Aproape jumătate din suprafața continentală europeană este în prezent în alertă de secetă din cauza secetei, după valuri de căldură extremă care au dus la numeroase incendii de vegetație care au ars 700.000 de hectare de pădure de pe teritoriul Uniunii Europene. România se află pe lista celor mai afectate țări de secetă.
Raportul din august al Observatorului European de Secetă (EDO), supravegheat de Comisia Europeană, spunea că 47% din Europa se află în condiții de avertizare, cu un deficit clar de umiditate a solului, iar 17% în stare de alertă, în care vegetația este afectată.
Cel mai recent raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, intitulat „Secetă în Europa – august 2022” arată că seceta cu care se confruntă Europa este cea mai gravă din ultimii 500 de ani, două treimi din continent fiind în stare de alertă sau avertisment, reducând transportul pe uscat, producția de energie electrică și recoltele anumitor culturi.
„Seceta severă care afectează multe regiuni ale Europei de la începutul anului s-a extins și s-a înrăutățit și mai mult de la începutul lunii august”, se arată în raport, adăugând că regiunea vest-europeană-mediteraneană ar putea experimenta condiții mai calde și mai uscate decât cele normale până în noiembrie, preluat de Reuters.
Regiunile cele mai afectate de secetă în ultimele trei luni, până la 10 august 2022 sunt: România, centrul şi sudul Portugaliei, Spania, sudul Franţei, Italia centrală, Elveţia, sudul Germaniei, o regiune extinsă în Ucraina, Slovacia, Ungaria, Republica Moldova și regiuni extinse din Balcanii de Vest.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Pentru 47% din teritoriul UE încă există condiţii de avertizări meteo, ceea ce înseamnă că precipitaţiile au fost mai mici decât media, iar umiditatea solului este deficitară.
O mare parte din Europa s-a confruntat în această vară cu săptămâni de temperaturi extreme, care au înrăutățit seceta, au provocat incendii de vegetație, au declanșat avertismente de sănătate și au provocat apeluri pentru mai multe măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.
Recoltele de vară au avut de suferit. De exemplu, recoltele din 2022 pentru porumb boabe se vor situa cu 16% sub media ultimilor cinci ani, iar recoltele de soia și floarea-soarelui vor scădea cu 15% și, respectiv, 12%. Și generarea de hidroenergie a fost afectată, cu un impact suplimentar asupra altor producători de energie din cauza lipsei de apă pentru alimentarea sistemelor de răcire.
Nivelurile scăzute ale apei au împiedicat transportul pe uscat, cum ar fi de-a lungul Rinului, iar transporturile maritime reduse au afectat transportul cărbunelui și petrolului. EDO a spus că ploile de la mijlocul lunii august ar putea atenua condițiile, dar în unele cazuri au venit cu furtuni care au cauzat pagube suplimentare.