Festivalul de la Sighișoara 2022. Când are loc și cu ce surprize vine cea de-a 28-a ediție

Emanuela Pană 12.07.2022, 14:23
Festivalul de la Sighișoara 2022. Când are loc și cu ce surprize vine cea de-a 28-a ediție

Festivalul de la Sighișoara 2022, când debutează cel mai vechi festival medieval din România. Luna iulie abundă în festivaluri și a început cu cel de pe plaja Neversea din Constanţa. După doi ani în care pandemia a oprit toate evenimentele importante, fie ele sportive sau culturale, 2022 este, probabil, anul cu cea mai mare poftă de distracție. Aleșii locali ai municipiului Sighișoara au aprobat calendarul manifestărilor cultural-artistice, sociale și educative organizate de către Municipiul Sighișoara în 2022, iar lista evenimentelor conține, așa cum era de așteptat, și Festivalul „Sighișoara Medievală“, ajuns la cea de-a 28-a ediție.

Festivalul de la Sighișoara 2022. Când are loc cel mai vechi festival medieval din România

Finalul lunii iulie va aduce atmosfera medievală pe străzile din Sighișoara, întrucât Festivalul „Sighișoara Medievală“ va avea loc în acest an. Ajuns la cea de-a 28-a ediție, evenimentul își așteaptă petrecăreții cu spectacole de teatru și dans, concerte de muzică medievală, recitaluri de poezie, expoziții, proiecții de film și prezentări de arme.

Festivalul se va desfășiura în perioada 29-31 iulie, în Cetatea Medievală, respectiv pe străzile Piața Octavian Goga și Morii. „Manifestările cultural-artistice, sociale și educative organizate de către Municipiul Sighișoara în anul 2022 se vor desfășura în funcție de evoluția situației epidemiologice și de restricțiile impuse de legislația în vigoare“, se arată în  Raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre aprobat de aleșii locali.

„Avem în perioada 29-31 iulie Festivalul de Artă Medievală, vom călca în continuare pedala pe evenimente, la fel ca și anul trecut, când am introdus câteva evenimente noi, în parteneriate private, cum a fost Street Food Festival.

Anul acesta avem în plan să mai lansăm un eveniment nou, vom veni cu detalii în momentul în care acesta este finalizat. Cred că Sighișoara merită evenimente cât mai multe și cât mai de calitate“, a transmis primarul Municipiului Sighișoara, Iulian Sârbu.

Cei ce vor lua parte la Festivalul de la Sighișoara 2022 vor descoperi la pas, în perioada 29-31 iulie, străduțele cetății, alături de domnițe îmbrăcate în rochii elegante și cavaleri călare pe cai. Acompaniați de faimosul toboșar al cetății, trubadurii se întrec în a-și arăta virtuozitatea.

Fabulosul este adus între zidurile citadelei prin punerea în scenă a unor tradiții și obiceiuri din Evul Mediu. Cei prezenți vor putea asista la procese publice, procesiuni de vrăjitoare, condamnări și lupte cu torțe. Spectacolele de la festival vor putea fi admirate până în jurul orei 21.

Ce îi așteaptă pe festivalieri la final de iulie, în Sighișoara

Lupte cu săbii, trubaduri și menestreli și vrăjitoare care ard pe rug – toate la fel ca în Evul Mediu. Festivalierii pot părăsi realitatea pentru câteva zile și se pot cufunda într-o atmosferă medievală la Sighișoara, unde prințesele poartă rochii lungi și colorate, cavalerii se luptă cu săbii, meșteșugarii confecționează pantofi din piele, bijuterii și alte bibelouri contemporane, trubadurii își recită dulcea lor poezie de dragoste, menestrelii încântă cu muzica lor, iar o nebună este acuzată de vrăjitorie și arsă public pe rug, notează rove.me.

Festivalul de la Sighisoara 2022
Ce ii asteapta pe petrecareti, in iulie, la Sighisoara

Pe lângă spectacolele de muzică medievală, dans și teatru, se pot urmări spectacole de cai și se poate participa la turnee de lupte cu săbii, la ateliere de meșteșuguri sau de bucătărie.

Festivalului Sighișoara Medievală, cel mai așteptat festival medieval

Țara noastră are această moștenire istorică de la coloniștii sași care au venit aici în Evul Mediu și au construit o serie de orașe în regiunea Transilvaniei. Astfel, orașele medievale transilvănene se mândresc cu o arhitectură veche și frumoasă, cu numeroase castele, biserici fortificate, case vechi de secole și cetăți care devin adesea locul de desfășurare a unor festivaluri de amploare.

Cel mai așteptat astfel de festival are loc la sfârșitul lunii iulie în Sighișoara – Festivalul Sighișoara Medievală. Mediaș și Bistrița găzduiesc și ele festivaluri medievale în iunie, în timp ce Sebeș și Sibiu celebrează cultura medievală în a doua jumătate a lunii august.

În fiecare an, Festivalul Sighișoara Medievală îi teleportează pe vizitatori înapoi în timp, pentru a vedea cum trăiau localnicii în Evul Mediu. Timp de trei zile, 29-31 iulie, Sighișoara se transformă în oraș medieval cu costume, parade, reconstituiri istorice și concerte live.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...