Vremea se schimbă în februarie, răcirea va fi una semnificativă, iar gerul va cuprinde România, după ce în prima lună a anului au fost temperaturi record de 21 de grade Celsius. Ultima lună de iarnă va fi caracterizată prin perioade mai reci, dar și zile mai călduroase. Ce spune prognoza pentru luna februarie anunțată de ANM.
Pentru ziua de astăzi, meteologii au dat un cod galben de viscol, cu intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55…65 km/h în zona joasă a județului Alba. În primele zile ale lunii februarie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă local în sud-est și la munte, dar și mai ridicate în extremitatea de nord-est, sud-vest și de vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
În a doua săptămână a lunii februarie, 6.02 – 13.02, vor fi temperaturi, care pe parcursul nopților vor fi preponderent negative, cu cele mai coborâte valori nu numai în zonele depresionare din estul Transilvaniei, unde este posibil să consemnăm valori sub -15 grade, dar și în regiunile intracarpatice. Această săptămână va fi mai rece decât în mod obișnuit în cea mai mare parte a țării.
„Este posibil în zonele mai joase să vorbim de valori sub pragul de ger, sub -10 grade, inclusiv în Capitală, să ne apropiem de -9 grade Celsius„, a spus Elena Mateescu, director ANM, la emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3 CNN.
În săptămâna 13.02 – 20.02, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, local în regiunile sudice, nordestice și în extremitatea de vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi deficitar în jumătatea sud-estică a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, anunță ANM.
În ultima săptămână a lunii februarie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Până la sfârșitul lunii februarie s-ar putea înregistra un deficit al cantităților de precipitații, în mod tradițional ultima lună de iarnă fiind cea mai săracă lună în precipitații a anului și a anotimpului rece, potrivit ANM.