FMI reduce perspectivele de creștere globală. „Economia mondială s-ar putea să se afle în pragul recesiunii”

Beatrice Dumitru 27.07.2022, 11:39
FMI reduce perspectivele de creștere globală. „Economia mondială s-ar putea să se afle în pragul recesiunii”

Fondul Monetar Internațional a redus din nou previziunile de creștere globală și a avertizat că riscurile de scădere din cauza inflației ridicate și a războiului din Ucraina se materializează și ar putea împinge economia mondială în pragul recesiunii dacă nu sunt ținute sub control.

FMI reduce previziunile de creștere globală

Astfel, Fondul Monetar Internațional și-a actualizat prognoza, iar potrivit previziunilor economia globală va încetini de la 6,1% anul trecut la 3,2% anul acesta și la 2,9% anul viitor (contracții mai mari cu 0,4 și respectiv 0,7 puncte procentuale față de estimările din aprilie).

De asemenea, FMI a revizuit inflația în creștere la 6,6% în economiile avansate și la 9,5% în piețele emergente, aproape cu un punct procentual mai mare decât se prognozase anterior, în timp ce cele trei mari economii ale lumii stagnează, notează Politico.

FMI reduce perspectivele de creștere globală. „Economia mondială s-ar putea să se afle în pragul recesiunii”
FMI crește previziunile legate de inflație.

Perspectivele s-au înrăutățit semnificativ din aprilie. Lumea s-ar putea să se afle în curând la marginea unei recesiuni globale, la doar doi ani după ultima. Cele trei mari economii ale lumii, Statele Unite, China și zona euro, stagnează, cu consecințe importante pentru perspectivele globale”, a declarat economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

Prioritatea: combaterea inflației

Combaterea inflației ar trebui să fie „prima prioritate”, a spus FMI în ultimul său raport, și a recomandat băncilor centrale care au început să înăsprească politica monetară să mențină cursul. Între timp, guvernele ar trebui să vizeze orice cheltuieli menite să atenueze impactul inflației către cei mai vulnerabili și să compenseze aceste cheltuieli prin impozite mai mari sau reduceri de cheltuieli în altă parte, pentru a evita adăugarea presiunilor inflaționiste.

Politica monetară mai strictă va avea inevitabil costuri economice reale, dar întârzierea nu va face decât să le exacerbeze”, a scris FMI.

Economia mondială s-a contractat în al doilea trimestru al acestui an din cauza inflației ridicate din SUA și Europa, blocajelor cauzate de COVID-19 în China și războiului Rusiei în Ucraina. Se așteaptă acum că zona euro va crește cu 2,6% în acest an și cu 1,3% în următorul, în scădere față de prognoza anterioară de 2,9% în acest an și 2,5% în 2023.

Într-un scenariu alternativ „plauzibil” care include o întrerupere completă a livrărilor de gaze rusești către Europa până la sfârșitul anului și o scădere suplimentară cu 30% a exporturilor de petrol de la Moscova, FMI a declarat că, astfel, creșterea globală va încetini la 2,6% în 2022 și 2% în 2023, cu o creștere practic zero în Europa și Statele Unite anul viitor.

Creșterea globală a scăzut sub 2% de doar de cinci ori din 1970, a spus Gourinchas – recesiuni din 1973, 1981 și 1982, 2009 și pandemia de COVID-19 din 2020.ț

FMI a spus că acum se așteaptă ca rata inflației din 2022 în economiile avansate să ajungă la 6,6%, în creștere față de 5,7% din previziunile din aprilie, adăugând că va rămâne ridicată pentru mai mult timp decât se anticipa anterior. Inflația din țările emergente și în curs de dezvoltare este de așteptat să atingă 9,5% în 2022, în creștere de la 8,7% în aprilie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...