EXCLUSIV

Gabi Luncă s-a ținut până în ultima clipă a vieții de promisiunea făcută lui Dumnezeu: „Mama nu mai cânta nimic din toate acestea nici măcar acasă!” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 01.03.2023, 18:35

Trei decenii au trecut de când Gabi Luncă, una dintre cele mai apreciate voci de muzică de petrecere din țară, a decis să se țină de promisiunea făcută cândva lui Dumnezeu și să nu mai cânte decât melodii religioase. Fiica ei, Rebeca Onoriu, ne-a vorbit, exclusiv pentru Impact.ro, despre mama ei, care a încetat din viață în urmă cu doi ani, la scurt timp după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19.

Nici măcar nu mai fredona melodiile de un anume fel

Marea artistă a renunțat la muzica de petrecere și a cântat, până în ultima zi a vieții, doar piese religioase. Și, nu doar în public, ci și acasă:

„Țin minte ca acum că mama nu mai cânta nimic din toate acestea nici măcar acasă! Nici măcar când eram doar noi două! Eu mai încercam să fredonez una sau alta și mi se întâmpla să mai uit fie versurile, fie muzica. Nu însă și mama!”, ne-a declarat Rebeca Onoriu, exclusiv pentru Impact.ro.

Își mai dojenea, în joacă, mezina

Mezina cuplului de aur Gabi Luncă – Ion Onoriu susține că mama ei nu a uitat niciodată nici măcar o virgulă din melodiile cărora le-a dat viață:

„Nu a uitat nimic toată viața ei, din acele melodii. Doar că nu le-a mai cântat. Făcuse o promisiune și a onorat-o cum puțin oameni își pot onora promisiunile. Când mai uitam ceva se întoarcea către mine și-mi șoptea cuvântul care urma. Sau cuvintele! Dar nu prea multe!

Sau mai încerca să mă ajute fredonând foarte, foarte scurt, ceva care să-mi amintească mie ceea ce-mi lipsea. Niciodată cântând! Însă făcea toate astea cu o delicatețe de mamă care încearcă pe de o parte să-și ajute copilul, iar pe de alta, să nu-și încalce promisiunea.

Dar, îmi făcea mereu semn de dojană! Sunt sigură că era și ăla plin de dragoste”, mai spune Rebeca Onoriu, pentru Impact.ro.

Gabi Luncă și Rebeca
Gabi Luncă și Rebeca

Nici la „Cerbul de Aur” nu a cântat muzică lăutărească

Rebeca mai afirmă că mama ei nu mai era dornică nici măcar la radio să-și asculte melodiile de odinioară, deși erau deseori reluate. După cum nici la ultima apariție publică, cea de la Festivalul „Cerbul de Aur”, ediția din 2019, nu a cântat muzică lăutărească, ci o piesă cu iz popular, special pregătită, o sinteză a vieții sale.

Din 1993, Gabi Luncă a cântat doar din postura de misionar creștin

De remarcat că imediat după Revoluția din 1989, Gabi Luncă și Ion Onoriu au organizat în București, pe stadionul „Dinamo”, în vara lui 1990, un amplu concert de muzică lăutărească, care s-a bucurat de o asistență record. Peste trei ani, deciseseră că nu vor mai cânta decât muzică religioasă, Gabi Luncă putând fi ascultată deseori cântând în întrunirile Bisericii Penticostale, din postura de misionar creștin.

De ce a renunțat Gabi Luncă la muzica lăutărească

Decizia lui Gabi Luncă pe această temă a fost luată din pricina faptului că nu reușea să rămână însărcinată. Și, atunci, solista l-a rugat pe Dumnezeu ca primul ei nou-născut să fie de parte bărbătească, ceea ce s-a și întâmplat, de altfel.

Însă, între nașterea primului copil al familiei și punerea în practică a hotărârii speciale, a durat ceva timp, de vină fiind și sistemul comunist care nu permitea libertatea practicării riturilor creștine sau a confesiunilor religioase existente astăzi.

Urmăriți Impact.ro și pe