Filmul tragediei de la Ferma Dacilor. Ce au descoperit anchetatorii, un copil de 11 ani a dat alarma 

Emanuela Pană 05.01.2024, 18:59
Filmul tragediei de la Ferma Dacilor. Ce au descoperit anchetatorii, un copil de 11 ani a dat alarma 

Incendiul de la Ferma Dacilor a șocat România de Crăciun, iar noi mărturii cutremurătoare ies la iveală. Supraviețuitorii infernului de la Tohani au povestit pas cu pas tragedia: ”Petru și Victor țipau de durere”. Potrivit procurorilor, șansele victimelor să se poată salva ”au fost aproape inexistente”. Vezi filmul tragediei de la Ferma Dacilor.  

Filmul tragediei de la Ferma Dacilor  

Un incendiu violent a izbucnit, în dimineața de marți, 26 decembrie, la pensiunea Ferma Dacilor din localitatea Tohani, județul Prahova. Opt persoane au decedat, fiind găsite carbonizate, iar altele au fost rănite ușor. Cazul a fost preluat de un procuror criminalist, iar concluziile privind cauza incendiului vor fi comunicate după finalizarea anchetei. 

Joi, 4 ianuarie, procurorii care instrumentează dosarul ”Ferma Dacilor” au transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu exclud varianta ca focul să fi fost pus, susținută de patronul pensiunii. Cu toate acestea, până în acest moment nu există indicii care să susțină ipoteza, reiese din comunicat.  

De asemenea, procurorii au precizat că șansele victimelor să se poată salva ”au fost aproape inexistente”, iar asta din cauza problemelor pe care le avea locația respectivă. Aceștia au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a patronului Cornel Dinicu și a celor doi administratori. 

Ferma Dacilor a avut, potrivit procurorilor, numeroase probleme care au dus la deznodământul tragic din a doua zi de Crăciun, când opt oameni și-au pierdut viața. Pentru șapte dintre victimele decedate în incendiu au fost recuperate rămășițele. 

Supraviețuitorii au povestit în amănunt tragedia 

Patronul de la Ferma Dacilor, arestat pentru 30 de zile, le-a spus procurorilor că ”deja se simte pedepsit” pentru că fiul lui a murit și el în incendiu. Procurorii îl consideră însă responsabil pentru tragedia în care au pierit opt oameni.  

Filmul tragediei de la Ferma Dacilor
Supravietuitorii incendiului de la Ferma Dacilor au oferit noi detalii cu privire la tragedie

Cu ajutorul supraviețuitorilor și al angajaților pensiunii, ei au refăcut filmul infernului de la Tohani. În timpul care s-a scurs, anchetatorii au adunat suficiente mărturii și probe din cenușă pentru a putea stabili ce s-a întâmplat în localitatea prahoveană.  

Un televizor de la mansardă, folosit timp de trei zile aproape continuu, a luat foc. Oamenii cazați la etaj, care au simțit mirosul puternic de fum, au început să alerge pe hol, spre scările care duceau la parter. Opt dintre ei nu au mai avut, însă, timp. Focul se extinsese deja în întreaga mansardă construită din lemn. 

Un copil de 11 ani a dat alarma 

În jurul orei cinci, un copil de 11 ani s-a trezit din cauza mirosului de fum. Apoi, băiatul l-a alertat pe fratele lui, care dormea în aceeași cameră. Băiatul mai mare a devenit un martor important, furnizând detalii esențiale pentru anchetatori, care au putut reconstitui pas cu pas firul tragediei.  

”Fratele meu a început să ţipe foarte tare. (…) I-am auzit pe Petru şi Victor care ţipau de durere. (…) Nu puteam respira deloc, era fumul foarte dens. (…) am ieşit pe hol, m-am împiedicat de o persoană. Am căzut de la etajul unu pe scări”, a povestit el, conform observatornews.ro 

Tatăl băieților, care dormea în altă cameră, încerca disperat să își găsească băieții prin fumul dens. Prima dată a reușit să-și salveze soția. Au urmat scene sfâșietoare, după cum relatează o lucrătoare la Ferma Dacilor. 

”Ajunsă afară, martora a văzut o doamnă (…) murdară de funingine. Ulterior a coborât şi soţul acelei doamne care îi spunea acestuia să meargă să scoată copiii de acolo. (…) Respectivul domn i-a spus soţiei sale că este mult fum şi au început să se îmbrâncească şi să se lovească reciproc”, a dezvăluit femeia, conform sursei citate.  

Citește și: Cine sunt cele șapte victime ale incendiului de la Ferma Dacilor. Pensiunea nu avea autorizație de construcție, de la ce a pornit focul

Tatăl băieților, victima incendiului violent 

Bărbatul s-a întors în mansardă pentru a-și salva copiii, dar, din păcate, nu a mai reușit să iasă. El este una dintre cele opt victime care au pierit în flăcări. Doar unul dintre cei trei fii ai săi a supraviețuit. În mansardă, unde focul făcuse ravagii, se afla și apartamentul patronului pensiunii. Cornel Dinicu locuia în singura cameră cu o scară exterioară, ceea ce i-a permis să scape din infern. 

Un angajat de la Ferma Dacilor a relatat procurorilor că Dinicu, împreună cu un subaltern, a încercat să stingă flăcările.  

”Martorul împreună cu Cornel Dinicu au montat un furtun la un hidrant şi au început să ude zona mansardei. (…) A udat mansarda până în momentul în care au observat pe geamul bucătăriei că flacăra se propagase şi la aceasat”, a spus angajatul. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...