Fructe retrase din supermarketurile din România. Nu trebuie consumate, sunt pline de pesticide

Stan Filon 08.03.2022, 21:31
Fructe retrase din supermarketurile din România. Nu trebuie consumate, sunt pline de pesticide

România a transmis un mesaj pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (RASFF) al Comisiei Europene prin care trăgea un semnal de alarmă legat de fructe periculoase identificate în țara noastră. Acestea au nu mai puțin de trei pesticide și au fost retrase de urgență de la rafturile magazinelor din toată țara. Despre ce fruct este vorba, vedeți în rândurile de mai jos.

Fructe retrase din supermarketurile din România

Asociaţia Pro Consumatori (APC) trage un semnal de alarmă privind o alertă alimentară transmisă de autoritățile din România către Comisia Europeană, după ce s-au descoperit la raft fructe pomelor pline de pesticide. Au fost descoperite nu mai pușșin de trei tipuri de pesticide (dinotefuran, isoprocarb şi lufenuron), dintre care două dintre acestea, dinotefuran şi isoprocarb, nici măcar nu sunt autorizate a se folosi în Uniunea Europeană, conform unui comunicat postat astăzi pe site-ul APC.

Autoritățile precizează că limita maxim admisă pentru cele trei tipuri de pesticide a fost depăşită de 4,2 ori în cazul pesticidului dinotefuran, de 4,5 ori în cazul pesticidului isoprocarb şi de 1,2 ori în cazul pesticidului lufenuron. Din conţinutul notificării reiese că s-a dispus măsura rechemării de la consumatori a fructelor comercializate, respectiv măsura distrugerii cantităţilor care nu au fost comercializate. Momentan nu se cunoaște cantitatea de fructe retrase din magazine. 

Fructe retrase din supermarketurile din Romania
Fructe retrase din supermarketurile din Romania

În ce magazine au fost descoperite fructele periculoase

ANSVSA precizează că fructele pomelo aparţin Lotului 8340 importat de SC Karema SRL din China şi au fost retrase din 80 magazine Mega Image, din 55 magazine Carrefour, din 29 magazine Metro, din 4 magazine Profi, din 3 magazine Penny şi dintr-un magazin Selgros. Nu se precizează însă perioada în care fructele au fost comercializate și nici cantitatea care a fost retrasă.

„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu oferă pe site-ul acesteia informaţii esenţiale pentru consumatori cu privire la fructele pomelo în conţinutul cărora au fost depistate reziduuri de pesticide peste limita maxim admisă, respectiv valoarea identificată pentru fiecare tip de pesticid, precum şi care este limita maxim admisă pentru fiecare tip de pesticid. ANSVSA încalcă unul din drepturile fundamentale ale consumatorilor şi anume dreptul de fi informaţi, în mod complet, corect şi precis cu privire la aceste incidente comerciale care pun în pericol sănătatea şi viaţa acestora”, a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.

Pomelo, a cărui denumire științifică e Citrus maxima sau Citrus grandis, este conisderat cel mai mare fruct dintre citrice. Fructul este originar din Asia de Sud-Est, dar a devenit popular și în România, în ultimii ani, deși nu este prima dată când autoritățile găsesc pesticide periculoase în aceste fructe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...