Femeia care a dormit 32 de ani. Explicația dată de oamenii de știință

Beatrice Dumitru 03.11.2022, 16:02
Femeia care a dormit 32 de ani. Explicația dată de oamenii de știință

O adolescentă de 14 ani s-a dus seara la somn și nu s-a mai trezit timp de 32 de ani. Aceasta a redeschis ochii când avea 46 de ani, însă arăta la fel ca în adolescență. Iată cum au explicat oamenii de știință acest caz nemaiîntâlnit.

Povestea femeii care a dormit 32 de ani

Karolina Olsson s-a născut pe 29 octombrie 1861, la Okno, un sat mic de lângă Monsteros, Suedia. După naștere, a fost singura fată dintr-o familie de cinci frați. Această femeie se presupune că a stat în hibernare timp de 32 de ani (între 1876 și 1908), fiind considerată cea mai lungă perioadă pe care cineva a trăit-o în acest fel. Ea s-a trezit când avea vârsta de 46 de ani după ce a adormit când avea doar 14 ani. Așa a primit și porecla de „Frumoasa adormită”.

Povestea ei a început pe 18 februarie 1876, când fată a traversat un râu înghețat, dar a alunecat și a căzut. Unele persoane care au văzut faza au spus că aproape aceasta s-a înecat, în timp ce alții au spus că a suferit o leziune gravă a creierului. Oricum, s-a întors acasă cu fața tumefiată și o durere de dinți chinuitoare. Părinții au trimis-o să doarmă și s-a mai trezit după 32 de ani.

Femeia care a dormit 32 de ani. Explicația dată de oamenii de știință
Femeia care a dormit 32 de ani.

Ce au spus medicii

Pentru că tatăl ei era un pesacar sărac nu a avut bani să o ducă la doctor, dar membrii familiei au apelat la prieteni și la moașa orașului pentru sfaturi. În cele din urmă, vecinii au strâns suma necesară pentru ca bărbatul să își poată duce fiica la medici, însă nici aceștia nu au putut să o trezească, relatează medium.com.

După un an în care a fost ținută sub observație, medicul a scris editorului uneia dintre cele mai respectate reviste medicale din Scandinavia și a primit un răspuns de la colegii săi. Karolina a rămas într-un somn profund, în ciuda eforturilor medicilor, care au observat că părul și unghiile fetei nu mai creșteau.

Doctorii au considerat că nu este vorba de o comă, întrucât o persoană intră în comă imediat după accident. Timp de o lună, în 1892, fata a fost dusă la un spital dintr-un alt oraș, iar medicii de acolo au folosit un tratament cu electroșocuri, ca o ultimă încercare de a o readuce la viață. Dar eforturile lor au eșuat, iar anii au trecut. Medicii credeau că fata era oarecum moartă, însă trupul ei a rămas într-o fază de homeostază întrucât părul ei tot nu creștea.

Ce a descoperit Karolina când s-a trezit

Mama ei și doi dintre frați au murit în 1904, iar Karolina a început să plângă necontrolat chiar dacă  dormea. Dar mușchii erau în stare perfectă, iar reflexul de înghițire era normal, ceea ce i-a permis să primească două pahare cu lapte în fiecare zi.

Karolina a redeschis ochii în anul 1908 și a descoperit că totul în viața ei se schimbase și și-a dat seama imediat că ceva nu este în regulă. A plâns mult când s-a văzut adult în oglindă, deși arată ca o tânără de 25 de ani.

Karolina Olsson a afirmat că nu își amintește nimic din cele 11.730 de nopți în care a dormit, dar a povestit că a visat fețe albastre scufundându-se în apă. Ea a fost examinată ulterior de medici care au costatat că avea toate abilitățile și cunoștințele pe care le dobândise înainte de a pica în somnul profund, iar nivelul de dezvoltare intelectuală rămăsese neschimbat.

Karolina a trăit până la vârsta de 88 de ani, după o viață liniștită.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...