Foștii deputați Marko Attila și Theodor Nicolescu, achitați definitiv pentru despăgubirea de zeci de milioane de euro de la ANRP dată milionarului Horia Simu

Ioana Matei 21.07.2022, 20:09
Foștii deputați Marko Attila și Theodor Nicolescu, achitați definitiv pentru despăgubirea de zeci de milioane de euro de la ANRP dată milionarului Horia Simu

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv achitarea foștilor deputați Marko Attila și Theodor Nicolescu, precum și a celorlalți șase inculpați din dosarul privind despăgubirea a aproape 70 de milioane de euro decisă de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) în 2008, pentru un teren de 97.000 de metri pătrați al omului de afaceri Horia Simu. Este a doua decizie de achitare pentru Marko Attila și Theodor Nicolescu, după cea din 2019, dată într-un alt dosar ANRP. Marko Attila este dat în urmărire din 2015, când a fugit în Ungaria.

Foștii deputați Marko Attila și Theodor Nicolescu, achitați definitiv

Judecătorii instanței supreme au menținut astfel decizia de achitare dată de Curtea de Apel București în 2020, pentru toți inculpații din dosar – omul de afaceri Horia Simu, foștii deputați Marko Atilla Gabor și Theodor Nicolescu, fostul președinte al ANRP Ingrid Zaarour, fostul vicepreședinte Mihnea Iuoraș, Zaharia Lefter, Mihaela Nicolescu și evaluatorul Alexandru Hanu.

Toți erau acuzați de procurorii DNA pentru abuz în serviciu sau complicitate la această faptă, după decizia luată în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP pentru terenul lui Horia Simu.

”Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiţie – Direcţia Națională Anticorupție, partea civilă Statul Român reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice şi inculpatul Simu Horia împotriva sentinţei penale nr. 201/F din 23.10.2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secția a II-a Penală”, se arată în decizia definitivă dată joi de ICCJ.

Judecata în dosar a început în august 2015, la Curtea de Apel București, iar după mai bine de cinci ani și peste 60 de termene de judecată, magistrații au dat sentința pe 23 octombrie 2020.

Procurorii DNA au contestat decizia, dosarul a ajuns în februarie 2021 la Înalta Curte de Casație și Justiție și după un an și două luni, pe 28 aprilie 2022, judecata a ajuns la final. Sentința definitivă a fost dată însă după aproape trei luni, pe 21 iulie.

Theodor Nicolescu, achitat definitiv
Theodor Nicolescu, achitat definitiv

De ce au fost achitați Horia Simu și cei doi foști deputați

Judecătorii de la Curtea de Apel București au decis achitarea tuturor celor opt inculpați din dosar, sentință menținută și la ICCJ, pe motiv că faptele pentru care au fost trimiși în judecată nu sunt prevăzute de legea penală.

Procurorii i-au trimis în judecată pentru abuz în serviciu pe:

  • Ingrid Zaarour, fost președinte al ANRP;
  • Mihnea Remus Iuoraș, fost vicepreședinte al ANRP;
  • Theodor Cătălin Nicolescu, fost vicepreședinte al ANRP, fost secretar de stat la Ministerul Justiției și fost deputat PNL;
  • Lefter Zaharia, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor;
  • Marko Attila Gabor, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, fost deputat UDMR, cercetat în lipsă întrucât s-a sustras urmăririi penale;
  • Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu), fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Pentru complicitate la abuz în serviciu au fost judecați:

  • omul de afaceri Horia Simu, care a stat în arest preventiv din 3 iulie până pe 21 octombrie 2015, el fiind acuzat și de spălare de bani;
  • expertul evaluator Alexandru Florin Hanu.

Procurorii DNA susțin că membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au fost de acord să îi acorde lui Horia Simu despăgubiri ilegale de aproape 70.000 de euro pentru un teren de 97.509 mp. Banii au fost dați în baza unui raport de evaluare făcut de Alexandru Hanu, care a supraevaluat valoarea terenului cu aproape 50%, pentru că a luat în calcul exclusiv oferte de vânzare publicate online.

Care este filonul de aur al proprietăților nerestituite

Horia Simu a cerut în 2007 acordarea de despăgubiri pentru teren, solicitând rezolvarea cu celeritate pe motiv că ”nesoluționarea cu prioritate a dosarului i-ar provoca o puternică stare de stres, care i-ar afecta grav sănătatea”, au scris procurorii în rechizitoriul trimis instanței.

Anchetatorii susțin că Horia Simu ar fi depus la dosarul de despăgubire adeverințe medicale din care rezulta o stare de sănătate precară, fără ca aceasta să existe, iar pentru teren, o expertiză care arăta altă poziționare, scopul fiind să ”acrediteze ideea de imposibilitate de restituire în natură”.

Membrii Comisiei au stabilit o valoare a terenului de 128.276.015 euro, adică 1.315,53 euro/mp,  echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei.

Ce spun procurorii despre Horia Simu

În cazul acuzației de spălare de bani adusă lui Horia Simu, procurorii susțin că, după ce a obținut despăgubirile, a transferat cea mai mare parte a banilor primiți din valorificarea acțiunilor de la Fondul Proprietatea în societăți offshore controlate de el, cu justificarea ”contract de împrumut” sau ”restituire împrumut”. Apoi, cu banii din aceste societăți, Simu a cumpărat acțiuni la Compania de Construcții Căi Ferate – CCCF București SA, la SC Foradex Oradea SA și la Cuprom SA.

Procurorii au pus din 2015 sechestru asigurător pe conturi bancare, clădiri, terenuri, autoturisme de lux, ceasuri de marcă, opere de artă și pietre semiprețioase ale celor opt inculpați din dosar. Curtea de Apel București a menținut sechestrul asigurător, chiar dacă a decis achitarea tuturor.

Instanța supremă – care decis definitiv achitarea tuturor celor opt acuzați – a menținut măsurile asigurătorii dispuse în cauză față de inculpați.

Marko Attila, printre fugarii României

Fostul deputat UDMR Marko Attila este dat în urmărire internațională din 2015, el fiind cercetat și mai apoi judecat în lipsă. Pe numele lui Marko Attila, instanța supremă a emis un mandat de arestare preventivă, în baza căruia a fost dat în urmărire.

Marko Attila ar fi plecat în Ungaria, la câțiva ani după ce a fost dat în urmărire fiind văzut la Budapesta, alături de politicieni maghiari și români.

Recent, Ministerul Justiției a anunțat că nicio autoritate judiciară română sau străină nu i-a transmis vreo solicitare de facilitare a demersurilor în vederea predării fostului deputat Marko Attila-Gabor, astfel încât nu este „restant” cu nicio procedură de extrădare aflată în sarcina sa.

Marko Attila mai are o decizie de achitare, din 2019, într-un alt dosar ANRP, privind despăgubiri ilegale de aproape 85 de milioane de euro acordate pentru trei terenuri. În același dosar au fost achitați și fostul şef al ANI Horia Georgescu, fostul preşedinte al ANRP Ingrid Zaarour și fostul vicepreşedinte Ingrid Mocanu. Și fostul deputat Theodor Nicolescu a fost achitat atunci pentru abuz în serviciu, dar a primit o pedeapsă de 8 ani de închisoare pentru luare de mită.

La momentul achitării, Marko Attila avea o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru retrocedarea ilegala a clădirii Colegiului Szekely Miko, din municipiul Sfântu Gheorghe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...