Facturi la gaze de 11 ori mai mari în ianuarie. Primăria Târgoviște anunță că va face contestație

Ana Anitoiu 16.02.2022, 17:10
Facturi la gaze de 11 ori mai mari în ianuarie. Primăria Târgoviște anunță că va face contestație

Au fost emise facturi la gaze de 11 ori mai mari pentru luna ianuarie față de cele din lunile precedente la apartamentele ANL dintr-un cartier din Târgoviște. Primarul orașului, Daniel Cristian Stan, a declarat că instituția pe care o conduce va refuza să plătească și va contesta sumele cerute de furnizor, în calitate de proprietar al acestor locuințe.

Primăria Târgoviște va contesta facturile la gaze de 11 ori mai mari

Daniel Cristian Stan a spus că facturile de 11 ori mai mari au fost emise pentru apartamentele ANL din cartierul Sagricom. Primarul a precizat că administraţia locală ar trebui să refactureze către chiriaşi câte 4.000 de lei pe lună pentru un apartament cu suprafața de 60 de metri pătrați, lucru pe care nu îl va face.

„Mi se pare incredibil şi o bătaie de joc. Încercăm să discutăm cu furnizorul de gaze naturale şi nu reuşim. Discuţi cu nişte roboţei. Apasă tasta 1, tasta 2, tasta 3, daţi email, am primit emailul dumneavoastră, vă mulţumim, aşteptaţi că vă contactăm noi şi nimic.

Vom contesta toate facturile. Nu voi accepta niciodată să refacturăm 4.000 de lei pe lună, gaze, pentru un apartament ANL. Această factură este generată exclusiv de creşterea de preţ”, a declarat edilul.

Facturi la gaze de 11 ori mai mari in ianuarie
Primarul a anuntat ca va contesta facturile

Primarul, apel pentru soluționarea problemei

De asemenea, primarul municipiului Târgoviște a spus că statul ar trebui să intervină repede pentru a soluționa problema. El a precizat că furnizorul de gaze își bate joc de localnici cu facturile extrem de mari.

„Noi, la Primărie, dacă creşteam taxele şi impozitele cu un procent foarte mic, fără să am în spate o fundamentare foarte clară, era belea. În baza unei legislaţii cel puţin ciudate, am fost repartizaţi către furnizorul cu cel mai mic preţ de pe piaţă, iar acesta este Engie şi care ne ia un tarif de 11 ori mai mare în comparaţie cu ce exista înainte.

Problema este care sunt urmările, pentru că noi va trebui să refacturăm către chiriaşi. Cum să facturezi gaze pe un apartament de 60 de mp. 4000 de lei pe lună? Domnii care ne furnizează utilităţi pur şi simplu îşi bat joc de toată lumea”, a explicat Cristian Stan.

Cum pot fi contestate facturile

Facturile prea mari pot fi contestate la furnizor, care este obligat să pună la dispoziția consumatorilor modalitatea de contestare şi termenele de timp. Însă, dacă răspunsul furnizorului este nemulțumitor, cum ar fi oferirea modalității de plată în rate pentru suma contestată, se poate merge mai departe.

Mai exact, se poate face o contestație la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). În cele din urmă, facturile pot fi contestate în instanță.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...