General de top american, avertisment despre armata Chinei. „SUA rămân în urmă”

Beatrice Dumitru 07.04.2022, 11:02
General de top american, avertisment despre armata Chinei. „SUA rămân în urmă”

China și Rusia sunt hotărâte să schimbe „ordinea globală actuală bazată pe reguli”, a afirmat șeful Statului Major al SUA generalul Mark Milley. Remarca sa se referă la o nouă eră în care un război la scară largă între marile puteri este o posibilitate, iar dezvoltarea armatei Chinei a îngrijorat America în ultimii ani. Dar iată ce știu SUA despre capacitatea și cheltuielile militare ale Chinei.

SUA îngrijorate de armata Chinei

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina și avertismente precum cel al șefului Statului Major generalul Mark Milley îi determină pe americani să se concentreze mult mai mult pe securitate. Amenințarea pe care o reprezintă Moscova pentru aliații NATO ai Americii din Europa este clară după invadarea Ucrainei.

Oficialul american a spus că invazia Mocvovei amenință pacea și stabilitatea globală, nu doar pe cea a Europei și s-a referit la Rusia, dar în aceeași măsură și la China, în condițiile în care dezvoltarea armatei Beijingului, în special a marinei sale, a îngrijorat SUA în ultimii ani.

General de top american, avertisment despre armata Chinei. „SUA rămân în urmă”
Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley.

Intrăm într-o lume care devine din ce în ce mai instabilă, iar potențialul unui conflict internațional semnificativ între marile puteri crește, nu scade”, a spus Mark Milley.

O nouă cursă a înarmărilor

Principala preocupare cu privire la dominația militară a SUA o reprezintă rachetele hipersonice. Există o narațiune din ce în ce mai mare, potrivit căreia armata americană rămâne în urmă față de China când vine vorba de capacitatea sa tehnologică.

SUA au pus, din nou, accent pe armele hipersonice în urma testelor de succes ruse și chineze din ultimele luni, exacerbant îngrijorarea la Washington că America rămâne în urmă cu o tehnologie militară considerată vitală pentru viitor”, a scris Oren Liebermann de la CNN.

Ce știu SUA despre capacitatea și cheltuielile militare ale Chinei

China are un obiectiv strategic pe termen lung care implică SUA

China vrea să sdevină principalul intermediar de putere în Indo-Pacific, să înlocuiască SUA în acest sens și își vede armata ca unul dintre mijloacele principale de a face asta. Beijingul își modernizează marina și face eforturi pentru a construi noi combatanți de suprafață, a moderniza submarine și a dezvolta un program de portavion, spune Matthew P. Funaiole, un expert în armata Chinei, analist de date și membru senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Ideea că Beijingul a „depășit” SUA are nevoie de context

China rămâne în continuare considerabil în urmă față de SUA cu privire la cheltuielile totale (mai puțin de jumătate, conform acestei estimări). Dar o avertizare semnificativă este că SUA își menține o prezență globală și deține active militare pe tot globul, în timp ce forțele Chinei sunt mult mai localizate în regiune, dar cheltuiesc și mai mult decât Coreea, Japonia și Vietnam împreună. Funaiole a susținut că SUA păstrează în continuare un avantaj în cercetare și dezvoltare, dar că Beijingul a lucrat în mod clar pentru a recupera în anumite domenii specifice.

Armata Chinei, ca și cea a Rusiei, nu are personal cu experiență așa cum are armata SUA

SUA, la bine și la rău, au fost implicate în conflicte pe tot globul destul de constant de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce armata Chinei nu a fost testată. Deci tehnologia va fi importantă, iar cheltuielile militare sunt cu adevărat importante. Dar singurul capitol la care China nu poate avansa cu adevărat, pentru că se bazează doar pe experiență, este componenta de personal, în timp ce SUA se poate baza pe generații cu experiență.

China și Rusia nu sunt tocmai aliați

Cred că această încadrare între autocrații și democrații este eficientă în înțelegerea a ceea ce este de fapt în pericol acum, în modul în care ne gândim la aceste norme și idealuri internaționale. Dar China și Rusia, lucrează împreună ca parteneri, sunt mai apropiați în unele lucruri decât în altele, dar nu sunt aliați la fel ca cei din sistemul SUA. Dovada este că Occidentul, inclusiv SUA și aliații, s-a unit împotriva Rusiei, dar China a rămas la distanță”, susține Matthew P. Funaiole.

Dezvoltarea marinei Chinei

China își va lansa al treilea portavion, reprezentând o nouă tehnologie avansată. Și peste câțiva ani asta va fi ceva despre care oamenii vor vorbi. Când China va dezvolta primul său reactor nuclear pentru alimentarea portavioanelor, acesta va fi ceva despre care oamenii vor începe să vorbească.

Trebuie să avem o înțelegere mai cuprinzătoare a domeniilor în care China investește, în care China își modernizează armata și ce înseamnă asta în ceea ce privește interesele SUA, în capacitatea SUA de a dezvolta sau de a valorifica contramăsurile existente”, afirmă Matthew P. Funaiole.

Dificultățile cu care se confruntă Vladimir Putin în Ucraina transmite un mesaj Chinei

Matthew P. Funaiole susține că se vede o utilizare destul de eficientă a modului în care SUA pot construi coaliții cu aliații și partenerii săi pentru a ajuta la consolidarea principiilor, idealurilor și instituțiilor pe care le reprezintă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...