Furtunile au făcut ravagii pe litoral. Mai multe plaje şi hoteluri, inundate

Ana Anitoiu 27.08.2021, 21:51
Furtunile au făcut ravagii pe litoral. Mai multe plaje şi hoteluri, inundate

Furtunile au făcut ravagii vineri pe litoralul românesc. Mai multe plaje şi hoteluri au fost inundate, iar turiștii care sperau să petreacă în liniște ultimul weekend de vară la mare s-au adăpostit la terase sau au mers în camerele în care erau cazați.

Mangalia, cel mai afectat oraș de pe litoralul românesc

Furtuna de proporții a lovit mai multe stațiuni de pe litoral, dar cel mai afectat a fost orașul Mangalia, unde canalizările n-au făcut față cantității mari de apă, iar mașinile au rămas blocate pe străzi. În plus, vântul a avut o viteză atât de mare încât aproape că a desfrunzit arborii seculari.

De asemenea, o plajă din Jupiter a fost inundată după ploaia torențială ce a durat o oră, iar în stațiunea Saturn a fost inundat un hotel.

Cei mai norocoși turiști au fost cei aflați în stațiunea Mamaia, unde a plouat doar timp de un sfert de oră. La scurt timp după aceea, oamenii s-au putut întoarce la plajă, pentru a-și continua relaxarea și distracția.

De partea cealaltă a graniței de sud a României, la Varna, în Bulgaria, a fost fotogradiată o tornadă ce s-a format în largul Mării Negre.

Furtunile au făcut ravagii pe litoral. Mai multe plaje si hoteluri, inundate
Tornada in largul Marii Negre

Câți turiști sunt așteptați la mare în ultimul weekend de vară

În ciuda furtunii ce a lovit litoralul românesc, în ultimul weekend al acestei veri sunt așteptați la mare peste 150.000 de turiști. De altfel, aceștia au primit o veste bună de la meteorologi, deoarece aceștia au anunțat vreme bună de plajă în următoarele zile.

De exemplu, la Constanța va fi vreme însorită sâmbătă, cu temperaturi de până la 26 de grade Celsius, iar duminică va fi predominant însorit, cu maxima de 27 de grade Celsius.

Cod galben de ploi în utimul weekend de vară

Pe de altă parte, în alte zone ale țării ultimul weekend de vară va fi marcat de ploi abundente. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben valabilă începând de vineri, 27 august, ora 10:00, până duminică, 29 august, ora 23:00.

”Sâmbătă (28 august) instabilitatea atmosferică va cuprinde cea mai mare parte a țării, exceptând regiunile sud-estice, unde fenomenele asociate vor fi mai puțin intense și se vor semnala pe arii restrânse, iar duminică (29 august) fenomenele asociate instabilității atmosferice se vor produce cu precădere în centrul, nordul și nord-estul teritoriului.

În intervalul menționat, cantităţile de apă vor depăși, pe perioade scurte sau prin acumulare, 20…50 l/mp. În vestul și nord-vestul țării, în aceste zile, vremea se va menține răcoroasă, chiar rece pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de 18…20 de grade. În restul teritoriului va fi normală termic, chiar ușor mai caldă în sud-est”, au transmis meteorologii.

De asemenea, ANM a emis un Cod galben valabil începând de sâmbătă, 28 august, ora 15:00, până duminică, 29 august, ora 23:00, în Oltenia, sudul Banatului, nord-vestul Munteniei, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Moldova.

În aceste zone sunt așteptate averse, inclusiv ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25…55 l/mp, mai ales în zonele de deal și de munte.