Fotbalistul român „mai talentat decât Hagi”. Un accident cutremurător i-a curmat viața

Stan Filon 18.04.2022, 17:25
Fotbalistul român „mai talentat decât Hagi”. Un accident cutremurător i-a curmat viața

Puțini microbiști au auzit de Bogdan Bănuță, fotbalistul despre care ziariștii vremii spuneau că ar fi fost chiar mai talentat decât Gică Hagi. „Regele” se pare că nu putea face prea multe mișcări, atunci când era „ținut” de Bănuță. Jucătorul născut la Pitești a avut însă parte de un destin tragic. Familia și prietenii s-au adunat recent pentru un parastas, cu ocazia trecerii a nu mai puțin de 30 de ani de la moartea sa violentă.

Fotbalistul român „mai talentat decât Hagi”

Pe data de 18 aprilie 1992, Bogdan Bănuță, fotbalist la Inter Sibiu, își pierdea viața alături de Gabi Năstase, coechipierul său. Autocarul echipei cu care făceau deplasarea și cei doi a fost implicat într-un accident rutier. Bănuță și Năstase au fost prinși sub autocar, fiind găsiți decedați. Bogdan Bănuță avea 27 de ani și ar fi dorit să plece în Germania. Chiar fusese acceptat la o echipă de peste hotare, dar dorul de casă l-a făcut să refuze oferta. Era al 13-lea copil al familiei, număr care se pare că i-a adus numai ghinioane. A făcut performanță, însă faptul că venea din provincie nu l-a ajutat deloc.

S-a apucat prima dată de tenis, unde a devenit rapid vicecampion național, însă fotbalul era marea sa iubire, așa că a încălțat ghetele de fotbal. Din păcate pentru el, antrenorul de la acel moment al lui FC Argeș, legenda Nicolae Dobrin, nu prea l-a avut la inimă, așa că a avut debutul mai târziu, la 18 ani, deși strălucise la juniori. Cei doi nu prea s-au înțeles, ceea ce s-a văzut și la retragerea lui Dobrin, când a fost întrebat cine ar trebui să-i ia tricolul. „Bănuță să-l ia”, a spus Dobrin, însă Bănuță a refuzat. De la FC Argeș, a plecat la Inter Sibiu.

Fotbalistul roman „mai talentat decat Hagi”
Fotbalistul roman „mai talentat decat Hagi”

A avut ocazia să joace fotbal în Germania

„În mai 1983, a debutat la FC Argeș, la 18 ani și jumătate. De ce a plecat apoi? Cred că a fost o problemă cu Constantin Cârstea. Mulți l-au acuzat după aceea că din cauza lui s-a întâmplat. Toți suporterii îl huiduiau și-i ziceau lui Cârstea că din vina lui a plecat la Sibiu. Bogdan era foarte iubit de suporteri. El a fost la mine în Germania, în 1991, plecase deja la Sibiu. În concediul lui, a fost acolo timp de o lună. S-a antrenat în orășelul în care stăteam eu. La un moment dat, am vorbit eu cu mai multe cluburi și am fost la Munchen 1860, care era în Zweite. A dat mai multe probe de joc. Antrenorul s-a dus la el, i-a plăcut foarte mult de Bogdan. A vrut să-l cheme, să-i facă un contract, dar lui Bogdan îi era dor de casă și a zis că nu rămâne. Mi-a spus: «Mă mai antrenez și o să vin la anul. Anul ăsta mă ridic, trag mai tare, mă antrenez mai cu spor și la vară precis vin acolo». Avea în minte să joacă la o echipă de prima ligă în Germania. Avea deja 27 de ani, dar uite că s-a întâmplat nenorocirea în aprilie”, a povestit Leonard Bănuță-Zeiler, unul dintre frații fostului fotbalist, pentru gsp.ro.

Bogdan Bănuță nu avea să mai ajungă niciodată în Germania. Pe 18 aprilie 1992, când jucătorii Interului Sibiu se îndreptau spre Bistrița pentru un meci cu Gloria, autocarul acestora a fost implicat într-un accident rutier devastator. Mașina s-a răsturnat între Sibiu și Mediaș, la Șeica Mare. Bogdan Bănuță și Radu Gabriel Năstase au fost jucătorii care și-au pierdut viața.

„Hagi îl înjura, îl scuipa sau îl călca intenționat pe Bogdan”

Bogdan Bănuță nu a avut o relație tensionată doar cu Dobrin, ci și cu Hagi, cu care s-a intersectat de multe ori la juniorat. Jucătorul se plângea familiei de multe ori legat de comportamentul lui Hagi.

„Bogdan nu-l avea la suflet din cauza egoismului exagerat al acestuia și din cauza caracterului său în relația cu colegii de echipă. Când erau adversari, Bogdan l-a anihilat de cele mai multe ori. Nervos, Hagi îl înjura, îl scuipa sau îl călca intenționat pe Bogdan. Când a murit, Hagi s-a lăudat la televiziune că va trimite un ajutor în bani familiei, ajutor pe care nu l-a trimis niciodată”, a mai spus fratele lui Bogdan Bănuță.

Bănuță nu a bifat niciun meci în tricoul naționalei mari, deși a strălucit ca junior. Ghinioanele s-au ținut lanț, iar jucătorul era ba accidentat, ba suspendat, astfel încât nu a ajuns niciodată la naționala mare, unde fratele său crede și acum că ar fi făcut o figură frumoasă.

Urmăriți Impact.ro și pe