În Vinerea Mare, cea mai importantă zi de vineri din an pentru suflarea creștin-ortodoxă, a fost marcată în Transilvania de un fenomen mai rar întâlnit. Imaginile arată frumusețea unei seri aparte, într-un oraș din această regiune a țării.
În Vinerea Mare, cerul din Alba Iulia s-a colorat la apus cu nori în nuanțe de portocaliu, mov și roz, creând o atmosferă impresionantă. Imaginile spectaculoase au fost surprinse de un cititor Alba24.
Se observă cum în norii grei de ploaie s-au reflectat nuanțe de portocaliu aprins mov și roz, creând astfel o atmosferă impresionantă. Un soare care apune are o culoare portocalie frumoasă, care nu are rival în natură.
Meteorologii spun că fenomenul poate fi accentuat de prezența în atmosferă a unor molecule de apă sau a norilor, a prafului sau a unor substanțe poluante.
La apus și la răsărit calea parcursă de razele solare prin atmosferă este cea mai lungă și prin urmare, culorile care reușesc să ajungă mai ușor la noi sunt roșul și portocaliul, în timp ce albastrul și violetul se pierd din ce în ce mai mult din cauza difuziei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Lumina este alcătuită din multe lungimi de undă diferite, motiv pentru care vedem culoarea. Lumina mai albastră sare mai ușor pe moleculele din aer, în timp ce lumina mai roșie nu. Asta pentru că lumina mai albastră are lungimi de undă mai scurte, în timp ce lumina mai roșie are lungimi de undă mai lungi. Lumina albastră se împrăștie mai ușor, motiv pentru care cerul este albastru. Fenomenul de împrăștiere este și motivul pentru care cerul devine roșu, portocaliu și roz la apus.
De exemplu, apusurile de soare pe Marte sunt albastre și asta pentru că Planeta Roșie are un cer roșcat în timpul zilei. Din nou, culoarea este legată de împrăștierea luminii de către particule, potrivit NASA Science. Deoarece particulele din atmosfera prăfuită marțiană împrăștie lumină roșie, cerul este roșcat.