Etapele în care va fi vaccinată populația României. Ce se va întâmpla în luna aprilie

Ana Anitoiu 05.01.2021, 19:39
Etapele în care va fi vaccinată populația României. Ce se va întâmpla în luna aprilie

Cea de-a doua tranșă de vaccinuri anti-COVID-19, ce va număra 150.000 de doze de ser, vor sosi în țară miercuri, 6 ianuarie. Astfel, etapele în care va fi vaccinată populația României vor continua. Doctorul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de imunizare împotriva noului coronavirus, a spus la ce se pot aștepta românii pentru luna aprilie.

Ia startul cea de-a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19

În luna ianuarie, până la finalul căreia România va primi în total 600.000 de vaccinuri împotriva COVID-19, va începe cea de-a doua etapă de vaccinare a populației României. Mai exact, va fi rândul vârstnicilor și profesorilor. Concret, vor fi imunizate aproximativ 4 milioane de persoane cu vârste peste 60 de ani şi persoane care suferă de boli cornice.

”Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă, practic, după data de 15 ianuarie, în acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment vorbim de 1.884 de centre medico-sociale şi sunt aproape 40.000 de persoane în aceste centre, iar vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare. S-a început deja la nivelul fiecărui judeţ constituirea acestor echipe mobile, pentru a fi efectuate toate trainingurile necesare şi, de asemenea, diseminarea procedurilor medicale care trebuie respectate, în condiţiile în care vorbim de vaccinarea personalului”, a spus doctorul Valeriu Gheorghiţă.

Etapele in care va fi vaccinata populatia Romaniei. Ce se va intampla in luna aprilie
O persoana primind un vaccin

Etapele vaccinării populației României. La ce se pot aștepta românii pentru luna aprilie

Tot potrivit doctorului Valeriu Gheroghiţă, la începutul lunii aprilie se va da startul celei de-a treia etape a vaccinării împotriva noului coronavirus în România. De atunci va începe să fie imunizată anti-COVID-19 populația generală a țării.

”Este un termen realist, pe care îl putem lua în calcul, însă trebuie să înţelegem că folosim acest termen de estimare pentru că momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influenţat de ritmul de livrare a dozelor de vaccin şi de capacitatea de vaccinare. În momentul de faţă, pentru etapa unu sunt prevăzute 376 de centre de vaccinare pentru lucrătorii din sistemul medical şi social. În 251 de centre astăzi se vaccinează”, a spus Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă ce a avut loc la Palatul Victoria.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Cum se fac programările pentru vaccinarea anti-COVID-19

De asemenea, doctorul Valeriu Gheorghiţă a explicat cum se pot face programările pentru vaccinarea împotriva noului coronavirus. El a precizat că platforma naţională este deocamdată disponibilă pentru lucrătorii din sistemul medical şi social, prin intermediul angajatorilor, persoane juridice. În plus, poate fi folosită de persoanele sau unităţile medicale, cabinetele medicale individuale care nu au semnătură electronică.

Potrivit doctorului Valeriu Gheorghiță, programarea pentru vaccinarea anti-COVID-19 se poate face prin intermediul serviciului de call center, ce este disponibil şi funcţional în toate judeţele țării şi este asigurat cu personal din reţeaua Ministerului Apărării Naționale (MApN), dar şi din Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), cel puţin pentru prima etapă a campaniei de imunizare.

Câte persoane au fost vaccinate în România, în prima etapă

Conform medicului, prima etapă a campaniei de vaccinare a început pe 30 decembrie, după etapa 0. Numărul estimat al românilor eligibili pentru această etapă ce este adresată angajaților din sistemul medical și social, este de aproximativ 250.000. Doctorul a spus câte persoane s-au vaccinat anti-COVID-19.

”Ieri erau vaccinate, la ora 20.00, circa 13.000 de persoane pentru ziua de 4 ianuarie, în total fiind peste 26.000 de persoane vaccinate. Astăzi, la ora 14.00, erau deja vaccinate aproape 13.000 de persoane, 12.996 de persoane înregistrate deja în Registrul electronic naţional al vaccinărilor. (…) la acest moment funcţionează şi se vaccinează în 251 de centre vaccinare. Sunt mai multe centre care au fost activate din cele 376 de centre destinate pentru etapa I, dar centrele care au început iniţial în momentrul de faţă nu au activitate de vaccinare, având în vedere că îşi vaccinează doar personalul propriu şi au şi făcut acest lucru până la data la care noi vorbim, dar ele vor asigura şi rapelul”, a spus doctorul Valeriu Gheorghiţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...