Facebook este mereu un subiect de glumă a internauților pe baza faptului că implementează noi schimbări care copiază celelalte rețele de socializare. În urma ultimului anunț făcut de reprezentanții platformei, rețeaua de socializare se va ralia la actualele modificări implementate deja de Twitter.
După exemplul Twitter, Facebook ar putea acum să îi determine și pe utilizatori să verifice dacă au citit de fapt articolul înainte de a le transmite știri false unora dintre prietenii lor mai puțin pricepuți.
Contul oficial Newsroom al companiei a scris pe Twitter că, dacă detectează utilizatorii care încearcă să partajeze un articol de știri fără să facă clic efectiv pentru a-l deschide, acum li se va arăta printr-un mesaj de tip popup care spune „Ești pe cale să distribui acest articol fără să-l deschizi. Partajarea articolelor fără a le citi poate însemna lipsa faptelor cheie. ”
Acesta este, în cel mai bun caz, cea mai ușoară modalitate de dezinformare, iar șansele de a-ți convinge rudele mai puțin pricepute împartă postări false susținând că Papa i-a cerut demisia lui Joe Biden, sau că oamenii de știință francezi anonimi au descoperit că măștile incubează noul coronavirus sunt destul de mari.
De asemenea, nu este deloc clar că determinarea mai multor persoane să citească conținutul partajat în locuri precum grupurile cele mai toxice de pe Facebook, va rezolva dorința de a-l răspândi în continuare. Totodată, acest lucru poate fi deranjant pentru utilizatorii care au citit de fapt articole, fără ca Facebook să observe, deși de remarcat este faptul că noua funcția lucrează conform intenției.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Twitter a lansat prima dată versiunea proprie a funcției în iunie 2020. Reprezentanții platformei au afirmat că solicitările erau de fapt eficiente, astfel creșterea șanselor ca cineva să deschidă un anumit link a crescut cu 40% sau 33% înainte de a distribui informația mai departe.
Unii utilizatori, al căror procentaj nu a fost dezvăluit de către Twitter, pur și simplu au ales să nu posteze deloc după ce au văzut solicitarea de tip popup. Desigur, este posibil ca solicitările să devină mai puțin eficiente în timp, pe măsură ce utilizatorii își adaptează obiceiurile pentru a le ignora.
Facebook rămâne totuși un loc perfect pentru teoreticienii conspirației și a celor care promovează știrile false, care se bazează pe algoritmii site-ului, în scopul de a atrage un trafic cât mai mare, creând un adevărat ecosistem virtual. Astfel de situații încurajează slăbirea standardelor de verificare a faptelor dacă sunt reale sau nu.