EXCLUSIV

Explicații după ce Sorin Cîmpeanu a numit „fake news” faptul că nu se mai acordă burse de merit la clasa a V-a: „Rămân doar cele de studiu și cele sociale” 

Gabriela del Pupo 16.09.2022, 11:32
Explicații după ce Sorin Cîmpeanu a numit „fake news” faptul că nu se mai acordă burse de merit la clasa a V-a: „Rămân doar cele de studiu și cele sociale” 

Declarațiile ministrului Sorin Cîmpeanu au stârnit confuzie după ce acesta a spus că eliminarea burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a, cuprinsă într-un Ordin de Ministru, este un „Fake News”. Oficialul a continuat explicând extinderea perioadei acordării burselor de studiu pe tot parcursul anului. Totuși, ceea ce este prevăzut în ordin nu a fost denaturat de presă, elevii de clasa a V-a nu vor mai beneficia de acest ajutor. Motivul este modificarea structurii anului școlar și lipsa unor criterii pentru acordarea acestui tip de burse. Aproximativ 700.000 de elevi din România vor rămâne fără acest tip de stimulent din partea statului pentru rezultatele obținute la școală.

„Aceste burse, așa zise de transport, nu știu de ce le spune lumea așa, nu prea funcționau”

Impact.ro a stat de vorbă cu Sorin Ion, Secretar de Stat în Ministerul Educației, care a explicat faptul că un număr foarte redus de elevi primeau acele burse sociale acordate pe baza faptului că studiau în altă localitate. De asemenea eliminarea burselor de merit de la clasa a V-a nu ar însemna tăierea unor alocări pentru elevi ci doar redirecționarea acelor bani către alte forme de ajutor, mai exact dublarea perioadei în care elevii primesc burse de studiu. Amintim că spre deosebire de bursele de merit, cele de studiu se acordă luând în considerare notele, dar și situația familială a elevilor.

„Rămân doar cele de studiu și cele sociale. La clasa a V-a aceste burse, așa zise de transport, nu știu de ce le spune lumea așa, nu prea funcționau, în sensul că elevii de clasa a V-a sunt înmatriculați în școlile la care e arondată locuința. (Bursele se acordau n.r) doar în situația în care nu există școală gimnazială în localitatea de domiciliu și este obligat să meargă în altă localitate, dar acestea sunt cazuri foarte puține, pentru că în țară nu sunt multe localități în care nu există o școală de nivel gimnazial. Mă refer la un UAT, iar acolo transportul se face cu microbuzele școlare, vorbim despre cu totul altceva.” spune reprezentantul Ministerului Educației.

Iată mai jos conversația avută de Sorin Cîmpeanu cu jurnaliștii la briefing-ul de Guvern de ieri.

“Reporter: Domnule ministru, cum se justifică eliminarea bursei de merit pentru elevii de clasa a V-a și a bursei de mediu rural pentru elevii care merg la liceu în altă localitate?

Sorin Cîmpeanu: Iată un exemplu de fake news pe care tocmai l-ați strecurat în enunț. Deci elevii de clasa a V-a beneficiază de burse de studiu. Și pentru prima dată în istoria postdecembristă aceste burse se dau începând cu prima zi a anului școlar. Până acum, copiii de clasa a V-a primeau burse de merit în semestrul II, timp de 4 luni de zile. Bursele erau în valoare de 200 de lei, dacă vă referiți la aceste burse. Puțini primeau aceste burse.

În momentul de față, toți acești elevi primesc burse de 150 de lei, burse de studiu, timp de 9 luni. Ca părinte eu m-aș uita – ce este de preferat? Să primesc timp de 4 luni bursă de 200 de lei cum era până acum sau să primesc 9 luni bursă de 150 de lei pe lună cum este acum?”.

Profesorii au votat ca două materii să fie scoase din programa școlară. Și părinții au fost de acord cu ei

„Am încercat să compensăm ducând bursele de studiu de la începutul anului școlar”

Modificarea structurii anului școlar, mai exact împărțirea în cinci module și evaluarea elevilor doar la final de an sub formă de medie generală, face imposibilă acordarea burselor la clasa a V-a după câteva luni, așa cum se întâmpla în cazul semestrelor. Totuși Secretarul de Stat spune că banii nu a fost tăiați ci redirecționați către burse de studiu.

„Bursele acestea de merit se dădeau pe trei, patru luni, după semestrul I, în baza mediei de la semestrul I, dacă nu mai avem medie după semestrul I, e simplu, am încercat să compensăm asta ducând bursele de studiu de la începutul anului școlar. Pentru că și bursele de studiu se dădeau tot după semestrul II. Am compensat, să ne înțelegem, nu ne dorim să facem vreo economie, pentru că nu facem, aceasta e realitatea. S-a schimbat regula.” spune Secretarul de Stat.

În ceea ce privește autosesizarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în cazul eliminării burselor de merit și sociale, Sorin Ion nu a dorit să se pronunțe. „Vom vedea” a spus acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...