Fetița cu arsuri de la Huși a fost externată azi. Incidentul s-a întâmplat după ce s-a opărit cu ciorbă

Aurora Popa 01.04.2021, 15:59
Fetița cu arsuri de la Huși a fost externată azi. Incidentul s-a întâmplat după ce s-a opărit cu ciorbă

Fetița cu arsuri de la Huși a fost externată azi. Succes terapeutic la Iași, după ce fetița din Huși, cu arsuri pe 42% din suprafața corpului a fost tratată la spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași și externată astăzi. Medicii de la departamentul de Chirurgie Plastică a unității medicale au reușit, în mai puțin de o lună să o trateze, însă spun că mama a avut un rol esențial în evoluția stării de sănătate.

Fetița cu arsuri de la Huși a fost externată azi

Fetița din Huși a ajuns la Iași la începutul lunii martie cu arsuri pe aproape jumătate din suprafața corporală după ce s-a opărit cu ciorbă. Evoluția ei a fost una favorabilă, spus medicii, iar astăzi s-a aprobat externarea din unitatea spitalicească.

Acest copil a avut o evoluție normală pentru un pacient ars. Tratamentul pacientului ars și prevenirea complicațiilor arsurii începe în prima secundă în care pacientul intră în spital. La această fetiță, de la o suprafață de arsură de 42% care inițial ar fi trebuit grefat peste 30%, în a cincea zi de evoluție sub presiunea negativă s-a ajuns la o suprafață de 6% care a trebuit grefată. Deci, fetița a fost grefată în a șasea zi a arsurii, iar restul de suprafață de 36 % a epuizat spontan sub acest tratament, a declarat dr. Susanu Sidonia Petronela, medic primar Sectia de Chirurgie Plastica”.

Medicii de la Spitalul „Sf. Maria” considferă că evoluția fetiței este un succes terapeutic, iar fiind primul pacient externat în siguranță din Secția de Mari Arși.

Fetita cu arsuri de la Husi a fost externata azi
Fetita cu arsuri de la Husi

Până acum arşii se internau în secţia de chirurgie pediatrică şi cu ajutorul colegilor de la chirurgia plastică participau la tratamentul acestor pacienţi. Astăzi întâmplarea face ca pacienta care era un copil mare ars se externează. Este primul copil externat din Unitatea Funcţională de Arşi, a transmis dr. Alagha Rani, medic primar.

După internarea fetiței de la Huși, alți copii cu arsuri pe suprafețe mari ale corpului au ajuns în Secția de Mari Arși a uniții medicale.

La ora actuală, mai există o arsură de 40% în terapie intensivă alături de alți cinci copii, cu arsuri de diferite grade, spune dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt Spitalul „Sf. Maria” din Iași.

Încă de la internare, fetița din Huși a beneficiat de tratamentul cu presiune negativă. Este o metodă nu neapărat nouă, este implementată la pacientul ars din 1991 la pacientul din SUA şi din 2013 în spitalul nostru. Practic, toţi pacienţii arşi indiferent de gravitate şi profunzimea arsurii beneficiază în spital de tratament cu presiune negativă. Acest lucru permite practic ca arsurile 2B să nu fie grefate, astea se transformă în arsuri de gradul III care trebuie grefate.

Urmăriți Impact.ro și pe