Europa ar putea fi obligată să trăiască cu mai puțin gaz rusesc. O oprire completă ar fi „catastrofală”. SUA și aliații fac planuri de urgență

Beatrice Dumitru 28.01.2022, 10:02
Europa ar putea fi obligată să trăiască cu mai puțin gaz rusesc. O oprire completă ar fi „catastrofală”. SUA și aliații fac planuri de urgență

Conflictul dintre Rusia și Ucraina ar putea crea probleme pe piața gazelor naturale, dacă Vladimir Putin ar alege să nu mai livreze gaz, esențial pentru alimentarea afacerilor și încălzirea locuințelor, pentru a crește presiunea asupra Europei. Statele Unite și aliații iau în considerare acest aspect și se grăbesc să elaboreze planuri de urgență.

Cum s-ar descurca Europa fără gazul rusesc

Europa s-ar lupta să supraviețuiască fără gaz rusesc, iar găsirea unor surse alternative reprezintă o provocare uriașă, o realitate care stârnește îngrijorări cu privire la accesul continentului la energie pe perioada unei ierni dificile.

Oficiali de la Casa Albă au spus că vorbesc cu țări și companii despre creșterea producției și de asemenea, încearcă să identifice surse alternative de gaze naturale care ar putea fi redirecționate către Europa.

„Nu există cu adevărat o alternativă rapidă și ușoară”, a spus Janis Kluge, expert la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate pe Europa de Est, notează CNN.

Europa ar putea fi obligată să trăiască cu mai puțin gaz rusesc. O oprire completă ar fi „catastrofală”
Rusia ar putea opri livrările de gaz în Europa.

O intervenție atât de mare pe piețele energetice ar fi dificilă. Construirea noilor conducte și a instalațiilor de lichefiere a gazelor necesită ani de zile și redirecționarea unor volume mari de combustibil fosil într-un moment în care piața globală și rețelele de transport sunt deja foarte solicitate ar necesita cooperarea cu exportatorii importanți de gaze, precum Qatar.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

De asemenea, sursele de energie din Europa sunt deja supuse unei presiuni majore. Stocurile scăzute și prețurile extrem de mari ale gazului au alimentat temerile, că, în cazul unei ierni geroase, guvernele vor trebui să ofere mai mult ajutor clienților și întreprinderilor cu probleme și ar putea chiar să raționaleze accesul la energie.

O oprire a fluxului de gaz prin Ucraina este dură, dar gestionabilă. O oprire totală a exporturilor rusești de energie ar fi catastrofală. Nu există nicio modalitate ca Europa să înlocuiască aceste volume într-un mod semnificativ”, a spus Nikos Tsafos, expert în energie la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Dependența de Rusia

Lupta pentru asigurarea aprovizionării cu energie pentru Europa scoate în evidență cât de dependent este continentul nostru de Rusia. În 2020, 38% din importurile de gaze naturale ale Uniunii Europene au fost de la Moscova, transportând aproape 153 de miliarde de metri cubi, potrivit Eurostat.

Cea mai mare economie a Europei, Germania, este cea mai expusă, deoarece rămâne fără cărbune și energie nucleară. La fel și Italia și Austria, care primesc gaz prin conducte care trec prin Ucraina.

Acesta este un fel de moment în care regiunea realizează că este extrem de dependentă de gazul rusesc”, a declarat Carsten Brzeski, șeful global de cercetare macro de la ING.

Gazele naturale pot fi stocate, dar stocurile sunt deja mai mici decât de obicei, deoarece Rusia a redus exporturile către Europa la sfârșitul anului trecut. De exemplu, Gazprom a redus exporturile cu 25% față al patrulea trimestru al anului 2021, în ciuda prețurilor ridicate de pe piață. Această măsură a coincis cu tensiuni geopolitice sporite asupra Ucrainei, a spus Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie.

Rusia s-ar confrunta cu consecințe economice majore

Un oficial de la Casa Albă a spus că Rusia s-ar confrunta cu consecințe economice majore dacă decide să-și armeze exporturile de energie. Specialiștii au remarcat că veniturile din exporturile de petrol și gaze asigură Rusiei jumătate din bugetul său federal.

Însă liderii din Europa și Statele Unite sunt îngrijorați că Vladimir Putin ar putea alege în continuare să se folosească de gaze pentru a crește presiunea asupra Europei, dacă conflictul din Ucraina ar escalada. Pregătirile sunt, de asemenea, în desfășurare în cazul în care conductele din Ucraina ar fi avariate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...