EXCLUSIV

Florin Chilian, declaraţii directe despre colegii artişti. Ce a putut spune despre Marius Moga EXCLUSIV

Ana Maria Păsat 31.07.2021, 09:54
Florin Chilian, declaraţii directe despre colegii artişti. Ce a putut spune despre Marius Moga EXCLUSIV

Un om si o chitara…Un artist și un stil nonconformist. Un om și un artist care nu tace niciodată, pentru că mereu are ceva de spus. Prin muzică sau prin cuvinte cu un mesaj uneori dur, dar mereu bine ales. Un om și un artist cu atitudine, dușman al compromisului. Florin Chilian spune lucurilor pe nume, într-un interviu exclusiv pentru Impact.ro, despre viață, carieră, trecut, prezent și viitor.

Florin Chilian, destabilizat de atacul cibernetic

Domnule Chilian, bine v-am regăsit…Ce mai faceți?

Încercăm să ieșim din pușcărie, cu bilet de voie. Să se miște puțin lucrurile până pe vreo 15 septembrie, când ne vor închide din nou. Pentru că asta vor face, e hotărât deja. Doar au bani de luat de pe urma vaccinului. Înainte îl puteau aduce doar la vreo minus 80 de grade, acum, mai nou, se poate și pe căldurile astea… În rest sunt bine, sănătos. Altceva, atacul cibernetic la care am fost supus, m-a destabilizat.

Ce s-a întâmplat de fapt?

Sâmbătă dimineață, la ora 06.00, înainte să plec la Bârlad pentru un concert, nu mai puteam accesa contul. Un indian și un polonez mi-au spart contul de google, cu toate cele legate de acesta, așa cum aveam să aflu ulterior. În astfel de situații, poți rămîne și fără card.

Am acționat repede. În două sau trei ore personajele au fost identificate, contul meu a fost recuperat și toate celelalte canale media legate de acesta. Încă o dată, îi mulțumesc pentru operativitate şi profesionalism domnului Damian Popescu de la CERT-RO (n.r. Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică).

Chilian, supărat pe colegii de breaslă

Vorbeați despre concertul de la Bârlad…Cum a fost reîntâlnirea cu publicul?

Publicul e dornic de întâlnire, nu așa cum ne-a obișnuit Oculta Mondială. Nu suntem chiar un neam de imbecili, am văzut oameni relaxați, nu din aștia care se dau după ce zic Rafilla sau Cercel, pe care nimeni nu-i caută la conturi și care au dat tunuri cu afacerile cu compania farmaceutică.

 Florin Chilian, supărat pe autorităţi, dar şi pe colegii de breaslă
Florin Chilian, supărat pe autorităţi, dar şi pe colegii de breaslă

Cum v-ați descurcat în această perioadă de…pandemie?

Practic, ni s-a interzis dreptul la muncă. Statul nu ne-a ajutat deloc. Din cei 4000 de lei, 1800 trebuia să-i înapoiezi. Păi cum ar fi putut un artist, care ar mai fi avut și copilul în online și trebuia să-i asigure toate condițiile, să trăiacă doar din 2000 de lei? În Spania au crescut de trei ori salariile, la noi au scăzut veniturile. Am stat în vârful patului, să respir mai puțin, să nu deranjez.

Eu am coloană vertebrală, nu sunt ca viermii ăștia de colegi, și mă refer mai ales la rockerii de la care aveam alte pretenții, de la care aud că vaccinul garantează prezența concertelor. Ăsta nu e vaccin, nici măcar un tratament.

Cum să-l fac? Oricum sunt convins că am trecut prin boală, chiar dacă nu am făcut teste cu băț în nas, probabil o să fac unul pentru anticorpi. Și m-am tratat cu aspirină și antinevralgic. Ce să zic, artiștii au fost forțați să facă ce spuneau ei, pentru că nu puteau supraviețui.

Ce trebuie schimbat în lumea artistică de la noi?

Ar trebui ca marea majoritate să se mai nască o dată și să-și aleagă altă meserie. Uniunea Compozitorilor din România nu e acceptată în străinătate, din lipsa credibilității muzicale. Ce să ne mai mire, atâta timp cât șef a fost Moga…

Acum nu mai există promovare. Sunt băieți din ăștia care și-au făcut societăți, iau un artist, indiferent că are sau nu voce, îi iau 90 la sută din venituri, iar el încasează doar zece la sută și îl promovează. Nu trebuie să aibă voce. Dacă mai are și sâni și fund, vinde și mai bine.

Vinde tot ca să nu apară falșii moștenitori

Care au fost cele mai frumoase momente din cariera dumneavoastră artistică?

Primul a fost atunci când am semnat cu casa de discuri pentru albumul care mi fusese refuzat de mai multe ori. Al doilea, un concert la Cluj. Eram răcit cobză, nu puteam nici să deschid gura. Publicul nu m-a lăsat să plec, eu am cântat la chitară, iar cei din public au cântat în locul meu toate piesele. Sala îmi știa toate melodiile. Apoi, acest moment s-a repetat cu ocazia unui alt concert, la Suceava.

Cea mai mare dezamăgire?

Nu am avut nicio dezamăgire, am luat toate premiile ce mi se cuveneau sau nu. Am ce lăsa în urmă. La moartea mea, sigur or să apară și moștenitorii pe care nu-i am. Dar înainte, vând tot ca să nu aibă ce să ia. Asta când oi avea vreo 120 de ani.

Ce va urma?

Pe 31 august, concert în Herăstrău, împreună cu Mircea Baniciu. Apoi, dacă iese bine, urmează un turneu internațional, până în primele zile din septembrie, când ne închid din nou. Bill Gates știe când se va termina cu pandemia asta, el a zis că în 2022, înseamnă că așa va fi. Gates e și ginecolog, și virusolog și prezicător, e de toate.

Florin Chilian nu pleacă în concediu din lipsa banilor

V-ați programat și un miniconcediu?

Am fost într-o excursie la Galați – Vadu, la niște prieteni. Sunt orgolios, dar o spun, nu-mi permite situația financiară să plec undeva.

Cât câștigă Florin Chilian la un concert?

Destul cât să donez onorariul de la 16 concerte pe care le am facut în scop caritabil din totalul de 19 pe trimestru.

Fost campion național la cliclism

Florin Chilian și-a lansat primul său album ”Iubi – Interfața la realitate” abia la vârsta de 33 de ani, cu prețul unor mari sacrificii financiare personale și a fost solicitat la primul său concert ca artist pofesionist în București, în anul 2002.

Omul care i-a îndrumat primii pași în muzică a fost un prieten din copilărie, Marcel Condruz, care l-a învățat primele acorduri de chitară. În cadrul liceului Matei Basarab a facut parte din brigada artistică. Apoi a înființat formația Rubin, participând ca voce și chitară.

Cu Rubin și brigada artistică a câștigat Premiul I la Festivalul Naional ”Cîntarea României”, între anii 1984 și 1987. În copilărie, a cochetat cu sportul. La vârsta de 12 ani s-a înscris la Clubul de ciclism Stirom București și devine multiplu campion național între anii 1981-1985 la probele șosea, pistă, contratimp individual și pe echipe.

”Deși am două biciclete, nu prea am mai mers cu ele”, ne-a spus artistul.

 

Urmăriți Impact.ro și pe