Fumatul, interzis pentru generațiile viitoare. Cine nu mai are voie să consume țigări, decizia radicală a unui stat al lumii

Mihnea Tălău 14.12.2022, 10:29
Fumatul, interzis pentru generațiile viitoare. Cine nu mai are voie să consume țigări, decizia radicală a unui stat al lumii

O interdicție aproape totală a tutunului, va fi introdusă treptat, începând de anul viitor, în Noua Zeelandă. Legislația adoptată marți de parlament prevede că orice persoană născută după 2008 nu va mai putea cumpăra țigări sau produse din tutun.

”Un viitor fără fum de tutun”

Asta însemna că numărul persoanelor care pot cumpăra tutun se va reduce în fiecare an. Până în 2050, de exemplu, persoanele în vârstă de 40 de ani nu vor putea cumpăra țigări.

Ministrul sănătății, Ayesha Verrall, care a prezentat proiectul de lege, a declarat că acesta reprezintă un pas „către un viitor fără fum de tutun”, transmite BBC.

„Mii de oameni vor avea o viață mai lungă și mai sănătoasă, iar sistemul de sănătate va avea o situație mai bună de 5 miliarde de dolari neozeelandezi (3,2 miliarde de dolari americani), deoarece nu va fi nevoie să trateze bolile cauzate de fumat”, a declarat Verrall.

Rata fumatului în Noua Zeelandă este deja la minime istorice, doar 8% dintre adulți fumând zilnic, conform statisticilor guvernamentale publicate în noiembrie – față de 9,4% anul trecut.

Se speră că proiectul de lege privind mediile fără fum de tutun va reduce acest număr la mai puțin de 5% până în 2025, cu scopul final de a elimina complet această practică.

Fumatul - un viciu cu varsta multimilenara. Oamenii consuma tutun de peste 9.000 de ani. SPECIAL

O parte bună, dar există și reversul medaliei

Proiectul de lege este, de asemenea, conceput pentru a limita numărul de comercianți cu amănuntul care pot vinde produse din tutun la 600 la nivel național – față de 6.000 în prezent – și pentru a reduce nivelul de nicotină din produse pentru a le face mai puțin dependente.

„Aceasta înseamnă că nicotina va fi redusă la niveluri care nu creează dependență, iar comunitățile vor fi libere de proliferarea și gruparea comercianților cu amănuntul care vizează și vând produse din tutun în anumite zone”, a declarat Verrall.

Ea a adăugat că legislația ar putea reduce speranța de viață între cetățenii maori și cei care nu sunt maori. Rata generală a fumatului în rândul cetățenilor maori este de 19,9% – în scădere față de cifra de anul trecut, de 22,3%.

Noua legislație nu interzice produsele vape, care au devenit mult mai populare în rândul generațiilor tinere decât țigările.

Criticii proiectului de lege – inclusiv partidul ACT, care deține 10 locuri în parlament – au avertizat că această politică ar putea alimenta o piață neagră a produselor din tutun și ar putea distruge micile magazine.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...