Evaluarea Națională 2021. Când trebuie să fie elevii în clasă la proba de matematică. Ora oficială de intrare

Evaluarea Națională 2021. Când trebuie să fie elevii în clasă la proba de matematică. Ora oficială de intrare

Elevii care au absolvit gimnaziul trec zilele acestea prin cel mai important examen al lor de până acum – Evaluarea Națională, care a început marți, 22 iunie 2021, cu prima probă scrisă, cea la Limba și Literatura Română. Urmează proba la Matematică, de care se tem cei mai mulți dintre copii. Ce reguli sanitare trebuie să respecte aceștia și care este ora oficială de intrare în salile de examen, aflați în continuare.

Evaluarea Națională 2021. Proba la matematică

Evaluarea Națională a început marți, 22 iunie, cu proba la Limba Română, la care s-au înscris 131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a. Este prima generație care nu a avut niciodată manualele la timp pe bănci, fapt pentru care subiectele au fost diferiți față de anii trecuți. De asemenea, este pentru prima dată când elevii care susțin Evaluarea Națională au avut 15 minute în plus, pe lângă cele 2 ore alocate rezolvării subiectelor, pentru a-și completa datele.

Tot în premieră, candidații au primit subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare acolo unde a fost cazul. Proba a început la ora 09:00, iar timpul de lucru a fost de două ore, la fel ca în anii precedenți.

Joi, 24 iunie, are loc proba la Matematică, iar elevii de clasa a VIII-a au avut la dispoziție o serie de clipuri de pregătire pentru examen, publicate de Reprezentanța Comisiei Europene și Spațiul Public European. Proba la Matematică va începe la ora 09:00 și atât elevii, cât și profesorii vor trebui să respecte un set de reguli sanitare, de la intrarea în centrele de examen și până la depunerea contestațiilor și afișarea rezultatelor.

Reguli sanitare care trebuie respectate la intrarea în centrul de examen

  • toate persoanele sunt obligate să poarte mască;
  • temperatura nu se va măsura;
  •  accesul în unitatea de învăţământ este organizat în așa fel încât să fie asigurată o distanţă minimă de 1 m între oricare 2 persoane;
  • se asigură distanţa de minim 1 m între candidaţi în sala de examen;
  • se asigură dezinfectarea suprafeţelor și aerisirea spaţiilor;
  • intrarea în unitatea de învățământ se va realiza pe un traseu bine delimitat şi semnalizat prin curtea școlii, respectând normele de distanţare fizică;
  • la intrarea în unitate sunt asigurate materiale şi echipamente de protecţie: covoraşe dezinfectante, măşti, substanţe dezinfectante pentru mâini;
  • intrările/ieşirile şi sensul de deplasare pe coridoare sunt semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.

Citește și: Evaluarea Națională 2021. Sesiune specială pentru elevii care au COVID-19 în perioada examenelor

Ora oficială de intrare în sălile de examen

Intrarea elevilor în sala de examen se va realiza până la ora 08:30, iar depozitarea bagajelor se va face într-o sală special destinată, monitorizată audio-video.

Evaluare Națională 2021. Când se intră în sala de examen
Evaluare Națională 2021. Când se intră în sala de examen pentru a susține proba la Matematică

Menționăm că toate sălile în care se desfășoară activităţi specifice Evaluării Naţionale 2021 vor fi supravegheate audio-video şi vor avea pe uşă anunţul privind monitorizarea.

Primele rezultate ale examenelor de la Evaluarea Națională 2021 vor fi afișate pe 29 iunie, până la ora 14:00. Elevii care vor dori să depună contestații o vor putea face marți după-amiază, 29 iunie, între orele 16:00 și 19:00, și miercuri dimineață, 30 iunie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. De menționat că anul acesta contestațiile vor putea fi transmise și prin mijloace electronice.

De știut:

  • Elevii de clasa a VIII-a care sunt internați sau carantinați din cauza COVID-19 au șansa unei a doua sesiuni a examenului, între 5 și 7 iulie.
  • Generația care susține în 2021 evaluarea națională a fost generația premierelor. Elevii care termină vineri clasa a VIII-a sunt primii care au mers la școală în clasa pregătitoare, în 2012.
  • Pentru aceștia, o premieră este și formatul testului la examenul de evaluare națională 2021 – este vorba pentru prima dată de subiecte inspirate de testele PISA care constau, și la limba română și la matematică, într-o broșură de 10 pagini cu subiecte care trebuie rezolvate și completate acolo.
  • Programa pentru acest examen inspirat de testele internaționale la limba și literatura română a fost modificată de două ori – mai întâi în martie 2020, apoi, ca adaptare la pandemie și școala online, în februarie 2021, și la română și la matematică.
  • În februarie au început să fie publicate și testele de antrenament, ultima serie fiind publicată pe 17 mai.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...