EXCLUSIV

Explozie de prețuri înainte de Paște: „Nu le doresc celor care exagerează decât să rămână cu marfa nevândută”

Gabriela del Pupo 14.04.2022, 17:11
Explozie de prețuri înainte de Paște: „Nu le doresc celor care exagerează decât să rămână cu marfa nevândută”

Cu doar câteva zile înainte de Sărbătorile Pascale pentru catolici și o săptămână până la cel ortodox, prețurile au explodat atât la carnea de miel cât și la celelalte produse. Un kilogram de carne de miel a ajuns la 50 de lei, asta nu din cauza unei crize de carne în România, ci pentru că micii producători nu au unde să își vândă marfa. Impact.ro a stat de vorbă cu specialiști în protejarea consumatorului și a identificat câteva probleme care ar putea fi remediate de autoritățile locale.

„Există carne de miel arhisuficientă pentru a pune presiune pe cerere și a scădea prețul”

Ambii specialiști contactați au spus că doar autoritățile locale ar putea pune presiune pe cei care profită prin organizarea de piețe volante și puncte de sacrificare, astfel încât micii producători să poată concura marile lanțuri de magazine.

„Producătorii autohtoni nu au unde să își vândă produsele, ei nu sunt primiți în marile lanțuri de magazine, acolo condițiile sunt dure, și se referă la livrare constantă de marfă. Micii producători nu pot face față acestor condiții. Pe de altă parte autoritățile publice locale nu se îngrijesc de înființarea unor piețe pentru micii producători. Mai ales în această perioadă în care există carne de miel arhisuficientă pentru a pune presiune pe cerere și a scădea prețul.

A ajuns în marile lanțuri de magazine undeva la 50 de lei pulpa de miel, ceea ce este foarte mult, o creștere cu 43 la sută față de anul trecut. Dar asta este din cauza faptului că marile lanțuri de magazine controlează oferta. Cererea și oferta nu sunt în echilibru.”  a declarat în exclusivitate pentru impact.ro Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumator.

Acesta a spus că și din controalele pe care le-a făcut în ultimul timp a descoperit cazuri de fraudă alimentară, organe de oaie amestecate cu cele de miel, locul de creștere a animalului falsificat, toate aceste pe lângă prețurile exorbitante.

Horia Constantinescu, președintele ANPC, identifică aceeași problemă. Autoritățile locale trebuie să asigure un mediu în care producătorii români să poată face concurență celor care dețin monopolul în piață.

„În jurul a 40% dintre tarabele din piață trebuie dedicate acestor mici producători. Autoritățile publice locale trebuie să le ofere acestora spații în piață, în mod obligatoriu. Din păcate cei care muncesc pământul nu au timp să stea și în piață, și atunci sunt nevoiți să vândă la prețuri derizorii, asta vă spun ca cetățean. În urmă cu mai mulți ani, când nu eram comisar, transmiteam că statul ar putea achiziționa toate produsele astea la un preț rezonabil și să repună pe piață printr-o structură.

Acum atât timp cât comerciantul afișează prețul și este la fel cu cel de la casa de marcat… Dar nu le doresc celor care exagerează decât să rămână cu marfa nevândută, să li se strice, să fie nevoiți să o arunce și data următoare să înțeleagă că mai bine se apropie de cetățean, și automat de consumator decât să speculeze anumite momente.” a declarat Horia Constatinescu în exclusivitate pentru impact.ro.

Cat va costa carnea de miel

Nicolae Ciucă somat să ia măsuri. Piețele volante ar putea fi salvarea

Un apel pentru o legislație care să permită sacrificarea mieilor în condiții asigurate de autorități a fost lansat către premierul Nicolae Ciucă. Din păcate însă, demersul nu are încă răspuns. În plină criză a prețurilor acest ajutor oferit producătorului autohton ar putea regla piața dar și calitatea de care se bucură cumpărătorii.

„Noi am trimis în atenția primului ministru un memoriu prin care i-am cerut să reglementeze deschiderea unor puncte volante de sacrificare a mieilor, unde micii crescători de ovine să poată să sacrifice animale, bineînțeles sub control veterinar, asistați de medici veterinari. Autoritățile publice locale ar trebui să le pună la dispoziție vitrine frigorifice, să le amenajeze spații adaptate, și în felul acesta prețul ar ajunge undeva la 30 de lei pe kilogram. Să nu achite un preț de 50 de lei pe kilogramul de carcasă de miel, asta e un preț piperat. Să meargă în altă piață, să solicite dovezi, să fie atenți la etichetă.

Autoritățile ne dau asigurări că România are stocuri de hrană, dar nu există piețe. Prețurile acestea ridicate sunt și din cauza lipsei de implicare a autorităților. Românii au ajuns să cumpere carne de ovine congelată și importată din Noua Zeelandă și Australia” a mai spus Costel Stanciu.

Comisarii de la Protecția Consumatorului sunt de acord și spun chiar că în cazul implementării programului european From Farm to Fork, sau în cazul în care statul român ar veni cu un astfel de program, producătorii ar avea tor sprijinul instituției.

„Autoritatea noastră controlează operatori economici, nu persoane fizice. E un lucru elementar acesta. Noi, pe cea de la care și mama mea cumpără pătrunjel, adică acel mic fermier, nu știm cum să îl încurajăm mai tare, să devină unul din ce în ce mai performant” a precizat Horia Constantinescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...