EXCLUSIV

Gheorghe Turda le bate obrazul artiștilor care le cer guvernanților pensii majorate: ”Mulți au lucrat la mica ciupeală, prin crâșme!” EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 14.01.2022, 18:21
Gheorghe Turda le bate obrazul artiștilor care le cer guvernanților pensii majorate: ”Mulți au lucrat la mica ciupeală, prin crâșme!” EXCLUSIV

Solistul Gheorghe Turda (73 de ani) se bucură, după o viață închinată scenei, de o pensie frumușică, în comparație cu alți colegi de breaslă care trăiesc de pe o zi pe alta și cer necontenit ajutorul guvernanților. Gheorghe Turda le reamintește acestora, prin intermediul impact.ro, că, în timp ce el își plătea dările la stat, vreme de 55 de ani, ei preferau să cânte prin cârciumi, fără carte de muncă: ”Erau la mica ciupeală, cum se zice în lumea noastră”, ne-a declarat artistul de muzică populară.

Gheorghe Turda nu este de acord cu artiștii care cer guvernului pensii mai mari. Ce spune îndrăgitul artist

Guvernanții au oferit, în ianuarie, un ajutor financiar tuturor românilor cu pensii mai mici de 1.600 de lei, pentru a-și putea achita utilitățile, pe perioada iernii, dar și alte măriri. Solistul Gheorghe Turda este însă de părere că toții artiștii trebuie să fie corecți, să-și plătească dările la stat, pentru o bătrânețe liniștită. Așa cum, de altfel, susține că a procedat și el.

„Am 55 de ani de carieră, înregistrați în cartea de muncă, am contribuit mereu la stat. Și acum dau procent din pensia mea, dar dorm liniștit, nu duc grija zilei de mâine”, a declarat, pentru impact.ro, solistul de muzică populară Gheorghe Turda.

Ce isi invata Gheorghe Turda colegii mai tineri
Ce isi invata Gheorghe Turda colegii mai tineri

„Mulți artiști preferau să cânte doar în șușanele și în cluburi, să ia toți banii pe loc. Așa s-a întâmplat și cu regretații Cornelia Catanga și Nelu Ploieșteanu”

Marele artist Gheorghe Turda le reamintește colegilor aflați acum la greu că au procedat greșit, când erau pe val, din punct de vedere profesional.

„Din aviditate, foștii mei colegi cu pensie mică sau deloc nu au strâns pentru bătrânețe. Preferau să cânte doar în șușanele și în cluburi, să ia toți banii pe loc. Așa s-a întâmplat și cu regretații Cornelia Catanga și cu Nelu Ploieșteanu, care în ultimii ani de viață au recunoscut că s-au confruntat cu serioase probleme financiare. Nu au contribuit la stat mai deloc. Mulți artiști au lucrat la mica ciupeală, așa se spune în lumea noastră. Eu îi sfătuiesc pe artiștii tineri să nu repete greșeala veteranilor, să se angajeze undeva, la un ansamblu, să cotizeze la stat, să se gândească și la pensie”, ne-a mai spus Gheorghe Turda.

Gheorghe Turda: ”Pe artiștii cu pensii mici doar CREDIDAM îi mai scoate din foame!”

Gheorghe Turda îi sfătuiește pe toți artiștii români să-și înscrie repertoriul la CREDIDAM sau la o altă asociație care le apără drepturile:

„Doar CREDIDAM îi mai salvează, însă trebuie neapărat ca mai întâi să-și înregistreze repertoriul la noi. Eu fac parte din comisie, alături de Marcel Pavel, de Adrian Enache și de alți artiști. Noi îi salvăm de la foame pe artiștii cu pensii mici, dar nu poți cere bani fără să ai un repertoriu înscris la CREDIDAM, se plătește trimestrial. Chiar și Aurel Pădureanu, soțul regretatei Cornelia Catanga, a înregistrat piesele lor la noi”, ne-a mai spus Gheorghe Turda.

Ce este CREDIDAM?

„Scopul asociaţiei este de a colecta şi repartiza banii cuveniţi artiştilor interpreţi români şi străini, proveniţi din difuzarea înregistrărilor comerciale de către posturile de radio şi TV, operatorii de cablu, cinematografe, restaurante, hoteluri, baruri, discoteci, organizatori de evenimente artistice etc, cu 15.500 de membri activi direcți, români și străini”, scrie pe site-ul oficial CREDIDAM.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...