EXCLUSIV

Fiul lui Leo Iorga cere și el legalizarea tratamentului cu canabis medicinal în România. Spune că l-a ajutat pe tatăl său timp de 9 ani. „Îi calma durerile”

Simona Ecovoiu 09.03.2023, 22:17
Fiul lui Leo Iorga cere și el legalizarea tratamentului cu canabis medicinal în România. Spune că l-a ajutat pe tatăl său timp de 9 ani. „Îi calma durerile”

După campania eșuată a lui Leo Iorga, din 2018, pentru legalizarea și în România a tratamentului cu canabis medicinal, luni va avea loc o nouă dezbatere în Parlament, în Comisia de Sănătate. Edy Iorga, fiul lui Leo Iorga, solistul care s-a luptat nouă ani cu cancerul de plămâni, ne-a vorbit, în interviul exclusiv pentru Impact.ro, despre beneficiile acestui tratament, testat și de regretatul său tată.

„În cazul lui nu a mai fost nevoie de morfină, la dureri”

Edy Iorga, fiul cel mare al lui Leo Iorga, susține, exclusiv pentru Impact.ro, că este de acord cu legalizarea și în România a canabisului medicinal, cu atât mai mult cu cât acest tratament i-ar fi ameliorat și tatălui său durerile infernale.

Cred că s-a tot evitat legalizarea, deși și tatăl meu tot milita pentru asta, în 2018, pentru că s-a inoculat ideea că este un drog. Poate că lumea este încă sceptică, li s-a tot băgat în cap că este un drog. Dar, sunt foarte multe studii și sunt foarte mulți doctori care susțin că acest canabis medicinal poate duce chiar la eradicarea completă a unor anume tipuri de cancer. Acest tratament se ia, evident, sub supraveghere medicală, un anume număr de picături, în funcție de stadiul bolii. Tata a beneficiat de acest tratament în Germania. Nu știu ce efecte a avut la alți bolnavi, dar pot spune ce am constatat la tata. Îl treceau durerile acelea mari, nu mai avea nevoie de morfină, care este o otravă cu efect lent. Credeam că morfina este un calmant, dar, nu, te omoară lent, nu mai ai poftă de mâncare. Și lui tata i-au dat într-o vreme morfină, dar am zis: ”Stop, că-l omorâți!”, a dezvăluit Edy Iorga.

Fiul lui Leo Iorga cere și el legalizarea tratamentului cu canabis medicinal în România. Spune că l-a ajutat pe tatăl său timp de 9 ani cu o boală extrem de grea. „Îi calma durerile, nu mai era nevoie de morfină”
Leo Iorga a murit în anul 2019.

Acesta a mai spus că tatăl său urma foarte multe tratamente, mergea în paralel cu toate, și cu cele cu citostatice, cu radioterapie, dar și cu cele alternative, inclusiv cu ceaiuri, care se prepară personalizat, dar și cu picăturile de canabis medicinal.

La început, medicii i-au dat, lui tata, doar doi ani de viață, dar a trăit nouă. Este un caz rar, de Cartea Recordurilor, mai ales că a fost și singurul solist care a cântat doar cu un plămân. Aceste picături pot spune că l-au ajutat 100% la dureri, la calmare, somn. Dar, nu te droghează, nu era ”hai”. Dacă le întrerupea, iar avea dureri mari. A luat multă vreme aceste picături, câțiva ani. S-a mai încercat legalizarea și în România, dar s-a blocat, doar ei știu motivul. Eu sunt de părere că doctorii trebuie să decidă, nu politicienii care votează”, a afirmat Edy Iorga.

Leo Iorga a militat, în 2018, pentru legalizarea tratamentului cu canabis medicinal și în România

Leo Iorga a militat pentru legalizarea canabisului medicinal în România, alăturându-se campaniei din 2018. Iată ce spunea, la acea vreme, pe Facebook:

Intenţionez să mă alătur unor ONG-uri care luptă pentru promovarea medicamentelor anticancer şi voi promova cât voi reuşi omologarea oficială şi legală a canabisului de uz medical în România. Avem nevoie de sprijinul vostru în acest sens, prin simpla apreciere și distribuire a intențiilor noastre. Acest program este demarat deja, foarte curând va fi promovat în mass-media!”.

„Există laturi terapeutice ale acestui tratament, și nu este vorba despre stări euforice”

Leo Iorga a vorbit, în 2018, și la Antena 3, despre demersul său.

Particip la acest proiect, de modificare legislativă privind folosirea canabisului medicinal, ca să îi ajut pe cei bolnavi, pe cei loviți de această afecțiune. Pronosticul meu era de doar doi ani de viață. Când află că are acest diagnostic grav, un bolnav se simte abandonat, de-abia apoi vede că există speranță și oameni care pot să îl sprijine. Prin această modificare legislativă, aș vrea să fac ceva pentru semenii mei. Nu există familie să nu-mi spună de cineva că e bolnav. Există laturi terapeutice, ale acestui tratament, și nu este vorba despre stări euforice, și despre stări pe care ți le dau alcoolul, ci despre latura terapeutică directă. Sunt studii care atestă faptul că pe lângă anxietatea pe care o reduce terapeutic, acest tip de terapie aduce beneficii foarte mari și-n vindecare, speranțe care îi conferă bolnavului un mic confort psihic și dorință de a lupta mai departe”, spunea Leo Iorga în 2018.

„Avem nevoie de informații corecte, sunt foarte multe informații vehiculate în spațiul public care nu sunt corecte”

Alexandra Cârstea, președintele Asociației Victoria mea, a declarat, ieri, exclusiv pentru Impact.ro că așteaptă cu mari speranțe dezbaterea de luni, din Comisia de Sănătate.

„Îi rugăm din suflet pe membrii acestei comisii, care este coordonată de domnul Nelu Tătaru, să ia în considerare atât durerea şi speranța pacienților din România, cât şi cele peste 40.000 de studii clinice, care demonstrează efectul benefic al acestei plante în ameliorarea şi, în unele cazuri, chiar vindecarea atâtor afecțiuni. Aceste dezbateri sunt necesare pentru un popor care are nevoie să fie ascultat şi sprijinit de către cei care îi guvernează. Şi le mulțumesc tuturor celor care continuă să sprijine şi să informeze corect despre acest demers, care provine din suferința îngrozitoare, suferință care ar fi putut fi evitată, a unei paciente care a devenit stindard şi speranță în acelaşi timp pentru mulți alți pacienți din țara noastră. Îi așteptăm pe toți membrii Societății Civile, care vor să schimbe lucrurile în bine în România să îṣi exprime sprijinul pentru aprobarea acestei legi pe pagina asociației Victoria Mea”, a afirmat Alexandra Cârstea.

Marele artist Leo Iorga s-a stins din viață pe 2 noiembrie 2019.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...