Centru cu tratamente revoluționare anti-cancer. Unde va fi folosită protono-terapia

Iorgu Ianusi 06.03.2019, 16:42
Centru cu tratamente revoluționare anti-cancer. Unde va fi folosită protono-terapia

Construirea unui centru de protono-terapie, tratament care se folosește în afecțiunile oncologice, este o misiune costisitoare, mai ales în țările din sud-estul Europei.

În România, o asemenea clinică ar urma să fie ridicată cu ajutorul Guvernului nipon, în baza unui parteneriat încheiat cu Primăria Capitalei. Și, dacă într-adevăr va fi construită, va fi o premieră în această regiune.

Proiectul este demarat acum dar centrul ar urma să fie construit peste trei ani, investiție ce va ajunge la 200 de milioane de euro.

Miercuri, primarul General Gabriela Firea a semnat înțelegerea cu firma Itochu, partenerii niponi prin care va fi demarat studiul de fezabilitate.  

„În toamna anului trecut, am fost în vizită oficială în Japonia și am vizitat un centru de protono-terapie. Și am fost impresionată, iar acum vrem să replicăm și în România și la București acest tip de tratamente revoluționare. Acest studiu de fezabilitate, care va fi realizat de compania japoneză ne va permite să știm exact care va fi varianta optimă pentru centrul din București.” Gabriela Firea

Studiul de fezabilitate, care va dura 10 luni și prin care se va decide formula cea mai convenabilă de construcție, este plătit de Guvernul japonez, în baza înțelegerilor cu autoritățile române. Centrul  ar urma să fie ridicat pe Șoseaua Vitan – Bârzești.

Centrul de protono-terapie: tratament mai bun pentru copii

Folosită pentru mai multe tipuri de afecțiuni oncologice, protono-terapia este favorabilă copiilor care, astfel, ar putea evita chimio-terapia.

„(…) Este indicată în special pentru tipurile de cancer la copii, pentru a nu-i trata cu o formă clasică, cu chimioterapie sau radioterapie, care sunt extrem de invazive și se aplică în cazul afecțiunilor oncologice la țesuturile moi, de asemenea a unor organe care sunt vitale, și care ar putea să fie afectate de chimioterapie.” Gabriela Firea

Trebuie spus că terapia cu protoni nu poate fi aplicată pentru toate tipurile de cancer, fiind recomandată în special în cazul tumorilor pe creier, tumorilor localizate în zona coloanei vertebrale.

O asemenea terapie este posibilă pentru pacienții care suferă de cancer de prostată, care au tumori ale capului și gâtului sau limfoame aflate în zone sensibile la iradiere.

Pentru protono-terapie este folosită aparatură asemănătoare celei folosite în laboratoarele de fizică nucleară.

Cine suportă taxele pentru protono-terapie

Centrul de protono-terapie care va fi ridicat în Capitală va funcționa ca un spital public și va primi pacienții asigurați, inclusiv minorii, exact cum se întâmplă în prezent în tot sitemul de stat.

„(…)Va funcționa ca un spital de stat, ca urmare, pentru orice persoană asigurată, copiii oricum sunt asigurați, cu siguranță costurile vor fi incluse în asigurarea de sănătate”. Gabriela Firea

În București ar urma să fie folosite opt echipamente de înaltă performanță. Pentru pacienții care locuiesc în capitală nu va fi necesară internarea, ei vor beneficia de terapie apoi vor putea merge acasă. Unitatea va avea, însă, și spații pentru pacienții din afara Bucureștiului.

„Cercetători japonezi au primit anul trecut Premiul Nobel pentru sănătate tocmai pentru aceste terapii revoluţionare de tratare a cancerului. Ne dorim ca acest centru de la Bucureşti să aibă opt echipamente. De asemenea, spitalizarea este de zi, nu este nevoie de internare şi, de asemenea, lângă centru va exista şi o clădire în care se pot caza părinţii copiilor care sunt trataţi şi care nu sunt din Capitală.” Gabriela Firea

Cum se realizează terapia cu fascicul de protoni?

Terapia cu fascicul de protoni este considerată mult mai benefică pentru pacienții care suferă de cancer comparativ cu procedurile de radioterapie clasice.

Dacă radioterapia convenţională foloseşte doze energetice mari de radiaţii și, în căutarea celulelor canceroase, afectează și zonele adiacente, protono-terapia va utiliza fasciculele de protoni (adică particule subatomice).

Fasciculul se opreşte odată ce atinge celulele canceroase, ceea ce înseamnă că țesuturile apropiate nu vor avea la fel de mult de suferit ca în cazul radioterapiei.

Potrivit cercetărilor realizate până acum, protono-terapia provoacă mai puține efecte secundare ( cum sunt senzația de greață, afectarea unor organe, etc.)

Urmăriți Impact.ro și pe