă doar cu scanarea unui card. În plus, au fost montate camere de supraveghere în toate punctele. În cazul în care cardul îți este furat sau a fost pierdut, blocarea lui se face mult mai simplu, prin intermediul aplicațiilor bancare. Cu toate astea, sunt câteva reguli de care ar trebui să ținem cont atunci când folosim un bancomat.

Indiferent ce operațiune ai vrea să faci, aparatul va solicita introducerea codului PIN. Aici apare greșeala pe care o fac aproape toți românii posesori de carduri. Chiar dacă nu este nimeni în jur, trebuie să avem grijă să nu fie văzut de camerele video. Înainte de a apăsa pe butoane, este recomandat să se verifice și tastatura, să nu fie dublată. Un card clonat este extrem de ușor de accesat, dacă infractorul știe PIN-ul. Și dacă tot vorbim de retragerea de bani de la bancomat, este important să știm cât scoatem și cât de des o facem. Ne amăgim crezând că dacă retragem doar sume mici, vom rămâne cu mai mulți bani în cont. Practic, am putea spune că retragerile mici și dese sunt cheia marilor…decepții! Ține o evidență a tuturor sumelor pe care le scoți din cont, astfel încât să nu ai surprize neplăcute la sfârșit de lună.

Greșeala pe care o fac românii atunci când retrag bani de la bancomat
La ce trebuie să fim atenți când retragem bani de la bancomat

Ce trebuie să eviți, de fapt

Un alt lucru la care să fim atenți este tipul de card de pe care scoatem bani. Se întâmplă uneori să confundăm cardul de debit cu cel de cumpărături. În cazul cardurilor de credit, dobânzile la retrageri sunt mult mai mari, fiind recomandate la plata în rate a produselor cumpărate și achitate direct cu ele. Până și bancomatul folosit este important. Așa cum era de așteptat, cele mai sigure sunt cele amplasate în interioul băncilor. Evită-le pe altele, care oferă prea puțină protecție sau deloc – unele pot fi de-a dreptul false, mai ales în alte țări decât în cea în care locuiești, potrivit Playtech. Deși tot mai multe bănci asigură cost zero indiferent de unde se face retragerea, nu toate au acest serviciu activat și poți să pierzi câțiva lei sau câteva zeci de lei în funcție de bancă.

Nu în ultimul rând, înainte de fiecare plecare din țară, se recomandaă să anunțăm băncile la care avem carduri. Altfel, în cazul în care vei încerca să retragi bani de la bancomat, te-ai putea trezi cu contul blocat, operatorii crezând că este vorba despre o tranzacție neautorizată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...