Germania a început pregătirile pentru ruperea de gazul rusesc. Se va ajuta de cel mai mare depozit de gaze din Europa, abandonat de Gazprom

Beatrice Dumitru 06.05.2022, 10:47
Germania a început pregătirile pentru ruperea de gazul rusesc. Se va ajuta de cel mai mare depozit de gaze din Europa, abandonat de Gazprom

Pentru Europa va fi, probabil, mult mai ușor să renunțe la petrolul rusesc, decât să reducă dependența de gazul natural de la Moscova. Germania este țara din Uniunea Europeană dependentă de gazul rusesc, dar de teamă că Moscova va închide robinetul, Berlinul a început să ia măsuri pentru a scăpa de această dependență.

Germania se preșătește pentru renunțarea la gazul rusesc

Gazul rusesc este vital pentru Europa și Germania, în special. Dar proviziile au fost puse la îndoială de sancțiunile occidentale dictate împotriva Moscovei ca răspuns pentru invadarea Ucrainei și de un termen limită stabilit de Rusia pentru efectuarea plăților în ruble, pe care majoritatea cumpărătorilor l-au respins.

În aceste condiții, Germania ia măsuri pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc și a început să umple uriașul depozit de gaz Rehden abandonat de compania rusă Gazprom, a declarat managerul depozitului, în timp ce cea mai mare economie a Europei caută să se protejeze de riscul ca Moscova să întrerupă aprovizionarea.

Germania a început pregătirile pentru ruperea de gazul rusesc. Se va ajuta de cel mai mare depozit de gaze din Europa, abandonat de Gazprom
Germania vrea să scape de gazul din Rusia.

„Se introduc volume mici. Lucrăm intens la soluții pentru a ne asigura că deja în curând mai mult gaz poate curge în instalația de stocare”, a declarat pentru Egbert Laege, desemnat de autoritatea de reglementare a energiei din Germania să gestioneze temporar compania, pentru Reuters.

Berlinul va controla Gazprom Germania

Gazprom a renunțat luna trecută la afacerea sa cu Gazprom Germania, inclusiv cel mai mare loc de stocare a gazelor din Europa de Vest, la Rehden, pe măsură ce relațiile diplomatice s-au deteriorat. Depozitul poate stoca aproximativ 4 miliarde de metri cubi de gaz, dar a primit doar cantități mici iarna trecută. În prezent este plin cu doar 0,6%, mult sub media de 36% pentru unitățile de stocare a gazelor din Germania.

Autoritatea de reglementare a declarat că va controla Gazprom Germania până pe 30 septembrie și că are dreptul de a schimba directori, de a angaja personal nou și de a spune conducerii cum să procedeze, dar nu a precizat ce se va întâmpla după această dată.

„Am făcut progrese bune în stabilizarea activităților Grupului Gazprom Germania în vremuri incerte. Toți recunosc importanța uriașă a grupului Gazprom Germania pentru aprovizionarea sigură cu gaze. Încrederea partenerilor noștri de afaceri este poate cel mai important atu al nostru. Voi face tot posibilul pentru a menține și întări această încredere”, a spus Egbert Laege, adăugând că este în contact cu Ministerul Economiei, cu autoritatea de reglementare a rețelei din Germania și cu partenerii de afaceri ai grupului.

Germania vrea să reducă importurile de petrol rusesc până la jumătatea anului şi să fie ”aproape independentă” până la finalul lui 2022. Mai mult, Berlinul a declarat că este pregătit să susțină un embargo imediat al UE asupra petrolului rusesc, în timp ce a redus ponderea importurilor de la Moscova la 12% pentru petrol, 8% pentru cărbune și 35% pentru gaze naturale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...