EXCLUSIV Bucureștenii au dârdâit ieri în case, ca-n Epoca de Aur. Directorul adjunct al Termoenergetica, depășit de situație: ”modernizarea rețelei primare se face în 10 ani”

Andrei Cezar 11.01.2021, 18:03

Noaptea trecută, locuitorii din Sectoarele 2 și 3 ale Capitalei au dârdâit de frig în case, după ce magistrala I Sud de termoficare a fost serios avariată. Remedierea problemei a durat mai bine de 24 de ore, astfel că astăzi la ora prânzului, oamenii s-au putut bucura din nou de apă caldă și căldură. Directorul general adjunct al Termoenergetica, Adria Gâtlan, a explicat pentru Impact.ro cât de gravă este situația și avertizează asupra faptului că durata modernizării rețelei de termoficare s-ar putea întinde pe o perioadă de mai bine de un deceniu. De partea celaltă, reprezentanții asociațiilor de proprietari, sunt de părere că dacă problema avariilor repetate nu va fi rezolvată cât mai curând, este posibil să asistăm la o debranșare în masă a cetățenilor în lunile de vară, fapt ce ar duce la o creștere semnificativă a poluării.

Epoca de Aur reloaded: aproape jumătate din locuitorii Capitalei, rămași fără căldură și apă caldă mai bine de o zi

Abia în ultimele zile, iarna și-a intrat pe deplin în drepturi. Dacă săptămânile trecute s-au înregistrat temperaturi și de 15 grade Celsius, în timpul zilei, iată că începând cu weekend-ul trecut temperaturile au scăzut până la cele normale pentru această peiroadă, iar precipitațiile s-au transformat, în mare parte din țară, în lapoviță și ninsoare.

Capitala a fost cuprinsă și ea de frontul de aer rece, iar începând cu ziua de ieri ninge serios, stratul de zăpadă ajungând și la 15 centimetri. Ca o coincidență, tot de ieri, mare parte dintre bucureșteni s-au trezit că au rămas fără apă și căldură, după ce rețeaua termică primară DN 1.000 din Bulevardul Nicolae Groigorescu a cedat. Avaria de proporții ar fi trebuit să fie rezolvată până ieri noapte la ora 24.00, așa cum promisise, inițial, directorul general adjunct Adrian Gâtlan.

Însă nu s-a întâmplat acest lucru, iar oamenii au fost nevoiți să se învelească cu câte o pătură în plus, pe timpul nopții, pentru a reuși să se încălzească. Abia luni în jurul prânzului defecțiunea a fost remediată și tot de atunci a reînceput ditribuirea agentului termic către locuințele afectate.

Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari ”Habitat”  din București, Mihai Mereuță, ne-a declarat că situația nu ar trebui să ne surprindă, având în vedere că de-a lungul anilor sistemul centralizat de încălzire a fost ”subfinanțat și neîngrijit din punct de vedere al managementului”.

”La ora actuală, trebuie o privire integrată asupra sistemului centralizat de încălzire, o decizie unitară și pe ELCEN și pe Termoenergetica și, de asemenea, investiții, investiții și iar investiții. Pentru că și capacitățile de producție, transportul, distribuția și furnizarea, au nevoie de investiții și de acțiuni ferme și credibile.”, a precizat Mihai Mereuță pentru Impact.ro.

Avarie majora la sistemul de termoficare

Dacă nu se vor găsi soluții, oamenii s-ar putea debranșa, la vară

El este de părere că dacă problemele se vor perpetua și soluțiile reale vor lipsi în continuare, în vara următoare Bucureștiul se va confrunta cu un ”val de deconectări”.

”Debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire este o greșeală pe termen mediu și lung pentru București. În toată Europa de Vest se finanțează sistemele centralizate și se încurajează refacerea lor. Noi suntem mereu în contra-timp.”, a mai precizat președintele Ligii ”Habitat”

Mihai Mereuță propune și câteva soluții: ”În primul rând, o mai bună comunicare cu ceea ce dorește Primăria Generală să întreprindă și cu rezultate concrete pe termen scurt. În al doilea rând, o scrisoare individuală către fiecare asociație de proprietari, unde nu s-au îndeplinit parametrii, în care să fie trecute în primul rând scuzele de rigoare, având în vedere situația apărută și să fie spus clar care va fi modalitatea de despăgubire pentru lipsa serviciului într-o perioadă de timp și în mod repetat. Pentru că nu este prima oară când se întâmplă.”

10 ani ar putea dura modernizarea rețelei

De partea cealaltă, directorul general adjunct al Termoenergetica, Adrian Gâtlan, ne-a precizat că probabilitatea ca o avarie precum cea de ieri să apară din nou, pe parcursul acestei ierni, este minimă. Totuși, recunoaște că avarii de o anvergură mai mică vor fi în continuare.

”Nu putem spune cu siguranță dacă vor mai apărea avarii atât de mari în cursul acestei ierni. Dar avarii punctuale aproape sigur vor mai apărea. Oricum, echipele noastre sunt pregătite. La orice fel de avarie, că e mică sau mare, intervenim cât se poate de prompt.

Rețeaua primară de termoficare ne face cele mai mari probleme, pentru că în momentul în care apar avarii la ea este afectată o zonă mai mare (din oraș – n.r.), sunt afectate mai multe puncte termice. Ea are cu totul între 900 și 1.000 de km și are trebui modernizată aproape în totalitate. Există modernizări făcute, dar reprezintă foarte puțin, poate 10-15% din total.”, ne-a declarat Adrian Gâtlan.

Potrviti directorului adjunct al companiei municipale Termoenergetica, ”înlocuirea întregii rețele primare, ar putea dura cel puțin 10 ani.”

Avarie majora la sistemul de termoficare

Urmăriți Impact.ro și pe