Cui îi plac gogoșile de casă, pufoase și aromate? Uite mai jos o rețetă simplă de gogoși de casă, explicată în detaliu, pe înțelesul fiecăruia. Aceste gogoși sunt făcute după rețeta clasică de gogoși din copilăria noastră. Ingredientele sunt din cele banale, făină, zahăr, drojdie, lapte și ouă. Partea dificilă a
acestei rețete este timpul de așteptare cât dospește aluatul :).
Pentru a obține gogoși pufoase ca la gogoșerie, iată câteva recomandări utile:
– este important ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Pentru acest lucru le puteți lăsa pe blatul de lucru cu minim o oră înainte de utilizare.
– aluatul se lasă la dospit până își dublează volumul. Pentru această etapă vasul în care este lăsat aluatul se acoperă cu folie alimentară și un prosop de bucătărie,
pentru a fi ferit de curenții reci de aer.
– pentru a obține gogoși cu miezul aerat, aluatul se întinde în foaie subțire, de grosimea unui deget. Aceste gogoși sunt perfecte de a fi umplute cu gem, cremă
de vanilie sau ciocolată.
– pentru a obține gogoși dense, aluatul se întinde în foaie groasă, de 1-1,5 centimetri.
– foaia de aluat se decupează cu un pahar sau cercuri metalice de patiserie
– după ce au fost decupate, fiecare bucată de aluat se lasă la dospit pe hârtie de copt pentru 30 de minute.
– înainte de a prăji gogoșile, uleiul trebuie încins la 170 de grade. Astfel aluatul nu se îmbibă cu ulei.
– gogoșile se prăjesc la foc mic.
Pentru pudrat
1. Laptele se încălzește la 37°C, apoi se amestecă cu drojdia și zahărul și se lasă 10 minute, până se formează o spumă.
2. Ouăle se mixează cu untul topit. Peste amestecul de ouă se toarnă drojdia cu laptele.
3. Se adaugă coaja de lămâie, esența de vanilie, zahărul și zahărul vanilat.
4. În compoziția de lapte și ou, se pune făina treptat, amestecându-se continuu pentru a nu se forma cocoloașe.
5. Aluatul se frământă până devine elastic, omogen și se desprinde de pereții vasului.
6. Se acoperă vasul cu aluat cu folie alimentară și se lasă la un loc călduț pentru o oră, până aluatul își dublează volumul.
7. După ce a dospit, aluatul se întinde într-o foaie de 1 centimetru grosime.
8. Cu un pahar din sticlă se decupează gogoșile și se pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
9. Tava cu gogoșile formate se acoperă cu folie alimentară și se lasă la loc cald pentru 30 de minute.
10. Într-o oală adâncă se încinge uleiul apoi focul se dă pe mic.
11. Se pun gogoșile la prăjit, se întorc cu două furculițe pe ambele părți până devin aurii.
12. Gogoșile prăjite se pun pe șervete absorbante, apoi se pun într-un bol și se pudrează cu zahăr pudră vanilat sau zahăr amestecat cu scorțișoară.
Să vă fie de folos!